Nem várhat az intézményen kívüli szülés szabályozása

logo_imbci_180x-80x80.jpg

A szülészeti ellátás testileg-lelkileg hatással vannak az anyára és a gyermekre. Minden egyes ellátó személy és a szülés teljes környezete növelheti vagy csökkentheti a nők önbizalmát, segítheti vagy hátráltathatja az anyákat a szülésben, gyermekük gondozásában és szoptatásában, valamint az újszülötteket a hatékony szopásban, az optimális, egészséges, kiegyensúlyozott életkezdésben.

A szülés egy normális, természetes és egészséges folyamat, melyet a nők akár 90%-a képes beavatkozások nélkül átélni a neki megfelelő körülmények között. Tudományos bizonyítékok támasztják alá ezen megközelítés biztonságosságát, hatékonyságát és egészségügyi előnyeit.

„Biztonság” alatt azt értjük, hogy az ellátás bizonyítékokon alapuló gyakorlattal történik, melynek során minimalizálják a hibák és ártalmak kockázatát, és támogatják a vajúdás és szülés természetes fiziológiás folyamatát. „Hatékonyság” alatt azt értjük, hogy az ellátás az elvárt előnyöket nyújtja, és alkalmazkodik a várandós nő és gyermeke javát szolgáló igényekhez. A biztonságos és hatékony anya- és bababarát szülészeti ellátás a lehető legjobb egészségi eredményeket és előnyöket nyújtja, a források és a technológia legmegfelelőbb és legkörültekintőbb alkalmazásával.

A legtöbb országban elsősorban a bábák látnak el több millió szülő nőt, így kifejlesztettek egy olyan ellátási modellt, amely a várandósság, vajúdás, szülés és gyermekágyas idő normális fiziológiáján, szociológiáján és pszichológiáján alapul. Bár elengedhetetlen a sürgősségi ellátás, nem ez az egyetlen megoldás az anyai és újszülött kori megbetegedési és halálozási arány csökkentésére: a megbetegedések, problémák megelőzése, a jóllét elősegítése, és a nők jogainak betartása szintén nagy jelentőséggel bír.

Sok nő biztonságosan tud szülni kórházon kívül egy szakrendelőben, születésházban vagy saját otthonában, ha folyamatos rendelkezésére áll a szakképzett ápolószemélyzet, elérhető a sürgősségi ellátás, és létezik hatékony beszámoltatás. Az intézményen kívüli szüléseknél segédkező bábák a mai Magyarországon rendelkeznek a megfelelő készségekkel, kellő felszereltséggel és a nemzetközi sztenderdeken alapuló bábai szaktudással. A jelenlegi szülész(nő) képzésnek az otthonszülés nem része, így ezt más forrásokból kellett elsajátítaniuk.

Az anya- és bababarát szülészeti ellátás alapfeltétele, és egyben alkotmányos jog is, hogy a szülő nő szabadon választhassa meg, hogy hol, milyen körülmények között és kikkel szeretne szülni. Ehhez elengedhetetlen a szülészeti ellátás minden aspektusának – így az intézményen kívüli szülésnek – a szabályozása az anya és bababarát elvek figyelembevételével.

Ezért a Nemzetközi Anya- és Bababarát Szülészeti Ellátásért Kezdeményezés (www.anyababa.info) magyar képviselői elengedhetetlennek és sürgetőnek tartják az intézményen kívüli szülés szabályozását Magyarországon, és ehhez kérik a Kormány és a Parlament támogatását.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkCsecsemők behálózva
Következő cikkOrvosok a szabad szülésért

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..