Nem csak a bukás lehet veszteség

Azok a kockázatok, amelyek vagyonunkat veszélyeztetik sok esetben nem nyilvánulnak meg egyetlen konkrét kockázatban, mert nem csak a nyilvánvaló értékvesztés veszélyével kell számolnunk. Tudnunk kell olvasni a sorok között, fel kell ismernünk azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják megtakarításaink, befektetéseink mindenkori értékét.

Vannak nyilvánvaló kockázatok

Ahogyan arról írtunk már, nincs ingyen ebéd. Ha olyan befektetési lehetőséggel találkozunk, amely túl szép, hogy igaz legyen, a legtöbbször – néha sajnos csak utólag – kiderül, hogy bizony valóban nem is igaz. Ez a kategória az, ami etikailag kifogásolható vagy már akár büntetőjogi kategória, hiszen nem jelenítik meg, bagatellizálják vagy akár kifejezetten el is titkolják, tagadják a kockázatot.

Vannak olyan esetek is amikor számunkra is nyilvánvaló, teljes körűen ismert a kockázat, és ennek tudatában, a magasabb hozam reményében vágunk bele. Ez lehet egy kockázatosabb vállalati kötvény, vagy rövid távú tőzsdei befektetés, kereskedés. Lényeg, hogy tisztában vagyunk a veszélyekkel és ezekkel együtt vállaljuk azt.

Ami nem feltétlenül nyilvánvaló

Vagyonunkat, megtakarításainkat azonban nem csak a szokásos értelemben vett kockázatok veszélyeztetik. Tudnunk kell olvasni a hírekből.

Csak néhány az elmúlt hetek hírtermésből, amelyeket egyenként tudomásul veszünk, netán sopánkodunk egy sort, és ha nem rakjuk össze a puzzle darabjait, nem is feltétlenül ösztönöz bennünket cselekvésre.

  • Az elmúlt két hónap végén MNB kamatcsökkentés történt, összesen 0,5%-kal csökkent a jegybanki alapkamat. Ennek megfelelően a bankok csökkentik kamataikat, a csábító 8-9%-os akciós – egyébként is feltételekhez kötött – kamatoknak búcsút mondhatunk. Folytatódik vajon a tendencia?
  • Rogán Antal a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a bankok azon lépése miatt, hogy a rájuk kivetett tranzakciós adót feltételezhetően összehangolt díjemelés formájában próbálják az ügyfelekkel megfizettetni.
  • Az MNB folyamatosan emeli inflációs előrejelzését, jelenleg 6,6%-nál járunk. A folyamat nehezen látszik megállíthatónak, a hírek alapján a “leginkább fogyasztott” élelmiszer, üzemanyag és energia területén hosszú távon lehet magas áremelkedésre számítani.

Csak egy gyors fejszámolás kérdése, hogy átlássuk ezen hírek összesített eredményét. Eddig sem a leglátványosabb eredményt produkálta egy bankbetét, de mi lesz ennek a vége? Előfordulhat, hogy a látványosnak tűnő akciós kamat ellenére – amelyből persze adóznunk kell – egy év elteltével nemhogy hozamot érnénk el, de csökken betett pénzünk vásárlóértéke?

A fentiek alapján egyértelmű lehet, hogy sok-sok tényezőt kell figyelembe vennünk, amikor vagyonunk “tárolásán”, értékmegőrzésén, még inkább gyarapításán gondolkodunk. Még a legbiztonságosabbnak tartott egyszerű bankbetétet is okozhat meglepetéseket.

A tényezők, lehetőségek számbavételénél segítség illetve a tervezést támogató ingyenes tanfolyam a HozamInfo Vagyonkalauz. Részletek >>>

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..