Távmunka-házak: új munkalehetőségek vidéken

távmunka

A Magyarországon még kevésbé elterjedt, de nyugaton már évtizedek óta sikeresen alkalmazott távmunka-házak a hatékony megoldás egyik módszerét jelenthetik a vidéki foglalkoztatás esélyegyenlőségének és egyensúlyának megteremtésében.

A Magyar Távmunka Szövetség Országos Távmunka-ház Programjának új állomásaként készülő távmunka-házak olyan innovatív foglalkoztatási modellt kínálnak mind a szolgáltató cégek mind a vidéki munkavállalók számára, amely a vállalatok költséghatékonyságát és a vidéki foglalkoztatási lehetőségeket egyaránt javítja.

A távmunka-ház elnevezés egy olyan, a nyilvánosság elől elzárt infrastruktúrát jelöl, amely független a munkaadó vállalat földrajzi helyétől és szervezeti felépítésétől, és ahol a munkavállalók informatikai vagy kommunikációs eszközön keresztül tartják a kapcsolatot munkáltatójukkal. Ez a konstrukció előnyös mind a munkavállalók mind a munkaadók szempontjából. A munkavállalók számára a legnagyobb könnyebbséget a lakóhely-munkahely közötti földrajzi távolság minimalizálása vagy megszűnése, valamint az utazásra szánt idő drasztikus csökkenése jelenti – a munka utazik, nem a munkavállaló. Munkáltatói oldalról pedig a költségek és fluktuáció csökkenése, valamint a működési hatékonyság és a vállalati lojalitás emelkedése jelenti a legnagyobb vonzerőt. Kutatások és a gyakorlati tapasztalatok a távmunkát alkalmazó cégeknél mind költségmegtakarítás, mind hatékonyság szempontjából 20-30%-os javulásról számolnak be.

A Magyar Távmunka Szövetség kezdeményezésére 2007-ben jött létre Magyarország és a Közép-Kelet-európai régió első távmunka-háza Örkényben. A sikeres működés nyomán 2010 októberében újabb együttműködés kezdődött, amely a távmunka-ház gyakorlatának magyarországi és szlovákiai térnyerését kívánja elősegíteni az innovatív módszerek továbbfejlesztésével és térségi szereplők bevonásával.

A Habsburg György fővédnökségével elindított Országos Távmunka-ház Program a szolgáltatói szektor foglalkoztatási sajátosságaira épít, emellett célja, hogy elősegítse a vidéki foglalkoztatás esélyegyenlőségét és egyensúlyát. A Program következő állomásaként a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében elnyert pályázatnak köszönhetően két új távmunka-ház létesülhet a Közép-Kelet-európai régióban.

A projekt 15 hónapos időtartama alatt két távmunka-házat hoz létre a konzorcium, Nagykőrösön és a szlovákiai Szőgyénben, amellyel összesen 45 új távmunkahely kiszolgálására alkalmas infrastruktúra létesül.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNemi betegségek – alapvető tudnivalók
Következő cikkMi legyen a fürdőszobapolcon?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..