Nemi betegségek – alapvető tudnivalók

Nemi betegségek

Mami, mi az az STD? – A kérdés engem lepett meg a legjobban, amikor a főváros felé száguldó vonaton egy 10-12 év körüli angyalarcú kislány szájából elhangzott. Tiniknek szóló újság volt a kezében… Édesanyja meglepődött, kikapta gyermeke kezéből az újságot, kihívta lányát a folyosóra, ahol heves szóváltás kezdődött. Elgondolkodtam…

Tényleg még mindig ennyire tabu téma a szexuális úton terjedő betegségekről beszélni? Pedig épp itt az ideje, hogy mindenki megfelelő információval rendelkezzen, hogy a gyermeki kérdésre a gyermeket jól ismerve tudjunk válaszolni.

Tehát mi is az STD?

Az angol betűszó (STD = sexually transmitted diseased) azon betegségek gyűjtő fogalma, amelyek elsősorban szexuális érintkezéssel terjednek:

 • fertőzött ondóval, hüvelyváladékkal úgy, hogy közvetlen kapcsolatba kerül a kórokozó a nyálkahártyával,
 • orális kapcsolat során (csókolózással, illetve előjáték kapcsán),
 • méhen belüli fertőzéssel, szülőcsatornán való áthaladás során, anyatejes táplálással,
 • indirekt fertőzéssel (törülköző, fehérnemű) – igaz, így nagyon ritkán, de azért előfordul.

Általános jellemzés

A szexuális úton terjedő betegségekről általánosságban elmondhatjuk, hogy súlyos, fájdalmas tünetekkel járhatnak, de sajnos az esetek közel felében tünetmentesen jelentkeznek. Hosszú távon egészségkárosodást okozhat, hiszen a termékenységre is kihatnak, ezért is fontos, hogy időben felismerjük és megfelelően kezeljük. A tünetmentes, tünetszegény vagy elhanyagolt fertőzések nagymértékben csökkentik a teherbeesés lehetőségét, problémaforrás lehet a terhesség folyamán, a szülésnél, illetve az újszülött fertőződése is előfordulhat. Megelőzésük mindig egyszerűbb és könnyebb, mint a kezelésük.

Kórokozói között megtaláljuk a vírusokat, baktériumokat, gombákat éppúgy, mint az élősködőket.

Nem szabad elhallgatni azt a tényt sem, hogy az STD betegségek nőkre, lányokra sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a férfiakra, illetve minél fiatalabb életkorban jelentkeznek a tünetek, annál nagyobb az esély a súlyosabb következmények kialakulására. Szintén nagyobb a veszély a megfertőződésre, ha gyakran váltogatjuk a partnereinket, illetve ha partnerkapcsolatunkban nincs hűség.

A betegség fennállásakor nem elég csak a tünetet mutató személyt megvizsgálni és kezelni, elengedhetetlen az akár teljesen tünet- és panaszmentes partner kezelése is a visszafertőzés megelőzése miatt.

Típusos tünetei:

 • bő, színes, kellemetlen szagú hüvelyi folyás, húgycső váladékozás, viszketés,
 • égő, fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger,
 • fájdalom szeretkezés közben,
 • hólyag, seb, kiütés, fekély a nemi szervek környéki bőrön.

A testi panaszokon kívül lelki bajokkal, szorongással, lelkiismeret-furdalással is küszködnek az érintettek. Nagyon fontos ezekről is beszélni, hiszen sokszor a biológiai kórokozó azért tud kárt okozni a szervezetben, mert lelki szinten mi magunk idézzük elő a bajokat. Ezért alaposan és egyénre szabottan kell tisztázni a háttérben meghúzódó lelki sérüléseket, problémákat, az életvezetésben átmenetileg felmerülő teendőket.

