Hogy jó legyen a családi nyaralás…

Hogy jó legyen a családi nyaralás...

A jó idő beköszönte minden emberből előcsalogatja a nyaralási, utazási kedvet. A családok számára külön kihívást jelent a hol, hová, mennyiért kérdések megválaszolása. A mértéktartás, a felkészültség, a helyes arányok és főként a család igényeinek ismerete a titka a jó nyaralásnak – vallja Körtvélyesi Erzsébet turisztikai szakértő, aki beavatott minket a családi nyaralás rejtelmeibe.

MiNők: Mire érdemes figyelnie a családoknak az ideális nyaralóhely kiválasztásánál?

Körtvélyesi Erzsébet, turisztikai szakértő

Körtvélyesi Erzsébet: Fontos, hogy milyen érdeklődési köre van a családnak, milyen korúak a gyerekek, hogy vízparton szeretnék-e tölteni a nyaralást vagy aktív pihenéssel, kerékpározással, vízitúrázással vagy egy olyan városban, ahol egyaránt megtalálható a strandolási lehetőség, városnézés vagy a sportolási lehetőség. Lényeges, hogy milyen messzire akarnak elutazni a családok, kocsival vagy tömegközlekedési eszközzel mennek.

Fontos eldönteni, hogy milyen ellátást szeretnének: önellátásban gondolkodnak, félpanziós szállodában szeretnek nyaralni vagy egy jó falusi környezetben szeretnének eltölteni néhány napot, ahol megkóstolhatják a helyi ízeket, hagyományos ételeket, italokat.

Amikor szállást foglal a család, el kell dönteniük, hogy egy szobában, akar-e lenni a család, a szoba pótágyazható-e, vagy egybenyíló szobák vannak-e, van-e gyermek kedvezmény és az mire vonatkozik. Benne van-e a gyermek kedvezményben az étkezés is vagy csak a szálláshelyre vonatkozik a kedvezményes ár.

Végül fontos kérdés maga az ár. Tudni kell, hogy milyen kedvezményes csomagok, kedvezmény kártyák, üdülési csekk, milyen szolgáltatásokra váltható be, milyen akciókat hirdetnek meg a szálláshelyek egy-egy adott időszakban. Az is fontos, hogy az árak garantáltak legyenek, tehát ne fordulhasson az elő, hogy a szálláshelyen derüljön ki, hogy például a reggeli nincs benne a meghirdetett árban.

– Mik egy családbarát szállás elengedhetetlen kellékei?

– Ez egy jó kérdés, mert sokan megelégszenek azzal, hogy van gyermekágy vagy kiságy a szobában, de ez nagyon kevés, hiszen abban kell gondolkodni, hogy a családnak élmény és ne megpróbáltatás legyen egy adott szálláshelyen, szállodában eltöltött néhány nap. Jó, ha megnézzük a szállodákról közölt fotókat, mert azok összeválogatása is irányadó lehet, ahhoz, hogy  felkészültek-e a családokra, gyerekekre az adott szálláshelyen. Sokat elárul a képgaléria! Ne fegyelmezéssel, tv-zéssel, unatkozással teljen a család szabadideje.

Jól sikerült választás lesz az a szálloda, szálláshely, ahol a  gyermekek részére van  mozgástér, játszótér, ha  a wellness részlegben  van külön gyermek medence,  a szállodában van játszószoba, ahol van  animátor, akik különböző foglalkozásokat, túrákat, fakultatív programokat szervez, vagy vannak családi programajánlataik, mint, ahogyan azt az egyik soproni szálloda hirdeti egy négy tagú család részére, hogy a szállás mellé mesepark belépőt ad, vagy elviszi egy kalandtúra parkba az egész famíliát.

–   A családok belföldi vagy külföldi kikapcsolódásban gondolkodnak?

