Miért jó a babát megpuszilni?

anya megpuszilja a babáját

Azok számára, akik szeretik egymást, teljesen természetes, hogy megérintik, vagy meg is csókolják egymást. Miért alapvető fontosságú a gyermekek fejlődése szempontjából a puszi és milyen szerepet játszanak az ajkak személyes fejlődésünkben? A Labello Iris Nowacki pszichológus segítségével próbálta megadni a kérdésekre a választ.

Az összes érzékszervünk közül az ajkaink tudják leginkább kifejezni az érzelmeinket. A lefelé, vagy felfelé görbülő szájszeglet, a laza, vagy az összeszorított ajkak elárulják, hogy tulajdonosuk boldog, szomorú, nyugodt, vagy dühös. Ezeket az érzelmeket lehetetlen közvetíteni az orrunkkal, de még a szemről is igen nehéz őket leolvasni.

baba ölelésAkár a gyermekrajzok tanulmányozása során is bizonyosságot szerezhetünk arról, milyen fontos szerepet tulajdonítunk az ajkaknak az érzelmek kifejezésében, már kora gyermekkorban is. Ha például egy gyerek napocskát rajzol, mindig mosolygó szájat biggyeszt rá.

„Úgy is fogalmazhatunk, hogy az ajkak a non-verbális kommunikáció szupersztrádái, pontosabban kétirányú szupersztrádái. Egyrészt fontos információkat közöl partnerünkről, és az ő érzelmeiről, másrészről árulkodik saját benyomásainkról, és lelki állapotunkról is.” – tette hozzá a szakértő.

A 13 hetes magzat is már szopja az ujját

„Ajkaink igen intenzíven érzékelik az érintést, a hideget, illetve a meleget. Erre a babák is gyorsan rájönnek, és már az anyaméhben elkezdik felfedezni a világot. A magzat nagyjából a terhesség nyolcadik hetétől képes érzékelni ajkai segítségével, és a tizenharmadik héten már gyakran szopja is a hüvelykujját. Az ujj érzékelése az ajkakon az első olyan alkalom, amikor megtapasztalja önmagát. „Ez az én testem. Itt, és itt kezdődök. Ezek a határaim, amik, mint önálló lényt, meghatároznak engem. Sokkal hamarabb felfedezzük magunkat az ajkainkkal, minthogy a tükörben megpillantanánk hasonmásunkat.”

A puszik erősítik a kötődést és nyitottá tesznek

baba puszi„A gondoskodó szülő gyakran simogatja, vagy puszilja meg gyermekét. Ezzel a sokszor nem is tudatos viselkedéssel biztonságot sugároz gyermeke felé, aminek számos pozitív hatása van. Ezek az apró gesztusok építik a kicsi önbizalmát, aki ennek köszönhetően képes lesz bizalommal fordulni a világ felé, és a későbbiekben erős kötődéseket kialakítani más emberekkel is.“ A legújabb kutatások arról számolnak be, hogy azok, akik ily módon szereztek pozitív tapasztalatokat gyermekkorukban, szociálisan érzékenyebbek, és képesek önmagukat is jobban elfogadni.

A csókok megnyugtatnak

A csók az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolatok összehangolásában, mert kötődést hoz létre két egyén között. Ennek az a magyarázata, hogy a csókolózás egy biokémiai láncreakciót indít el. “Az érintés hatására oxytocin szabadul fel a szervezetben, stressz-hormon (kortizol) szintünk pedig csökken. Tehát a cirógatás, vagy puszilgatás nagyszerű stresszoldó, miközben jelzi az érzelmi kötődést is két ember között” – magyarázza Nowacki.

A puszi és a csók kulcsfontosságú darabja a családi harmónia kirakósának. A mindennapi családi életben a puszilgatás egy pozitív és praktikus rituálé, melyet mindenki örömmel fogad, és ami megerősíti a családtagok összetartozásának érzését.

Fotók: Freedigitalphotos.net