Sokan félnek az első tüneteknél – azaz még időben – orvoshoz fordulni, mivel elterjedt az a nézet, hogy az STD megviseli a párkapcsolatot. Ennek hátterében gyakran a betegségekkel kapcsolatos nem megfelelő, vagy nem pontos ismeretek állnak.

Az STD osztályozása

Az orvostudomány mai állása szerint a szexuális úton terjedő betegségeket két nagy csoportra oszthatjuk. Az elsőbe tartoznak a jelenlegi ismereteink szerint gyógyítható betegségek, a másodikba pedig a jelenlegi ismereteink alapján hatékonyan még nem gyógyítható megbetegedések. A gyógyíthatatlan STD betegségek megelőzésére azonban hatékony eszköz áll a rendelkezésünkre (csak élni kell vele).

Gonorrhoea/tripper/kankó

Már a Biblia által is említett bakteriális megbetegedés az egyik legismertebb STD. A nők 50-60%-ánál tünetmentesen jelentkezik, és anélkül adhatják tovább a betegséget partnerüknek – orális, anális és vaginális úton egyaránt –, hogy ennek tudatában lennének.

A következő tünetek az együttlét után 2-10 nappal jelentkeznek.

Nőknél:

 • sárgászöld, égető folyás, fájdalmas vizelés,
 • méhnyak-gyulladást, hashártyagyulladást, petefészek-gyulladást, ízületi gyulladást, sőt torokgyulladást is okozhat,
 • a kezeletlen betegség meddőséget okoz.

Férfiaknál:

 • húgycső nyílásából fehéres, gennyes váladék ürül, fájdalmas vizelés égő érzéssel, vizelési nehézség,
 • prosztatagyulladás, ízületi gyulladás, torokgyulladás.

Kórokozója a Gonococcus csoportba tartozó Neisseria gonorrhoeae, amely a váladékból könnyen kitenyészthető. Ez a kórokozó rendkívül érzékeny a környezeti hatásokra, ezért indirekt úton nem vihető át a másik emberre. A születendő gyermek azonban fertőződhet a szülési csatornában, ezért megelőzésképp az újszülöttnek ezüst-nitrátot cseppentenek a szemébe.

Mivel a kórokozó megtartotta penicillin érzékenységét, ezért antibiotikummal jól kezelhető.

Chlamydia

A gyakran tünetmentesen jelentkező fertőzés ma már a leggyakoribb STD betegségnek számít. Legnagyobb veszélyben a szexuális életüket elkezdő fiatal lányok vannak, a 25 éves nők mintegy 20-25%-ánál már kimutatható a kórokozó.

Orális, anális és vaginális úton egyaránt átadható és átvehető a fertőzés. Nagyobb a fertőzésre az esély, ha az aktív nemi élet kezdete korábbra esik, mint a 17. életév, illetve ha gyakran változtatja valaki a partnerét, vagy ha van más STD betegsége akár neki, akár a partnerének. A fertőződéstől számítva kb. 1-3 hét múlva jelentkeznek a tünetek.

Ezek a következők:

 • gyakori vizelési inger, égő, viszkető érzés kíséretében ürülő vizelet,
 • rendellenes folyás, ami lehet kevéske, sárgás színű, de akár nagyobb mennyiségű, zavaros, szürkés-fehéres, gennyes váladék is,
 • a méhnyak nyálkahártyája duzzadt, sérülékeny, ezért közösüléskor gyakran lép fel enyhe vérezgetés,
 • kezelés hiányában nőknél kismedencei gyulladás, méhnyálkahártya-gyulladás, petefészek-gyulladás alakulhat ki,
 • férfiaknál prosztatagyulladás, mellékhere-gyulladás alakulhat ki,
 • a fertőzés következménye mindkét nemnél meddőség lehet.

Hatékony kezelése antibiotikumos kúrával történik, illetve elengedhetetlen a megfelelő felvilágosítás és életmódváltás is.

