Öntözéskor is takarékoskodhatunk

locsoló fej szórja a vizet

A mintegy száznegyvenezer fővárosi és Budapest környéki, kerttel rendelkező ingatlantulajdonos alig kilenc százaléka használ locsolási mellékmérőt, holott a mind szűkebbre szabott családi és társasházi költségvetések idején azt is érdemes figyelemmel kísérni, hogyan alakulnak a kertöntözés kiadásai.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén élő kerttulajdonosok vízfogyasztása a nyári hónapokban általában jelentősen megnő. De hogy pontosan mennyivel fogy több víz a locsolás miatt, azt ma még csak kevesen kísérik figyelemmel. Pedig egy egyszerű eszköz lehetőséget ad ennek mérésére. A locsolási célú mellékvízmérővel (locsolómérővel) ellenőrizhetővé válik a locsolásra fordított víz mennyisége. Ezzel a módszerrel nemcsak forintokat takaríthatunk meg – amennyiben az órát a számlázási rendszerbe vetetjük, csupán a vízdíjat kell megfizetnünk –, de környezettudatosabb kertöntözővé is válhatunk.

A legújabb adatok szerint a fővárosi lakosságnak csak alig kilenc százaléka élt eddig ezzel a megtakarítási lehetőséggel – holott e megoldás hosszú távú haszna semmiképpen sem elhanyagolható. Ráadásul még egy további nyilvánvaló előnye is van a locsolómérőnek: használatával könnyedén elkülöníthető a locsolásra szánt vízmennyiség díja; ezáltal a kiadások pontosabban tervezhetővé válnak.

Az a kerttulajdonos pedig, aki mégsem él ezzel a lehetőséggel, de szeretné csökkenteni a költségeit, május elsejétől október végéig tíz százalékos kedvezményt igényelhet a szennyvízdíjból a Fővárosi Csatornázási Művek Ügyfélszolgálatán.

A Fővárosi Vízművek kiemelt feladatának tartja fogyasztói széleskörű tájékoztatását, ezért április 1. és 24. között minden hétvégén várja a kertészkedőket az Oázis Kertészetekben felállított információs pultoknál, ahol a szükséges nyomtatványok is beszerezhetők, és akciónkról is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők. Ezen túl hasznos információkat és tanácsokat találhatnak honlapunkon, ahol egy kalkulátor segítségével még azt is kiszámolhatják, mennyi idő alatt térül meg a locsolómérő szerelési költsége.

Forrás: Fővárosi Vízművek közleménye

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..