Miért vannak furcsa álmaid a terhesség alatt?

Miért vannak furcsa álmaid a terhesség alatt?

Mintha a terhesség nappali tünetei nem lennének elegendőek a reggeli hányingertől kezdve a folyamatos éhségérzeten át egészen az álmatlanságig, sok nőnek még rendkívül élénk és kellően furcsa álmai is vannak abban a néhány nyugodt, alapvetően pihenésre szánt éjszakai órában.

A lehetőségek száma végtelen

Amikor néhány anyukát megkértek, hogy meséljék el mik voltak a legélénkebb álmaik a terhességük alatt, bizony igencsak sokszínű és egyedi képzetekről számoltak be:

Volt egy igen különös és pajzán álmom Tim Tebow baseballjátékossal, ami azért érdekes, mert korábban egyáltalán nem találtam őt vonzónak.”
„Rengeteg fajta medvével álmodtam a terhességem alatt.”
„Volt egy igazán őrült álmom, amiben egy négy éves(!) kislányt szültem meg. Egyébként fiam lett…”
„Az első gyerekem nagyon erőseket rúgott, és visszatérő álmom volt, hogy áttöri a méhfalat és „kiesik” a hasamból, majd amikor elkapom elkezd felfújódni mint egy lufi, én pedig rohanok vele a kórházba.”
„Az első terhességem alatt gyakran álmodtam, hogy megszülök egy alomnyi kiscicát.”
„Folyamatosan azt álmodtam, hogy sodródom egy folyón, vagy az óceánon. Talán azért, mert picit elveszettnek éreztem magam.”
„A kedvenc
álmom az volt, amikor egy mexikói birkózó voltam, név szerint El Gigante Pregnante. Volt egy maszkom és egy sárga-vörös köpenyem is. Reszkess a pocaktól!”

női arcok

Ezek az álmok, legyenek bármennyire is furcsák, igazából normálisak – mondta Dr. Sears. A terhesség alatti álmok mások, egyszerűen azért, mert a szervezet is más módon működik alvás közben. A terhes nők nagyobb százaléka szokott nap közben szunyókálni, illetve az éjszakai alvás nagyobb százaléka történik a REM szakaszban, ez a két dolog pedig több álmot generál, ugyanakkor könnyebb ébredést tesz lehetővé.

Miért furcsábbak ezek az álmok?

A National Sleep Council szerint a várandósság alatti hormoningadozás nagymértékben hozzájárul az ilyen álmok kialakulásához, ugyanakkor ez csak az érem egyik oldala. A másik ok az éjszakai alvás megváltozása, pontosabban a szakaszosság. A kismamák gyakrabban kelnek fel éjszaka használni a mosdót, vagy hogy alvópózt változtassanak, és ilyenkor olyan álmokra is emlékeznek, amiket egyébként elfelejtenének mire felébrednek. Érdekesség egyébként, hogy sok „várandós” apuka szintén furcsa álmokról számolt be az alatt az időszak alatt, amíg a gyermeküket várták, mondta el Dr. Sears.

Mit jelentenek ezek az álmok?

A terhesség alatti álmok köre igencsak széles skálát mutat, a korábbi partnerekkel való találkozástól kezdve a megcsaláson/váláson át a kicsiny állatoktól való körülvettségen keresztül egészen az élénk szexuális kalandokig. A legtöbb félelemtöltetű álom pedig jellemzően a születendő gyermekkel kapcsolatos, gyakori a tej elapadása, a csecsemő leejtése, vagy épp eltűnése, amikor is nem találjuk sehol.

Fontos tudni, hogy ezek az álmok nem jövendölések, nem jelzik semmi eljövendő rossz közeledtét. Az álmok a gyermekedhez való kötődésedet jelentik (igen, még azokban is, ahol egy kisállatot szülsz csecsemő helyett), illetve a szülői léttel kapcsolatos szorongásodat és félelmeidet tükrözik.

Ezek az álmok minden esetben a kismama aggodalmaival kapcsolatosak, amik pedig a terhesség előrehaladtával változnak – magyarázta Dr. Sears. Ez azt jelenti, hogy az álmaid a különböző trimeszterekben más-más töltetűek lehetnek, de mindig az éppen aktuális aggodalmaidra reflektálnak. A terhesség vége felé már inkább a lehetséges szülési komplikációk és a gyermekbetegségek kerülnek előtérbe, ugyanakkor a karriereddel és a pároddal kapcsolatos félelmeid is megjelenhetnek.

Meg lehet-e állítani ezeket az álmokat?

Gátat szabni nekik bizony nehéz lenne, ugyanakkor csökkenteni talán lehet őket. Beszélj az orvosoddal vagy egy terapeutával az éppen aktuális félelmeidről és aggodalmaidról a terhességgel, a szüléssel vagy az anyasággal kapcsolatban, kérdezz rá a dolgokra ahelyett, hogy rágódnál rajtuk. Ha mindezzel javul az általános közérzeted, a téged foglalkoztató problémák sokkal kevésbé fognak megjelenni az éjszakai képek formájában.

kismama torna

Mindezen kívül bátran fogadd meg a National Sleep Foundation terhes nőknek szóló tippjeit, melyek kifejezetten a nyugodtabb alvás elérésére és a negatív töltetű álmok visszaszorítására vonatkoznak:

  • Kerüld a fűszeres, savas és zsíros ételeket, főként az esti órákban, mert ezek könnyen gyomorégést okozhatnak.
  • Figyelj a napközbeni hidratáltságra, ne lefekvés előtt igyál sokat
  • Végezz otthoni tornákat, hogy biztosítsd a megfelelő keringést, ezzel elkerülheted az éjszakai lábgörcsöket
  • Fontold meg a kismama párnák használatát a kényelmesebb alvás érdekében

(VIA)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!