Trichomoniasis

Következményes hüvely- és húgycsőgyulladást okozó ostoros egysejtű gyakran tünetmentesen (az esetek 50-60%-ában) van jelen testünkben, így könnyen átadhatjuk partnerünknek orális, anális és vaginális úton is. A fertőzés indirekt úton is átadható (nedves környezetben 3-4 óráig is életképes).

A fertőződéstől számított 2-10 napon belül jelentkeznek a következő tünetek:

Nőknél:

 • bőséges, tejfelszerű, bűzös folyás, amit a hüvely égető, viszkető érzése kísér,
 • lágyéki nyirokcsomók duzzanata,
 • méhszáj felmaródása, méhszájseb,
 • menstruáció és terhesség súlyosbítják a tüneteket.

Férfiaknál:

 • váladékozás a húgycsőből,
 • égő érzés vizeléskor, gyakori vizelési inger,
 • prosztatagyulladás.

Hatásos gyógyszerkészítményekkel rövid időn belül jól gyógyítható.

Szifilisz/luesz/vérbaj

A legjelentősebb, idült lefolyású STD, amely a méhlepényen keresztül megfertőzheti a magzatot is, ezért mind a mai napig kötelező jelleggel szűrik erre a betegségre a kismamákat. Orális, anális és vaginális úton, sőt – bőr- és nyálkahártya sérülés esetén – csókolózással is átadható.

A szerzett szifilisz lefolyása hat szakaszra osztható.

 • Lappangás: átlagosan 3 hétig tartó szakasz (10-90 nap), amely során a kórokozó (Treponema pallidum nevű csavart alakú baktérium) a behatolási kapuban szaporodik, majd a vér útján a testben terjedni kezd.
 • Elsődleges szifilisz: 2-6 hetes időintervallumot foglal magába. Kialakulnak az első fájdalommentes fekélyes csomók (nőknél a méhnyakon, férfiaknál a makkon), majd a környező nyirokcsomók is megduzzadnak.
 • Tünetmentes periódus: 2-24 hétig tartó időszak. Kezelés nélkül is spontán meggyógyulnak a fekélyek – jellegzetes csillag alakú heg marad vissza – és visszahúzódnak a nyirokcsomó-duzzanatok is. Megfelelő kezelés esetén a betegség ebből a fázisból nem lép tovább, ellenkező esetben a kórokozó tovább szaporodik a szervezetben.
 • Másodlagos megbetegedés: 2-6 hét aktív időszak. Kiterjedt bőr- és nyálkahártya elváltozások kialakulása jellemzi a klinikai képet, lép-, máj- és általános nyirokcsomó-megnagyobbodás, csonthártya- és ízületi gyulladás teszi „színesebbé” a tüneteket. A bőrön test szerte különböző küllemű kiütések jelennek meg. A nyálkahártyákon is hasonló kiütések figyelhetők meg. Mind a bőr, mind pedig a nyálkahártya elváltozásai nagy számban tartalmazzák a kórokozót, ezért további fertőzés forrását képezhetik. Ritkábban jelentkező tünetek: fejfájás, láz, anorexia, gyomor- és bélrendszeri tünetek, hepatitis, veseérintettség, illetve a látóideg gyulladása. A betegség előrehaladtával az elváltozások fokozatosan visszafejlődnek.
 • Lappangó időszak: kb. egy évvel a fertőzés után kezdődik. Hossza változó, 3-tól akár 30 évig is eltarthat. Veszélye abban rejlik, hogy a nem fertőző betegség a magzatra a méhlepényen keresztül ilyenkor is átadható.
 • Késői, vagy harmadlagos szifilisz: késői típusú immunkárosodás következtében a szervezetben megjelennek a vérbaj fajlagos elváltozásai, a gummák. Ezek a szervezetben bárhol előfordulhatnak (bőrön, csontokon, májon, heréken). A gumma változó nagyságú, borsószemnyi-tyúktojásnyi képződmény, kezdetben tömött, később tapintása gumiszerűen rugalmas lesz (innen az elnevezése) és körülötte heges-kötőszövetes tok alakul ki, amely élesen elhatárolja a környezetétől. Szív- és érrendszeri megbetegedéseket, tüdőelváltozásokat és idegrendszeri károsodásokat okoz.

