Nem tilos a különóra az óvodákban

különóra-180x180.jpg

Félreértéseket szült az óvodai alapprogram azon rendelkezése, mely szerint  az óvodai foglalkozásokat csak óvodapedagógus tarthatja, többen ezt úgy értelmezték, hogy nem lehet különórákat, pl. hittant, úszást, néptáncot tartani az óvodákban. Az oktatásért felelős államtitkárság közleményben tisztázza a helyzetet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a közoktatásról szóló törvény szerint az óvodában megszervezésre kerülő hitoktatás esetén az egyházi intézmény által foglalkoztatott hitoktató vezetheti a hitoktatással kapcsolatos foglalkozásokat. A hit- és vallásoktatás tartalmának meghatározása, a hitoktató alkalmazása és ellenőrzése, az egyházi intézmény feladata. A kormányrendeletként megjelent alapprogram természetesen nem lépi át a törvény által megszabott kereteket, tehát a hitoktatás az óvodában eddig is és ezután is folyhat.

Ugyanígy lehetőség nyílik más, külső szakember vagy segítő bevonására is az óvodában. Előadóművészek, néptánc-csoportok és más, az óvodai nevelést helyi igény alapján segítő szakemberek, vendégek jelenlétekor az óvodában megszervezésre kerülő foglalkozások pedagógiai vezetői és felelősei továbbra is az óvodapedagógusok. Ha az óvodai nevelés helyi programja sportolási lehetőséget, például úszásoktatást jelöl meg a nevelés elemeként, a megfelelő végzettséggel rendelkező oktató szintén megfelel a közoktatási törvény és az alapprogram elvárásainak.

Az oktatásért felelő államtitkárság felhívja arra is a figyelmet, hogy az  óvodai “nevelési idő” nem azonos az óvoda nyitvatartási idejével. A nevelési időn túli, de a nyitvatartási időn belüli délutáni órákban a megfelelő, korábban is érvényes szabályozásnak megfelelően az intézmény vezetője bérbe adhatja szabad helyiségeit sport- és egyéb tanfolyamok szervezésére. Ezeken a rendezvényeken, programokon a gyermekek a szüleik önkéntes kezdeményezésére vehetnek rész, és a rendezvények szakmai színvonaláért, költségvonzataiért, illetve a részvétel körülményeinek biztosításáért sem az óvoda intézménye, sem az óvodapedagógus nem felelős.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkJogsegélyszolgálat az otthonszülést választóknak
Következő cikkÖv-, bukósisak-, gyermekülés-razzia keddtől

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..