Varázslatos bababirodalom – képekkel

babaszobalead-80x80.jpg

Amikor lakásunkat, vagy akár csak egyik szobánkat is berendezzük/átrendezzük, van egy dolog, amelyet mindannyian szem előtt tartunk, mégpedig azt, hogy az adott tér harmóniát, összhangot sugározzon. Ahhoz, hogy a szoba atmoszférája kellemes legyen, a benne lévő tárgyaknak kell egyfajta művészi egységet képeznie, egy stílust tükröznie.

Lehet azonban, hogy az egységet épp a különbözőség bohókás együttese adja majd meg, de általában az emberek többsége azt szereti, ha minden passzol mindennel, pl. ha rózsaszín a fal, akkor ahhoz nem ragaszt kék szegő csíkot, tesz zöld szőnyeget, kék ágytakarót, és fekete bútort a szobába. Pláne nem egy gyerekébe.

A szoba tájolása

A baba birodalmának felépítésekor sok szempontot érdemes figyelembe venni. Kezdjük például azzal, hogy hol helyezkedik el a szoba a lakásban. A délnyugati vagy délkeleti fekvésű szoba például ideális lehet, hiszen se nem túl napos, se nem túl árnyékos tájolású. Fontos az is, hogy csendes helyiséget válasszunk, amely biztosítja a gyermek nyugalmát – lehetőség szerint ne tegyük zajos utcafrontra néző szobába szundikálni vágyó csecsemőnket. Manapság azt is egyre több helyről lehet hallani, hogy a sok elektromos berendezés, ill. a vízéren fekvő kiságy is rossz hatással lehet a gyermekek közérzetére, ezért, aki hitelt ad ezeknek az állításoknak, annak érdemes ebből a perspektívából is megvizsgálnia a szobát.

Amennyiben megtaláltuk az optimális elhelyezkedésű szobát, úgy akkor kezdődik csak a munka java. Milyen színű legyen? Mi legyen benne? Hogyan rendezzük el a bútorokat? Hogyan teremtsünk összhangot a szobában?

A babaszoba színei

A színek hatással vannak hangulatunkra, gondolatokat, érzéseket ébresztenek bennünk, ráadásul egy-egy szín különböző árnyalata is mást-mást jelenthet. Figyeljünk tehát az árnyalatokra is fokozottan! Bizonyos tónusok minden szín esetében (túl intenzív, túl sötét vagy rikító árnyalatok) irritálónak, agresszívnek hathatnak.

Nézzük most, hogy melyik szín mit rejt magában! A sárga és narancssárga színtől jobb lesz a kedvünk. A vidámság érzetét keltik bennünk, mint a tavasz első napsugara. Hatásukra pozitívabbak vagyunk, reménytelibbek. Azonban ez sem minden árnyalatára igaz a szakemberek szerint. Egyes sárga árnyalatok például irigykedésre ingerelhetnek. Nem lehet véletlen a mondás: „sárga az irigységtől”.

A piros, vörös, és bordó szín szép és energikus, de nem igazán babaszobába való. Azonban halványabb árnyalataik vagy terrakotta színek alkalmazásával ezeket is gond nélkül felhasználhatjuk, és varázsolhatjuk vele otthonosabbá a gyerekszobát. A rózsaszín, a pink egyértelműen a kislányok színei, csak úgy, mint a lila. A rózsaszín nőiességet, érzékenységet sugall, a lila figyelemfelkeltő hatású – levendula árnyalata mégis békés, barátságos. A lila erőteljesebb árnyalatát általában nem önmagában, hanem más színekkel kombinálva szokták alkalmazni.

A kék, amellyel általában a kisfiúk szobáját dekorálják, nyugtató hatású. Segíti a koncentrálást, elmélyülést. Egyes árnyalatai frissességet is árasztanak magukból, csak úgy, mint a zöld szín.

Külcsín és belbecs

A babaszoba legyen egyszerre szép és hasznos! A különböző lakberendezési irányzatokat (art deco, minimál, retro, mediterrán, távol-keleti, stb.) nem szeretném most részletesen kivesézni, hiszen ahány ház, annyi szokás, és annyi ízlés. Arról szeretnék inkább szót ejteni, ami a nagy átlagot jellemzi és érdekli, ami a hazai tendenciát tükrözi, és amire minden babának és mamának szüksége van.

Mire is gondolok ezek alatt? Mi kell mindenképp egy babaszobába?
1.  Bútorok: kiságy, pelenkázó, szekrény, szék, asztal
2. Textilek: függöny, szőnyeg, párna, takaró, lepedő,
3. Egyéb kütyük: légzésfigyelő készülék, kislámpa, sok-sok játék

1. Bútorok

A Stile Baby Interio baba- és gyermekbútor és kiegészítők üzletében a vevők vásárlási szokásai alapján és a velük folytatott beszélgetésük révén érdekes információkat szereztünk. Kiderült, hogy manapság az emberek többsége szívesebben vásárol egyszínű fehér/krém/sötét árnyalatú bútorokat, mint többszínűt és mintásat, hiszen ezek az egyszerűbb, letisztultabb bútordarabok kevesebb eséllyel mennek ki a divatból, és a a gyermek is kevesebb eséllyel nyújtja be cserére való igényét a későbbiekben. Ezeket a cicomától mentes, puritán bútorokat természetesen apróbb kiegészítőkkel is egyedivé varázsolhatjuk, amelyeket bármikor könnyen eltávolíthatunk, lecserélhetünk. Kinézetüktől függetlenül úgy érdemes őket elrendezni, hogy a szoba közepén teret hagyjanak, ahol a babánk egyre nagyobbra cseperedve egyre nagyobb játékkupacot halmozhasson majd maga köré.

2. Textilek

A gyermekek szobáját nagyon könnyű feldobni: néhány falmatricával, vagy akár egy komplett babaszoba kellék szettel – amelynek minden darabján ugyanaz a motívum jelenik meg – egyszerűen alkothatunk varázslatos kuckót a csöppségünknek. Ugyanaz a róka mosolyog a kiságyba való fejvédőn, a takarón, a pelenkázó szivacs huzatán, a törölközőkön, a komplett ágynemű szetteken vagy akár a függönyön is. Egységes. Aranyos. A babáknál azonban nem csak a dekorativitás a fontos, hanem a biztonság és a kényelem is, amelyet nem győzök elégszer kihangsúlyozni. Alapvető kérdés ezért, hogy a textilek 100% pamutból készüljenek

3. Egyéb kütyük

A légzésfigyelő szó szerint életmentő is lehet, így mindenképp megéri megvenni. A kislámpa is nagyon fontos, hiszen a kisbabák nem szeretnek vaksötétben aludni. A játékok pedig? Egy gyereknek szinte ugyanolyan fontos, mint a levegő.

Igen vastag könyvet lehetne írni arról – és sokan már meg is tették –, hogy hogyan varázsolhatunk egy üres, semmilyen helyiségből mesés bababirodalmat, de az időtakarékosságot szem előtt tartva kiemelném a lényeget: összhang. Engedjük, hogy fantáziánk magával ragadjon minket és teremtsünk különleges világot gyermekünket. Tetszenek a halacska mintás textilek? Fessük a falat kékre…felül égnek, alul hullámzó tengernek. A lényeg, hogy a gyermek annyira szeresse a szobát, mint ahogyan mi őt.

Mentés

Mentés

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkZene és csoki egy helyen – gyerekeknek
Következő cikkÖntözéskor is takarékoskodhatunk