Magzati fertőzés: a méhmagzat fertőződése a méhlepényen keresztül történhet. Az esetek nagy részében (mintegy 60-70%-ban) a magzat a méhen belül elhal. A többi esetben a látszólag egészséges újszülöttnél csak évek múltán alakulnak ki a harmadlagos szifiliszre jellemző testi elváltozások: gummák, fogfejlődési rendellenesség, idegrendszeri károsodás, csontok rendellenes fejlődése, halláskárosodás, ízületi gyulladás, veseérintettség.

Antibiotikummal jól gyógyítható, de a megelőzése nagyon fontos: kismamák szűrése, fertőzött anya korai kezelése.

A hüvely gombás fertőzésére jelenlegi cikkemben nem térek ki, hiszen erről részletes cikk olvasható a Babafalván:

A hüvelygomba okai és kezelése

Ma még nem gyógyítható STD

Ebbe a csoportban a mai tudásunk szerint még gyógyíthatatlan szexuális úton terjedő betegségek tartoznak. Jelenleg négy betegséget sorolunk ide. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik vírus eredetű. Igaz, még nem gyógyíthatók, de mindegyik megelőzésére van jó stratégia. Igazi veszélyük abban rejlik, hogy ennek ellenére egyre gyorsuló ütemben terjednek a világban.

Herpes genitalis

A sokszor tünetmentesen lezajló fertőzést a herpesz szimplex vírus okozza. A vírus mindkét alfaja érintheti a nemi szerveket és a végbél körüli bőrt, a kezeket, de a test egyéb részeire is ráterjed. A herpeszes fekélyeknél előfordul, hogy egyéb, nemi úton terjedő kórokozó is megtalálható ugyanabban a kifekélyesedésben.

A fertőzés terjedhet orális, anális és vaginális úton is. A kezdeti tünetek 4-14 napon belül jelentkeznek. Vezető tünet a viszketés, égő fájdalom és érzékenység, amely után kis vörös folt jelenik meg, amit apró fájdalmas hólyagocskák követnek. A hólyagok kifakadnak és összeolvadnak, így kerek fekélyeket hoznak létre. A sebek pár nap alatt pörkösödnek, majd begyógyulnak. Fájdalom jelentkezhet vizeléskor, járáskor. Jellemző, hogy a fertőzéskor jelentkező első tünetek mindig súlyosabbak, olykor lázzal, ágyéki nyirokcsomók duzzadásával is járhatnak. Nőknél hólyagok jelentkezhetnek a külső nemi szerveken, a hüvelyben, de akár a méhszájon is. Férfiaknál a hímvessző bármely részén, illetve a fitymán is megjelenhetnek a kiütések. Anális szexet folytatóknál a végbélnyílás környéki bőrön, illetve a végbélben is megjelenik a fertőzés.

Nincs biztos gyógykezelése, tüneti szerekkel a tüneteket csökkentik, elnyomják, a fellángolás időtartalmát rövidítik. Annál hatékonyabb a kezelés, minél korábban elkezdik. Azt azonban tudni kell, hogy az elsődleges fertőzés korai kezelésével sem előzhető meg a betegség kiújulása.

HPV fertőzés – genitális szemölcs

Mostanában sokszor emlegetett Human Papilloma vírus a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat jellemzően szemölcsöket, illetve szubakut fertőzéseket, amelyek daganat megelőző állapotot is jelenthetnek (bőrdaganat, méhnyak-rák és egyéb genitális rák). Óriási veszélye, hogy nem mindig alakul ki látható tünet.

