2 magyar előadás, 3 díj a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

Könyvbemutatókkal, kiállításokkal, műhelymunkákkal, filmvetítésekkel és a legfiatalabbaknak szánt előadásokkal, köztük két magyar produkcióval kápráztatták el  a közönséget a múlt héten tartott  Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon Szabadkán.

Szeptember 24. és 29. között tizennégy előadás versengett a rendezvény fődíjáért, a Grand Prix-ért. Díjat osztottak a legjobb előadásnak, a legjobb rendezésnek, a legjobb forgatókönyvnek, a legjobb zenének, a legjobb báboknak, a legjobb színészi vagy animátori játéknak, illetve különdíjat adtak az eredetiségért és fantáziáért.

A produkciók Szerbiából, Ausztráliából, Szlovákiából, Romániából, Iránból, Oroszországból, Bulgáriából, Horvátországból és Magyarországról érkeztek a vajdasági városba. A versenyprogramban két magyar előadás szerepel.

A zalaegerszegi Griff Bábszínház Lenka és Palkó című előadása elnyerte a legjobb előadás díjat. A mese Szegedi Katalin meseíró két történetéből született meg, és egy duci kislány, valamint egy vézna kisfiú barátságát mutatja be, ugyanakkor a mese eszközeivel láttatja, milyen kegyetlenül tudnak egymáson gúnyolódni a gyerekek és mit jelent toleránsnak lenni.

A pécsi Bóbita Bábszínház pedig Torzonborz, a rabló nagysikerű történetének folytatását vitte a szabadkai fesztiválra, amellyel A legjobb színészi vagy animátori játék és a Legjobb zene díjat nyerték el. A Torzonborz 2. – Torzonborz visszatér című előadás Otfried Preussler német író regénye alapján készült, és a bábelőadásokból jól ismert Paprika Jancsi és barátja, Vitéz László kalandjait eleveníti fel, illetve felvonultatja mindazokat az eszközöket, amelyeket a két hős felhasznál azért, hogy visszajuttassa Torzonborzt a börtönbe.

A rendezvény nemzetközi zsűrijét Borisz Goldovszki orosz színháztörténész, Jaroslaw Antoniuk lengyel rendező, Oana Leahu román egyetemi tanár, Zoran Djeric szerb dramaturg és Zoran Maksimovic szerb színháztudományi szakember alkottták.

Kiosztották a Kis herceg-életműdíjat is, amelyet az idén Ljubica Beljanski-Ristic szerb drámapedagógus, valamint Borisz Goldovszki orosz színháztörténész vehetett át.

A Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb nemzetközi gyermekszínházi fesztiváljának tartott rendezvényen az utóbbi huszonnégy évben több mint 50 országból körülbelül ötszáz együttes szórakoztatta a gyerekeket.

24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

forrás: mti.hu, lutfestsubotica.net
fotó: 
lutfestsubotica.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEzért szeretem megdicsérni a gyermekemet!
Következő cikkKészüljünk a terhességre!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..