Mozgásra fel: az inaktív kismamáknak változtatniuk kell

Inaktív, fáradékony, levert kismamáknál egyértelműen megoldás a könnyű testmozgás. Ismét tudományos alátámasztást nyert az a tény, hogy minden egészséges kismamának sportolnia kellene. A Nyugat Ontario Egyetem kutatói bebizonyították, hogy egy 4 hetes mozgásprogram az előtte inaktív kismamák mentális, és fizikális teljesítőképességét növelik.

Bár a szülés utáni depresszió, enerváltság ismert állapot, azt sokan nem tudják, hogy a várandósság ideje alatt ezek a negatívumok gyakoribbak. Az Életmód Orvosi Központ edzője és egészség tanácsadója, Németh Vivien beszélt a testmozgás hiányának következményeiről, és azok megoldásáról, várandós kismamák esetében.

Mik azok a tényezők, amelyek elősegítik a terhességi depressziót?

  • túlzott testsúlygyarapodás
  • koraszülés
  • az átlagnál kisebb súlyú, méretű magzat
  • szoptatással kapcsolatos problémák

A gyermek életében is megfigyelhető negatív hatások

Nagyon érdekes, de nem meglepő, hogy a terhesség ideje alatt depressziós, nem kiegyensúlyozott, akár szorongó kismamák gyermekeinél születéskor, és serdülőkorban magasabb kortizol szintet mutattak ki. A kortizol hormon létfontosságú a stresszhelyzetekben, a mellékvese termeli. Más néven anti-stressz hormon, a szervezet válasza az őt ért stresszállapotra.

A kognitív képességek ugyancsak kevésbé fejlődtek. Gyengébb teljesítményt figyeltek meg például a számolásban, emlékezőképességben. Sajnos egyértelműen nagyobb százalékban fordult elő mentális megbetegedés is.

Továbbá a várandósság ideje alatti fáradság növelheti a császármetszés esélyét, az álmatlanság előfordulását.

Mikor és mennyi mozgás legyen?

A tudatos, szakszerű testmozgás a legegyszerűbb, legegészségesebb megoldása a fent említettek elkerülésére. Érdemes már a babatervezéskor elkezdeni a rendszeres edzéseket, és folytatni azt, míg kellemes felüdülést nyújt.

Továbbá szülés után is kapjon helyet a testmozgás, a testi- lelki egyensúly fenntartása érdekében.

A nemzetközi ajánlások alapján, heti 150 perc közepes- könnyű intenzitású kardió mozgás mindenképp javasolt, kiegészítve 2×20 perc súlyzós- erősítő edzéssel. Ez az időtartam egyéni, fittségi állapottól függően növekedhet, vagy csökkenhet. Normál szülés után pedig akár 4-6 héttel szépen, fokozatosan elkezdhet a kismama könnyedén mozogni.

A kardió mozgásformákon kívül a legideálisabb, ha helyet kap a súlyzós, izomerősítő edzés is. Többféle, biztonságos gyakorlat végezhető, edző felügyelete mellett pedig a helyes végrehajtás is plusz biztonságot, és magabiztosságot ad. Ezért minden várandós, vagy már megszült kismamát arra buzdítunk, hogy legyen része a mindennapoknak a testmozgás, így a baba is, és a mama is kiegyensúlyozott, egészséges életet élhet.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBölcsis beszoktatás
Következő cikkAranyiné Csernyák Eszter, gyerekjátékok specialista

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..