Nagy a nyomás Katalin hercegnőn

a-királyi-család.jpg

Nagy-Britannia és a világ most már türelmetlenül várja Vilmos herceg és hitvese, Katalin hercegnő első gyermekének megszületését. A hercegi házaspár elsőszülöttjének világra jöttét már múlt szombatra, majd e hét elejére is jósolták bennfentesek, ám egyelőre semmi hír az utód érkezéséről.

A brit sajtó egybehangzó értesülései szerint Katalin orvosai eredetileg július 13-ára, de legkésőbb július 15-ére várták a királynői dédunoka megszületését.

Az egész királyi család a telefont lesi

A királyi család
A királyi család

II. Erzsébet királynőnek mindegy, hogy fiú vagy leány lesz-e dédunokája – majdani utódja a trónon -, de alig várja, hogy megszülessen, már csak azért is, mert szeretne szabadságra menni. A királynő szerdán a festői észak-angliai tóvidékre látogatott, ahol Kendal kisvárosának főterén százak üdvözölték a 87 esztendős uralkodót. A BBC híradása szerint egy tízéves kislány megkérdezte tőle, hogy fiú- vagy leánydédunokának örülne-e jobban. A királynő közölte, hogy ez számára mindegy is, viszont most már nagyon szeretné, ha a gyermek megérkezne, mivel szabadságra készül. (Az uralkodó a hagyományoknak megfelelően hamarosan visszavonul nyári rezidenciájára, a skóciai Balmoral kastélyába, ahol minden évben heteket tölt családja körében.)

Kamilla cornwalli hercegnő, aki férje, Károly trónörökös – Vilmos édesapja – társaságában szintén vidéki körúton jár ezekben a napokban, a köszöntésükre összegyűltek előtt a minap kijelentette, hogy az egész királyi család a telefont lesi, de a gyermek “remélhetőleg” e hét végéig megérkezik. A sajtó által felkapott megjegyzés elhangzását a Clarence House – Károly londoni hivatala – megerősítette, bár az udvar továbbra sem közöl semmit hivatalosan arról, hogy mikorra várható Vilmos és Katalin első gyermeke.

A Daily Mail konzervatív brit napilap mindazonáltal úgy tudja, hogy Vilmos herceg – aki a brit királyi légierő helikopterpilótájaként szolgál egy walesi támaszponton – most már eltávozáson van, hogy felesége mellett legyen a házaspár rezidenciáján, a londoni Kensington-palotában.

Diana hercegnő trükkjét alkalmazta Katalin?

Katalin és Vilmos
Katalin és Vilmos

A brit sajtó a hercegi utód érkezése nélkül eltelt múlt hétvége kapcsán arra gyanakszik, hogy Vilmos és Katalin szándékosan hamis időpontot szivárogtatott ki a várható hatalmas médiafelhajtás elterelésének reményében. Vilmos herceg édesanyja, a néhai Diana hercegnő korabeli értesülések szerint ugyancsak a sajtófigyelem elterelésének szándékával terjesztette el első fiának várható születési időpontjaként 1982. július 1-jét. Igaz, hogy Vilmos annak idején nem később, hanem tíz nappal korábban, június 21-én jött a világra.

A világsajtó ezúttal mindenesetre semmit nem bíz a véletlenre: a legnagyobb médiacégek már két hete megszállták annak a londoni kórháznak az utcáját, amelyben a gyermek világra jön és több száz fotós is tábort vert a bejárattal szemközti járdán. Katalin hercegnő a hírek szerint ugyanabban a magánkórházban – az észak-londoni Paddington kerület St. Mary’s Hospital nevű klinikáján – hozza világra elsőszülöttjét, amelyben 31 évvel ezelőtt Vilmos herceg, majd két évre rá öccse, Harry is megszületett.

Vidéki kórházban születhet meg a trónörökös

Ám lehet, hogy nem is a megfelelő kórháznál táborozik már két hete a több száz fotós és újságíró, mert Katalin talán nem is itt hozza világra gyermekét. A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap bennfentes forrásai szerint Katalin nincs is Londonban, hanem férjével együtt szülei vidéki otthonában tartózkodik, csaknem 90 kilométerre a fővárostól.

Kamilla és Katalin
Kamilla és Katalin

A lap által idézett források szerint készenléti tervek vannak arra, hogy ha a szülés a Berkshire megyei kis faluban, Buckleburyben lévő szülői házban indulna meg, és lefolyása a vártnál gyorsabbnak bizonyul, akkor az orvosok nem kockáztatnák meg a 90 kilométeres autóutat Londonig, hanem a hercegnőt Reading városának közkórházába szállítanák, amely nem egészen félórányira van a szülők otthonától. Itt született 1982-ben Katalin is.

Ebben az esetben az Egyesült Királyság majdani uralkodója meglehetősen hétköznapi körülmények közepette jönne a világra, a readingi Royal Berkshire Hospital szülészetének ugyanis nincs luxuskivitelű magánszárnya, és a kismamák általában négyágyas kórtermekben fekszenek.

Bárhol és bármikor szülessék is meg a hercegi utód, London ünnepi fogadtatásra készül.  A majdani uralkodó világra jöttét 41 ágyúlövés adja majd hírül a londoni Hyde Parkban, további 62 a Tower erődje mellett, a parlamenttel szemközt emelkedő 135 méter magas óriáskerék, a London Eye szerkezetét pedig különleges fényszórók öltöztetik a brit nemzeti lobogó piros-fehér-kék színeibe.

MTI/Babafalva, fotó: Carfax2/Wikimedia

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz elsőszülött gyermek később születik
Következő cikkLuxusba érkezik a brit trónörökös

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..