Ombudsman: területenként nagyon eltérő a gyermekek egészségügyi ellátása

Az alapvető jogok biztosának vizsgálata kimutatta, hogy a társadalmi kirekesztettség egyik legjelentősebb következményeként Magyarországon az egészségügyi ellátásokban jelentős területi egyenlőtlenségek mutatkoznak, ami sérti a gyermekek egészséghez való jogát.

Szabó Máté hivatalba lépése óta évente változó tematikájú projektekben vizsgálja a gyermeki jogok érvényesülését. 2013-ban a gyermekek egészséges környezethez való joga áll a projekt középpontjában.

Az UNICEF 2012 májusában közzétett felmérése szerint minden harmadik gyermek nélkülözőnek számít Magyarországon. A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia helyzetelemzésében áll, hogy hazánkban a gyermekek 21%-a, mintegy 380 ezer gyermek él szegénységben. A társadalmi kirekesztettség egyik legjelentősebb következménye az, hogy az egészségügyi ellátások minőségében ma jelentősek a területi egyenlőtlenségek.

injAz ombudsman az ügyben több, az egészségügyért felelős hatóságot keresett meg. Az információk azt mutatták, hogy különösen a hátrányos helyzetű térségekben ellátott gyermekek egészséghez való jogát sérti a védőnői ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlensége, sőt elérhetetlensége vagy korlátozott elérhetősége. Esetleges a védőnő és a gyermekorvos/házi gyermekorvos együttműködése. Néhány megyében évek óta bajok vannak a kötelező védőoltások beadásával is.

Az MTA Gyerekesély Program Irodájának korábbi formájában való megszüntetése, a szakértői gárda szinte teljes cseréje, a pályázati kiírások elhúzódása 2010 szeptemberét követően fennakadást okoz a társadalmi felzárkózás modelljének részeként működő Biztos Kezdet Gyerekházak programjában, és a rendszer egészének működésében is. A TÁMOP 6.1.4. Koragyermekkori kiemelt projekt hivatalos helyzetfelmérése szerint az információk áramlása és a dokumentálásuk sem hatékony.

Az ombudsman a jelentés megállapításai kapcsán intézkedést kért az emberi erőforrások miniszterétől, a belügyminisztertől és az érintett megyei kormányhivataloktól is.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..