Ötlet kavalkád a babaszoba kialakításához

szépen berendezett babaszoba

Milyen bútorokat szerezzünk be kisbabánk érkezésére? Amikor a csecsemő szobáját rendezzük be, a legfontosabb bútordarabok: a babaágy, egy pelenkázó és egy tárolóbútor a ruhácskáknak.

Helyet kell találnunk a pelenkának, babaápoló szereknek is. Szükséges még egy kényelmes fotel vagy kanapé a szülők számára. Etetésnél, az esti meseolvasáskor, vagy ha csak úgy ott töltjük az időt gyermekünkkel, nagy hasznát fogjuk venni. Lehetőleg magas támlás, kényelmes ülőalkalmatosságot válasszunk. Ha elfér, lábtartóval tehetjük még komfortosabbá a babaszobában töltött időt. Gondoljunk arra is, hogy bébivel a karunkban könnyen fel tudjunk állni, ne legyen túl süppedős.

Találd meg a Pepita.hu kínálatában a Ti babaszobátok kellékeit! >>> Minden, ami babaszoba

Ha sok helyünk van a fürdőszobában, érdemes egy pelenkázó helyet ott vagy ott is kialakítani. A jó fényviszonyok és a jól tárolható szemetes, illetve a kellemes hőmérséklet és a tisztíthatóság mind nyomós érvek ennek megteremtésére.

Érkezik a trónörökös!

Kezdjük inkább kevés bútorral, később igény és hely függvényében bővíthetjük a berendezést. Ami biztos, hogy később sok és praktikus tárolási lehetőségre lesz szükségünk…

A babaágy helyének kijelölése az első és legfontosabb feladatunk.

babaszoba berendezése

Lehetőleg belső falat válasszunk, itt mindig kellemesebb a hőmérséklet, mint egy határoló fal esetében. Ha mégis külső falat kell használnunk, mindenképpen alkalmazzunk falvédő, szigetelő megoldásokat!

Lehet MDF falpanel vagy egy saját készítésű textil is. Fontos, hogy jól tisztítható legyen és baba biztos, vagyis ne legyen rajta semmi, amit le lehet szerelni, nyelni, rágcsálni.

Óvnunk kell a túl melegtől is csecsemőnket. Az ágy ne legyen fűtőtest mellett vagy annak támasztva. Gondoljuk végig, hogy a kicsi az ágyból mit érhet el. Függöny, vezeték, lerántható tárgy se legyen a közelben.

Ne tegyük továbbá közvetlenül ablak alá. Gondoljuk át, hogy a baba honnan kaphat huzatot vagy erős fényt és igyekezzünk ezeket is kiküszöbölni. Nem szokványos, de a babák nagyon szeretik azt az elrendezést, ha az ágy rövidebbik fele van a falon és az ágy a térben van. Így mindent jól látnak és hallanak. Ennek a helyigénye, hogy minden oldalról kényelmesen körül tudjunk járni, mindhárom szabad oldalon 70 cm, vagy több.

Miután kerestünk egy meghitt, csendes helyet a kiságynak, jöhet a méret és a fazon kiválasztása.

Színek és minták a babaszobában

Mekkora kiságyat / babaágyat vegyünk?

A legjellemzőbb három kiságy méret:

1. 120×60 cm

Jellemzői: Hamarabb kinőheti a pici, mint ahogy heverőre tudjuk tenni. Gyakran készül fenyőfából, így olcsóbb árfekvésű, de nem annyira strapabíró.

2. 140×70 cm

Jellemzői: Stabilabb szerkezet a tömör végek miatt. Sokáig használható, ráccsal 3 éves korig, rács nélkül 6 évig. Nagy mozgástér, magasabb ár, nagyobb matrac és több helyigény.

3. 113×70 cm ~184×94 cm

Jellemzői: Babaheverővé átalakítható kombi ágy. Két matrac kell és leesésgátló. Praktikusnak tűnik, de kompromisszumra kényszerít.

babaszoba berendezés

A bútorok éleit ellenőrizzük, lehetőleg legyen lekerekített. Ahova lehet, tegyünk élvédőt. A bababarát felületkezelések és bevonatok mellett a matracok minőségére is fordítsunk figyelmet.

Fontos, hogy az ágy fekvő felülete több szinten állítható legyen, kisbabánk rohamos fejlődése és biztonsága miatt. Tervezzük és rendeljük meg időben bútorainkat, mert, ha egyedi termékekre vágyunk, a szállítási határidő 4-5 hét is lehet.

A matrac lehet hagyományos habszivacs vagy kókuszalapú, fő szempont, hogy jól támassza a gerincet, kényelmes és egészséges legyen. Továbbá jó légáteresztő képesség jellemezze és kiváló tisztíthatóság. Pl.: Clevamama matrac (hipoallergén hab, átlélegző külső huzat, elvezeti a nedvességet) Novetex (vegyes szerkezet,6 cm kókusz és 4 cm memória hab; kiváló testvonal követés és alátámasztás , levehető, mosható huzat)

Ha az alapok megvannak, következik majd a színek, burkolatok kiválasztása, a szőnyegek, lámpák és egyéb kiegészítők összehangolása. A kicsi érkezését megelőző egy-két hétben már lehetőleg csak pihengessünk és gyönyörködjünk a babaszobában vagy a hálónkban kialakított kis kuckóban.

Jó tervezést, vásárlást és örömteli várakozást kívánok!

A Babafalva tippje – Faktum Bútor
Itt minden olyan bútort megtalálsz, ami a babaszobába csak kellhet, ráadásul remek minőségben, segítőkész és szakértő eladók támogatásával.

Fotók: pinterest.com
A cikk eredetileg publikálva: 2016. november

Erről a témáról még a Mindent a babámnak! rovatunkban olvashatsz többet!

 

Tóth Krisztina vagyok, home staging szakember és tanácsadó. Egy home stager a vizuális megjelenésen túl, ingatlanpiaccal, illetve marketinggel is foglalkozik, mert az ingatlan tudatos felkészítése eladásra vagy kiadásra egyre nagyobb jelentőséggel bír, akár kis költségvetésből is. Egy Balaton-parti kisvárosban élünk, szeretek olvasni, érdekel a gasztronómia. Van két vendégházunk, családi összefogással üzemeltetjük őket. Ezt a szerető törődő és tapasztalataiból építkező, de az újra mindig nyitott önmagamat szeretném adni és megtartani itt a Babafalván is.
Előző cikkAgyvérzéses babák beszédkészsége
Következő cikkElmúlik a terhességi cukorbetegség?