Nem lesz kistesó? – 5 előnye az egyedüli gyermekeknek

Nem lesz kistesó? - 5 előnye az egyedüli gyermekeknek

Rengeteg tényező befolyásolhatja azt, hogy egy családban hány gyermek születik. Anyagi háttér, túl kicsi lakás, egészségügyi problémák végett, esetleg önnön döntésből származóan úgy határoztok vagy úgy alakul, hogy egyetlen gyermeketek lesz. Az egyke létnek sok-sok negatív, de sok-sok pozitív oldala is lehet. Egy egyedüli gyermek olyan készségeket sajátíthatnak el, amit a többgyermekes családok csemetéi nem tapasztalhatnak meg.

Nagy dilemmát okozhat például az, hogy nem fog-e unatkozni egyedül a kicsi, nem kell-e kiemelt figyelmet fordítani rá, amiért nincs tesója, akivel játsszon? Azon is elgondolkodhattok, hogy nektek milyen előnyeitek származhatnak abból, ha egyke gyermeketek lesz? Ezt segítünk most átgondolni nektek.

ELSŐ ELŐNY – AMÍG A GYERMEK OVIBAN/ISKOLÁBAN VAN – LESZ SZABADIDŐD

Gondolj csak bele, amíg a többi szülő esetlegesen azon igyekszik, hogy mindkét (vagy minden) gyermekét elvigye oviba, iskolába, neked ez a folyamat secperc alatt megvan, aztán tudsz menni nyugodtan dolgozni, vagy lesz egy rakat szabadidőd. Ha most lenne egy másik kisbabád akkor az egész napot rá fókuszálva kellene töltened. Folyamatos pelus csere, szoptatás, altatás – trióval telne el a délelőtt és a délután, amíg haza nem érne a nagyobbik, hogy ő is éhes, fáradt, nyűgös. Természetesen ezek mind-mind a gyermeknevelés velejárói, de az tény, hogy ha csak egyetlen gyermeked van, kevésbé leszel fáradt a nap végére és több időd lesz magadra.

Pihentető, Lounging, Szombat, A Hangulatos, Kandalló
pixabay

Otthon vár majd a csendes, gyermekzaj nélküli lakás, ami nyugodt környezetet biztosít munkához, pihenéshez, békés főzéshez. Ez egyszerűen csodálatos. Mire pedig menned kell a sulihoz/ovihoz a csemetédért, jó eséllyel kipihent és üde hangulattal várod majd az újbóli találkozást.

MÁSODIK ELŐNY– NEM KELL FOLYAMATOSAN LEFOGLALNOD A MÁSIK GYERMEKEDET, AMÍG EGYIKÜK DÉLUTÁNI TEVÉKENYSÉGET FOLYTAT

Két vagy több gyermek esetén másról sem szól az élet, mint sportra, táncra, terápiás foglalkoztatásra vagy különórára hordani őket. Még akkor is, ha egyazon helyre szükséges járniuk, nem biztos, hogy a koruknak megfelelően egy csoportba is kerülnek. Így simán összejöhet az, hogy akár fél, egy vagy két óra eltéréssel viszed egyiküket, majd másikukat. Várakozhatnál a pálya szélén vagy a folyosón, amíg óráik vannak, de egy gyermekkel ez ismételten röviden lezajló feladat.

Elviszed a foglalkoztatásra, Te pedig abban az időben megihatsz egy kávét a barátaiddal vagy sétálhatsz egyet a közeli parkban, amennyiben van. Elvégezheted a napi bevásárlást és magadra maradhatsz kicsit a gondolataiddal. Ez ismételten csodálatosan felszabadító lehet.

HARMADIK ELŐNY – A GYERMEK MEGTANULJA HOGYAN KELL EGYEDÜL JÁTSZANI/LEFOGLALNIA MAGÁT

Gyermek, Torony, Építőelemek, Blokkok, Fa Blokkok
pixabay

Nyilván ez nem lesz mindig így, lesz olyan, amikor azt kívánod majd bárcsak ne a te füled rágná, bár lenne tesója, akivel játszhat. Viszont fejlődése szempontjából igenis előnyös lesz, hogy magára van utalva egyes esetekben. Nem csupán a képzelőerejét fogja ezáltal fejleszteni, hanem a kreativitását is. Te pedig nézheted, ahogyan szabadjára engedi a gyermeki végtelen képzeletét és történetről történetre ugrál az elméje, ahogy fokozatosan felépíti magának a saját szabályai szerint működő világokat.

NEGYEDIK ELŐNY – NEM LESZNEK FOLYAMATOS GYERMEK-VITÁK, AMIKTŐL HANGOS LESZ A LAKÁS

Veszekedések? Miféle veszekedések? Gyermekednek nem lesz kivel összekapnia a játékokon, nem lesznek igazságosztások, nem lesznek árulkodások, hogy „a Pistike megint elvette a plüssállatomat, pedig az az enyém”. Nem lesz sírás, amiért a Peti megint meghúzta a hajam. Nem lesznek gyermek-füllentések, hogy „de nem én voltam”. Ezért nem kell majd gondolatolvasó legyél és arcmimika elemző sem, hogy vajon ki mond igazat és ki nem. Nem kell majd folyton a békebíró szerepét játszanod és békésebbek lesznek ezáltal a hétköznapok is.

ÖTÖDIK ELŐNY – KÖNNYEBB LESZ A PÁRODDAL FELOSZTANI AZ IDŐT

Ha két vagy több gyermeketek lenne valószínűleg százfelé szakadnátok. Egyikőtök a kislány vinné balettra a másik pedig a kisfiút focizni. Mindeközben egyikőtök otthon megfőzne, amíg a másik elmegy a gyerekekért. Folyamatosan rohannátok, mindig lenne valami program. Egy gyermekkel viszont, amíg egyikőtök suliba/oviba viszi a másik dolgozhat. Aztán amikor anya otthon marad a gyermekkel, apa hazaérkezve átveheti a gondozást. Sokkal könnyedebben felosztjátok majd a szabadidőt és azt, ki mikor, hol, hová viszi a csemetét.

Nyilván jó dolog, ha van testvére a gyermeknek, de amint látjátok, azért akad némi előnye annak is, ha egyke lányotok/fiatok van. Amennyiben nem vállaltok/vállalhattok másik picit, ne aggódjatok, így is teljes életetek lesz és az egyszem kincsetek és csodálatos felnőtté cseperedik majd.

(VIA)

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkMiért vannak furcsa álmaid a terhesség alatt?
Következő cikkMit csináljak, ha harap a gyerek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!