A nyári bőség idején érdemes arra gondolnunk, hogy a természet adta gyümölcsöket, zöldségeket és gyógynövényeket ne csak most frissen fogyasszuk, hanem gondoskodjunk azok későbbi fogyasztásáról is.
Ilyenkor érdemes begyűjteni és szárítani:
- gyógynövényeket – kamilla, cickafark, citromfű, zsálya, körömvirág, stb. Fontos azonban tudni, hogy gyermekek 6 éves kor alatt mentát nem ehetnek, használhatnak.
- Szárítani és/vagy lefagyasztani zöldfűszereket – bazsalikom, oregánó, borsikafű, kakukkfű citromfű stb.
- Fagyasztani vagy természetes módon befőzni a csonthéjas és bogyós gyümölcsöket.
- Aszalványokat készíteni meggyből, szilvából, barackból, almából stb., de akár félbevágott kis koktél paradicsomból is, ez utóbbi télen tészta és hal-, húsételekhez kiváló lesz.
- Virágok begyűjtése: illatpárnának, illatosítónak, krémekbe vagy akár fogyasztási célra stb. Fontos, hogy fogyasztásra csak permetmentes virágszirmok használhatók!
- Körömvirág: Tea és krém is készíthető belőle, de frissen saláták tetején is érdekes látványt és ízt nyújt.
- Rózsa: teának, szörpnek, lekvárnak, akár magában, akár más virágokkal, gyógynövényekkel, gyümölcsökkel együtt.
- Hibiszkusz – virágait nem kell elnyílás után eldobni, nyugodtan használhatjuk teaként, dekorációként.
Természetesen töltsük fel saját és gyermekeink szervezetét jó sok nyomelemmel, vitaminnal, de az elegendő folyadékfogyasztásról se feledkezzünk meg! Vigyünk színeket a mindennapokba, együnk piros, sötét, zöld és sárga színű zöldségeket, gyümölcsöket!