Online-vásárlás kisokos

Online-vásárlás kisokos

Az online vásárlás előnyeit mindenki ismeri: otthonról kényelmesen végezhető, nincs sorbaállás, se cipekedés és legtöbbször még olcsóbban is juthatunk hozzá a termékekhez. Viszont a virtuális világ egyéb színtereihez hasonlóan ennek is vannak veszélyei.

Rendelés Magyarországon belül

Először nézzük a belföldi internetes vásárlást. Számtalan olyan portál van már, ahol online vásárolhatunk, így a lehetőségek tárháza, ha nem is végtelen, de legalábbis óriási. Természetesen vannak olyan termékek, amiket nem célszerű így megrendelni, hiszen pl. a ruhadarabokat jobb felpróbálni, de könyveket, kozmetikumokat, alkatrészeket vagy műszaki cikkeket nagyon is kifizetődő online megvenni.

A termékek átvételével kapcsolatban többféle lehetőség közül választhatunk: például kérhetünk házhoz szállítást, vagy választhatjuk, hogy mi megyünk el a megrendelt áruért („személyes átvétel”). Ez utóbbi esetben élünk az online akciós ár előnyeivel, ugyanakkor megspóroljuk a postaköltséget.

A webáruházak általában minden fontos paramétert megadnak a termékeikkel kapcsolatban, így ha valami megtetszik, betehetjük virtuális kosarunkba. Ezután visszaléphetünk a termékek oldalára és folytathatjuk a vásárlást, böngészhetünk tovább, nézelődhetünk, vagy be is fejezhetjük a „shoppingolást”.

Jellemző, hogy a legtöbb webáruházban nincs lehetőség a regisztráció nélküli vásárlásra (de még ebben is vannak kivételek). Regisztrációkor meg kell adni legfontosabb adatainkat, pl. a nevünket, címünket, telefonszámunkat és működő e-mail címünket. Ha a vásárlás sikeres volt, a cég erről küld egy véglegesítő e-mailt a megadott e-mail címünkre, amiben összegzik, hogy mit és mennyiért rendeltünk. Ez azért jó, mert így biztosak lehetünk abban, hogy semmi másra nem kattintottunk rá véletlenül, nem néztük el az összeget és megbizonyosodhatunk arról is, hogy hol vehetjük át a terméket, illetve ha házhoz szállítást kértünk, akkor pontos címet adtunk-e meg. A legtöbb helyen van szállítási költség, de ma már általánosabb, hogy bizonyos összegű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes.

Rendelés külföldről

Ha külföldről szeretnénk rendelni, mindenképpen szükség van megfelelő bankkártyára, amihez nem elég a hagyományos lakossági számla. A legjobb, ha világszerte elfogadott dombornyomott Visa, American Express vagy MasterCard kártyánk van, ezeket szinte bármelyik banknál igényelhetjük. Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a meghirdetett ár pontosan mit tartalmaz, mert sajnos sok esetben előfordult már, hogy a vásárló utólag döbbent rá arra, hogy a horribilis kiszállítási összeget a csábítóan alacsony ár nem tartalmazta.

Az interneten nagyon egyszerű és kényelmes vásárolni, ennek ellenére még mindig többen választják a hagyományos üzleteket. Sokan ugyanis félnek megadni az adataikat és nem tartják biztonságosnak a netes fizetést. Bizony vannak is ennek buktatói. Tartsuk szem előtt, hogy egy fotón máshogy néz ki a kiválasztott áru, mint a kézzelfogható valóságban! Nem mindig tüntetik fel, hogy mikor kapjuk készhez a választott terméket. Ha ez túl hosszú idő, sokan kezdünk aggódni, egyáltalán megkapjuk-e az árut, és ha igen, mikor. Nem ritka viszont, hogy a kiszállítás előtt egy nappal telefonálnak, sms-eznek, vagy e-mailt küldenek a szállítás pontos idejéről.

A legnagyobb veszélyt azonban a hekkerek jelentik, akik ellen még kevéssé tudunk védekezni. Legjobb, ha olyan portálról rendelünk, amit ismerőseink már használtak, vagy a különböző fórumokon kedvezőket írnak róla, és senkit nem ért még negatívum vele kapcsolatban!

A nagy karácsonyi őrületet kikerülhetjük, ha megfelelően tájékozódunk a webáruházak árai és kínálata között!

Birta Brigitta

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKarácsonyi hungarikum: a szaloncukor
Következő cikkA nagy karácsonyi családi ámokfutás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..