5 tipp, hogy könnyebben megússzátok! – Nátha kezelése csecsemőknél és kisgyerekeknél

beteg baba az anyja vállán

A megfázás, avagy a nátha megkezdte csúcsidőszakát. A csecsemőket éppúgy nem kíméli, mint a kisgyerekeket. Érdemes komolyan venni már a kisebb orrfolyást is, hisz igen könnyen lehet szövődménye.

Gyűrjük le a náthát 5 lépéssel:

  1. Turbózd fel az immunrendszerét!

Első körben törekedjünk a megelőzésre, illetve arra, hogy minél hamarabb a hátatok mögött tudhassátok a náthát. A vitaminok ellenállóbbá teszik a szervezetet, manapság pedig szuper multivitaminok állnak rendelkezésünkre a kicsik számára. Ezek mellett érdemes napi szinten adni C- és D-vitamint – ez utóbbit 3 éves korig egyébként is javasolják.

Természetes immunerősítő például a gyömbér (9 hónapos kortól adható), de a fürdővízbe öntött, már előre leforrázott gyógyteák is – mint például a kakukkfű, vagy a rozmaring – segíthetnek a kicsik szervezetének felkészítésében.

Mielőtt felvásárolod a drogériák, vagy gyógyszertárak immunerősítő készletét, és gyógynövény teák adagolásába kezdenél, mindenképp egyeztess a gyermekorvossal, hogy a gyermeked életkorának melyek azok, amik megfelelnek.

  1. Barátod az orrszívót!

A gyerkőcök 3-5 éves korukra tudják csak annyira kifújni az orrukat, hogy maradéktalanul távozzon az ott felgyülemlett orrváladék. Amennyiben ez nem történik meg, nem csupán a közérzetük lesz rosszabb, fül-, -arcüreg, vagy épp tüdőgyulladás is lehet a vége. A felső légutakba lejutó váladék hurutos köhögést, sőt akár még hányást is eredményezhet.

Sok kisgyerek sír, ellenkezik közben, de Téged ez ne riasszon vissza! – hidd el, ez nem fáj nekik, csupán kellemetlen, nem lehet megsérteni vele az orrnyálkahártyát. Játékból szívjátok ki a plüssállatok orrát – utána dicsérjétek meg őket, hogy milyen ügyesek voltak – , vagy akár a tiéteket is, és csak azután a gyerkőcét.

A legjobb az orrszívó-porszívó, vagy a magas hatásfokú elektromos verzió. Sajnos a kézi orrszívók nem elég hatékonyak.

Amikor azt látjuk, hogy a pici orrváladéka zöldessé, sárgássá, vagy sűrű fehérré válik, forduljunk gyermekorvoshoz, hisz ez már valamilyen bakteriális fertőzés jele.

  1. Használj orrspray-t!

A legjobb választás a tengeri sós orrspray-k és oldatok, mivel ezek már csecsemőknél is alkalmazhatóak – a különböző orrcseppekkel ellentétben, melyek csak 1 éves kortól.

Két fajtája létezik;

  • izotóniás (A szervezetünkhöz képest szinte azonos sótartalommal bír. A  beszorult orrváladék fellazítása mellett, még nedvesíti és tisztítja is az  orrnyálkahártyát, gátolva a szennyeződések megtapadását.)
  • hipertóniás (A szervezetünkhöz képest magasabb sótartalma miatt, vizet von el orrnyálkahártyára jutva, így hatékonyan képes csökkenteni a nyálkahártya-duzzanatot, mely az orrdugulásért és orrfolyásért felel.)

A legjobb, ha orrszívózás közben, fekvő helyzetben alkalmazzuk, így teljesen át tudja járni az orrüreget.

  1. Sószobára fel!

Immunerősítő hatása miatt érdemes az őszi-téli hónapokban rendszeresen látogatni – a legtöbb bölcsődében, óvodában ezt biztosítják a gyerekeknek. Ám a nátha kezelésében is igen hatékony, hisz feloldja az orrváladékot és segít a nyálkahártya-duzzanat csillapításában. Akár már fél éves kortól látogatható.

  1. Készüljünk az alvásra!

Már a fürdővíz melege segíthet a váladék feloldásában, de fokozhatjuk a hatást, ha belecseppegtetünk egy kevés levendula, vagy eukaliptusz olajat. A kisgyermekek bőrének pórusai tágabbak, így az olajok a bőrükön keresztül is bejutnak a szervezetükbe, kifejtve jótékony hatásukat. Elalvás előtt mindenképp történjen egy alapos orrszívás!

Főként csecsemők esetén érdemes valamivel megemelni kissé a fejrésznél a matracot, valamint párásítót használni, ha nagyon száraz a levegő – ezt kiválthatjuk a melegítőre helyezett vizes törülközővel is.

Gyors gyógyulást!

fotó: gpfindia.org

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikk“Az anyasággal találtam rá a hivatásomra!” – anyai vallomás
Következő cikkA kézügyesség fejlesztése játékosan