Nem járnak rosszabbul a veszélyeztetett terhesek a táppénzzel

terhes180x180-80x80.jpg

Felére csökkentette az Országgyűlés a táppénz napi összegének lehetséges maximumát, így az ellátás mértéke havi szinten nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresét. Az államháztartási törvényhez beterjesztett javaslat értelmében a táppénz egy napra járó összege a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincad részét nem haladhatja meg az eddigi 400 százalék helyett.

További változás, hogy a veszélyeztetett terhesség esetén a munkavállalónak már a keresőképtelenség első napjától táppénz jár, nem a munkáltató által finanszírozott betegszabadság.

A döntést követően többen felvetették, hogy ezzel a konstrukcióval a jelenleginél rosszabbul járnak a veszélyeztetett terhes nők. Ezt Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője cáfolta a hétvégén. Elmondta: a parlament által elfogadott, a táppénz folyósításával kapcsolatos változtatások célja az volt, hogy a táppénzcsalások mértékét jelentősen visszaszorítsák.

Kifejtette: a bruttó 290 ezer forint alatt kereső veszélyeztetett terhes nők a táppénzzel még jobban is járnak, mint a korábbi rendszerben a betegszabadsággal, hiszen a táppénz után nem kell járulékot fizetni. Azok pedig – folytatta -, akik bruttó 290 ezer forintnál többet keresnek, az arányos, minden, a gyermeknevelés költségeit elismerő adórendszer miatt járnak jobban. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a gazdasági rendszert összességében kell értelmezni, adó- és táppénzrendszerrel együtt.

A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében továbbra is a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 60 százaléka, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka.

A Széll Kálmán Terv céljaival összefüggő módosítás alapján – mint Nagy Anna kormányszóvivő közölte – a táppénz napi összege így legfeljebb körülbelül ötezer forint lehet, szemben az eddigi mintegy tízezer forintos maximummal. A javaslat melletti érvként említette a kormányszóvivő, hogy a kabinet szeretné csökkenteni azoknak a számát, akik indokolatlanul veszik igénybe a táppénzt.

A biztosítási jogviszony megszűnése után továbbra is a minimálbér 150 százalékának harmincad része a táppénz naponkénti felső határa.

A rendelkezéseket az április 30. után bekövetkező keresőképtelenség esetén kell alkalmazni.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a táppénzszabályok változásával járó megtakarítás körülbelül ötmilliárd forint.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..