A fertőzés átadható orális, anális és vaginális úton is. Jellegzetes tünete az apró, lágy, nedves, karfiolszerű rózsaszínes szemölcs. A lappangási időszakban is kimutatható a vírus – a cytológiai vizsgálatot végző szakember felismeri az elváltozásokat és jelzi a vizsgálatot kérő orvosnak. Fontos tudni, hogy ez a vizsgálat csak a HPV rizikót mutatja ki, azt, hogy alacsony, közepes vagy magas rizikójú vírust találtak, azt nem. Ennek kimutatására ismételt kenetet vesz a nőgyógyász és speciális laborba küldi a levett mintát. HPV-tipizálás szükséges az alacsony, az átmeneti vagy a magas rákkockázat meghatározásához, a továbbfertőzés megelőzésének elősegítéséhez. A teljes vírusmentesség eléréséhez elengedhetetlen, hogy a partner is kivizsgáltassa magát, hiszen a férfiak képesek visszafertőzni a nőket. Amennyiben a férfinál igazolódott a fertőzés és nincs látható hámelváltozás, akkor elég a kondom használata, hiszen a fertőzött réteg 2-3 hónap alatt lelökődik.

De mit tehet a nő, ha pozitív a HPV teszt?

Amennyiben rák szempontjából alacsony kockázatú a fertőzés és nincs látható bőr- illetve nyálkahártya elváltozás, akkor elég a rendszeres (ilyen esetben félévente) elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálat. Látható elváltozás és magas kockázatú vírus esetén a kóros terület egyszerű műtéttel eltávolítható. A műtét nem befolyásolja a későbbi fogamzó képességet. A beavatkozás után sokszor már nem lehet kimutatni HPV-fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni. Amennyiben már kialakult a méhnyak-rák, a méhet el kell távolítani. Az utókezelést a rák stádiuma határozza meg (sugár- és/vagy gyógyszeres kezelés).

Jelenleg már hatékony oltóanyag van, amely közel 100%-os védelmet jelent a betegséggel szemben.

Hepatitis B és C

A májgyulladást okozó vírusok legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy vérrel és testnedvvel egyaránt átadható, így nem csak szexuális úton fertőz, de vérátömlesztés és apróbb sérülések során fertőzött olló, borotva stb. is potenciális fertőző forrás lehet. Meg lehet fertőződni piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr közben is.

Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő 30-180 nap is lehet. Sokszor lappangó, általános tünetekkel zajlik a fertőzés, ilyenkor rossz közérzet, láz, hasfájás jelentkezik. Klasszikus tünetei: sárgaság, májtáji fájdalom. Sokszor a korábbi fertőzésre csak a májzsugor, esetleg májrák utal. Krónikus fertőzés kialakulásának annál nagyobb a kockázata, minél fiatalabb életkorban következik be a fertőzés. Egy év alatti gyermeknél az arány akár 90%-os is lehet.

Hepatitis B megelőzésére a gyermekek kötelező védőoltásban részesülnek nyolcadik osztályban.

HIV – AIDS

A legismertebb szexuális úton terjedő betegség a HIV vírus által okozott AIDS. A vírus a szervezetbe kerülve megtámadja, és fokozatosan tönkre teszi az immunrendszert. Testnedvekkel terjed, így a vér, az ondó, a hüvelyváladék és az anyatej is potenciális fertőző forrás. Jellemző, hogy férfiről nőre könnyebben terjed, illetve terjedését segíti, ha más STD is jelen van a szervezetben.

A kórkép kezdetben tünetmentes, majd az immunrendszer károsodásával együtt fokozatosan jelentkeznek a tünetek: fáradság, éjszakai izzadás, szájpenész, bőrkiütések, PCP…

Diagnosztizálására vértesztek állnak rendelkezésre, amelyet anonim módon is el lehet végeztetni. Megelőzése mindig egyszerűbb, mint a kezelése: a legfontosabb a biztonságos szex és szermentesség.

Szólj hozzá Te is!