Nincsenek forgalomban a veszélyes oltóanyagok hazánkban

Nincsenek forgalomban Magyarországon azok az oltóanyagok, amelyek használatát felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium, amíg lezárulnak a vizsgálatok négy kisbaba halálának ügyében.

A két oltóanyagot – a „Prevenar”-t és az „ActHIB”-t- mintegy másfélmillió gyereknek adták be Japánban, mióta két évvel ezelőtt vezették be. Március elején négy – fél és két év közötti – olyan kisgyerek halt meg, akik nem sokkal korábban megkapták a két oltás valamelyikét. A négy kisgyermekből három dupla oltást, kettő pedig az „ActHIB” mellé „DPT”-t (diftéira, szamárköhögés és tetanusz elleni szer) is kapott. Egy gyermeket oltottak be „Prevenar”-ral és „DPT”-vel egyidőben. Az ok okozati összefüggést eddig nem sikerült megállapítani.

Magyarországon a pneumococcus elleni védőoltást a „Prevenar” oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat 2008. év októberétől a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére. 2010 márciusától a „Prevenar” gyári nevű készítmény folyamatosan  lecserélésre került a „Prevenar 13” nevű készítményre, amely lényegesen szélesebb hatásspektrumú. Hazánkban jelenleg nem szerezhető be más, csak a „Prevenar 13” gyári nevű készítmény. „ActHib” nevű oltóanyag a haemophilus influenzae nevű baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd.  Magyarországon 2006. januárjától nem alkalmazzuk a monovalens (egy komponensű) oltóanyagot,  hanem az öt komponensű oltóanyag egyik alkotó részeként kapják meg a gyermekek. Az egy komponensű oltóanyagot hazánkban rutinszerűen nem alkalmazzák és patikai forgalomban sem hozzáférhető.

Hazánkban az előforduló oltási reakciók nem térnek el a várható reakció profiltól. Tekintettel arra, hogy  hazánkban a szóban forgó készítmények – egyes sajtóorgánumokban megjelentekkel ellentétben –  nincsenek forgalomban, intézkedések bevezetése nem indokolt – áll a Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleményében.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..