Ombudsman: elítélt anyjával kell maradnia a csecsemőnek

szabo_mate.jpg

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa üdvözölte, hogy a belügyminiszter kezdeményezi annak a jogszabálynak a módosítását, amely fél évben korlátozta a csecsemő és a börtönben fogvatartott édesanyák együttes elhelyezését – tájékoztatta az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán az MTI-t.

Mind a fogvatartott édesanya, mind pedig a gyermek érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak – fogalmaztak, emlékeztetve: az ombudsman az idén a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben az anya-gyermek részleget is vizsgálta.

A kötődés kialakulása, a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy édesanyja – természetesen alkalmassága esetén – gondozhassa, nevelhesse egyéves koráig a gyermekét – hangsúlyozták.

Mint írták, a hatályos jogszabály szerint a gyermek csak hathónapos koráig helyezhető el édesanyjával együtt a büntetés-végrehajtási intézetben. Az intézmény parancsnoka az anya kifejezett kérelmére engedélyezheti ugyan az együttes elhelyezés meghosszabbítását a gyermek egyéves koráig, az engedély kiadása azonban nem kötelező – mutattak rá.

Az alapvető jogok biztosa szerint a rendelkezés ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével és közvetlenül veszélyezteti a fogvatartott édesanyák gyermekeinek védelemhez való jogát. Ezért javasolta a belügyminiszternek a jogszabály módosítását májusban.

Kiemelték: az ombudsman javaslatával a belügyminiszter egyetértett, és értesítette Szabó Mátét, hogy kezdeményezi a jogszabály módosítását a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál.

MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÍgy hat a szülők foglalkozása a baba egészségére
Következő cikkKisokos strandoláshoz

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..