Október 15 a bébigyász világnapja

babacipők-300x199.jpg

Október 15-én tartják a bébigyász világnapját, amikor azokra a gyerekekre emlékeznek világszerte, akik halva születtek, vagy az egyéves kort sem élték meg. A gyászfolyamat enyhítésére idén a Szemem Fénye Alapítvány egy vállalkozó támogatásával olyan emlékdobozokat ajánlott fel kórházaknak, szülészeteknek, amelyben az elhunyt gyerekhez kapcsolódó emlékeket helyezhetik el a szülők.
A világnap alkalmából Gyura Barbara, a Szemem Fénye Alapítvány kuratóriumának elnöke kerekasztal-beszélgetésre hívta a magyar szülészetek, illetve az egészségügyi tárca képviselőit, azonban a pénteki, budapesti eseményen a 78-ből, mindössze egy-két szülészet és a szaktárca képviseltette magát.

A Szemem Fénye Alapítványt 2002-ben hozta létre Gyura Barbara, amelynek fő tevékenysége a beteg gyerekek mentőautóval való szállítása lett. A szervezet 2006-tól dolgozik azon, hogy nemzetközi minták alapján Magyarországon is működhessen a  gyógyíthatatlan gyerekek és családjaik életét megkönnyítő gyermekhospice szolgálat, amely jelenleg Pécsen és Törökbálinton működik. Emellett megépítették a pécsi Angyalsétányt, amely az ország egyetlen, gyermekhamvak szórására létesített díszkútja az egyéves életkort el nem ért csecsemők részére.

A kuratórium elnöke elmondta: Európában a terhességek mintegy 18 százalékában van veszteség. Csak az elmúlt években kezdődött szemléletváltás a tragédiák kezelését illetően, a téma sokáig tabunak számított. A köztudatban az a gondolat él, hogy egy meg sem született gyerekeket gyászolni sem kell, nincs veszteség. Ez azonban nem így van, a szülőknél akár 3 évig is tarthat a gyászfolyamat, illetve rosszabb esetben ennek hiánya betegségeket is okozhat.

Gyura Barbara felhívta a figyelmet: nem mindenütt egységes a módja annak, hogy milyen kegyelettel vesznek búcsút a halva született csecsemőktől, akiket nem visznek el eltemetni. Az egészségügyi tárca képviseletében megjelent Mogyorósi Dorottya ígéretet tett arra: át fogják tekinteni, hogy az intézményekben hogyan zajlik a maradványok kezelése.

Az alapítvány egy vállalkozó támogatásával kétmillió forint értékben 80 olyan emlékdobozt ajánlott fel a szülészeteknek, amely az emlékek tárolására alkalmas. Egy ilyen dobozban van képkeret, egy kissapka és egy rugdalózó, egy karszalag, egy dombornyomat készítésére alkalmas szett, egy kisolló a haj levágásához, mécses és egy egyszer használható fényképezőgép. A tapasztalatok szerint egy ilyen tárgy fontos lehet, mert sokan megbánják később, hogy semmi emlékük nem maradt gyerekükről.

Azoknak a jelentkezését is várják, akik valamiért nem akarják eltemetni magzataikat, a pécsi Angyalsétányon elhelyezik a térítésmentesen elhamvasztott maradványokat. Az alapítvány emellett szakemberek segítségével, pszichológiai tanácsadással, csoportterápiával is várja a gyászoló szülőket, családokat.

MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..