–  Az a tapasztalat, hogy a magyarok nagy többsége belföldi utazásban gondolkodik. Egyrészt azért, mert a belföldi utazás elérhetőbb árban, távolságban van. Másrészt, mert nagyon színes az ajánlati paletta: rendezvények, fesztiválok, tematikus és kalandtúra parkok, élményfürdők, gokart és bobpályák, kisvasutak, állatparkok, skanzenek sokasága várja a családokat az országban, amelyek nagyszerű élményt nyújtanak, kínálnak azoknak, akik itthon szeretnének nyaralni. Minden egy napon belül elérhető, a rövidebb 3-4 napos kirándulások, nyaralások könnyebben és gyakrabban elérhetőek, mint a külföldi utak.

–    A családok számára mi számít ma Magyarországon kedvelt úticélnak?

–    Továbbra is – talán örök sláger – a Balaton. De kedvelt úti célja a családoknak Hajdúszoboszló, vagy éppen a Tisza-tó. Számomra a legizgalmasabb a bikali példa, ahol van felnőtt megőrző – itt a szülőknek olvasnak meséket – amíg a gyerekek nyugodtan tudnak „szórakozni”. Nyíregyháza- Sóstó a maga fantasztikus Állatparkjával, a sok-sok rendezvénnyel teli falumúzeumával és élményfürdőjével igazi családi üdülőparadicsommá válik hamarosan. De, ha egy élményekben gazdag aktív nyaralást tervez a család, akkor jó, ha Sátoraljaújhely felé veszi az irányt, mert ott napokat tölthet a bobpályán, a kalandtúra parkban, síelhet télen-nyáron, túrázhat, lovagolhat és libegőzhet.

–    A vendegvaro.hu mennyiben járul hozzá a tökéletes nyaralás megtalálásához?

–   Minden lényeges információt megtalálnak az utazók a portálon: szállás, program, látnivaló! 2400 magyarországi település teljes turisztikai kínálata olvasható. A szállásfoglalás lehetősége, annyiban több a hasonló utazásközvetítő site-okénál, hogy itt a felkínált több mint ezer szálláshely kínálata azonnal foglalható, a kedvezményes (early bird- ajánlatok) azonnal megvásárolhatóak. Ez azt jelenti, hogy jelentős 20-30 %-os kedvezménnyel tudnak azok szálláshelyet foglalni, akik 30-45 nappal az utazás előtt foglalják be a szálláshelyeket, ez persze azt is jelenti, hogy bankkártyával előre kell megvásárolnia a szállást a családnak. De négy fő esetében az egyikőjük már biztos, hogy ingyen nyaralhat! Komplex szolgáltatást nyújt a vendegvaro.hu az utazás szervezéshez, tervezéshez, a jó döntés előkészítéséhez. Hírlevél szolgáltatásunkban nagyszerű kedvezményes csomagajánlatokkal kényeztetjük látogatóinkat. Árgaranciát, biztonságos vásárlást kínálunk a felhasználóink számára.

–   Van- esetleg olyan nyaralóhely, amitől különösen óvja a családokat? Ha igen, akkor ennek mi az oka?

–   Én úgy fogalmaznék inkább, hogy a megfelelő helyekre menjünk. Nem menjünk például bortúrára, pincelátogatásra gyerekekkel. Vagy bizonyára nem hiányzik 3-4 éves kisgyerekeknek a koncertlátogatás, mert abból csak családi botrány lesz, ha folyamatosan fegyelmezni kell az unatkozó gyerekeket a koncerten, bármennyire is szeretné az anyuka vagy apuka megnézni a régen vágyott kedvenceit. A veszélyes, kiszámíthatatlan bányatavak, folyók vagy hosszúra sikeredett teljesítmény túrák, kerékpáros kirándulások, vízitúrák éppúgy nem gyerekeknek valók. De gondolnunk kell az időjárásra, a kánikula veszélyeire, vagy figyeljünk a kullancsveszélyre, a szúnyoginvázióra, a megfelelő étkezésre, italfogyasztásra. Tehát készüljünk fel, alaposan, hogy kellemes legyen a nyaralásunk!