Babavárás – testben és lélekben

várandósság

Nem is kérdés, hogy egy baba hatalmas változás az ember életében. Hogy fel kell-e készülni rá? Igen, de ez nem csak azt jelenti, hogy be kell szerezni egy kiságyat és egy tucat rugdalózót! Mind lelki, mind pedig egészségügyi szinten lépéseket kell tenni, hiszen ez az alapja egy nyugodt, és egészséges várandósság kihordásának, illetve létrejöttének. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Babavárás lelkileg

Sokan elfelejtik, hogy mennyire fontos az is, hogy az anyukák lelkileg is felkészülhessenek a babára. Ez legtöbbször azt a 9 vagy inkább 8 (mivel mire kiderül a várandósság már eltelt egy kis idő) hónapot jelenti, amíg a terhesség tart.

Ha szeretnéd magad mélyen beleásni e témába, nézz szét a Pepita.hu kínálatában!
>> Terhesség, szülés témájú könyveink <<

Azoknál a pároknál azonban, akiknél nem jön könnyen a baba, a lelki felkészülés még fontosabb, sokkal rögösebb és hosszadalmasabb. Nekik ugyanis szembe kell nézni a ténnyel, hogy előfordulhat, hogy orvosi segítségre szorulnak, illetve számolni kell azzal a sorozatos kudarcélménnyel, amit a jelentkező menzesz jelent a várandósság szempontjából. De ezek az akadályok leküzdhetőek abban az esetben, ha az édesanya nem egyedül néz szembe velük, hanem a leendő apukával együtt, csapatként!

Zárul az időkapu 1. – A terméketlenség okairól

Babavárás testileg

A szervezet számára a várandósság kihordása nem kis kihívás. Egy másik élet fejlődésének biztosítása bizony megnövekedett tápanyag-szükséglettel jár. Ez az oka annak, hogy figyelni kell az étkezésre, a mozgásra, és hogy a szakemberek ma már a várandósvitamin szedését is javasolják.
Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a mai élelmiszerek beltartalma, illetve a stresszes életvitel, a mozgásszegény lét mind rontják az esélyeket. Ezt úgy teszik, hogy a szervezet a káros hatások kiküszöbölésére hatalmas tartalékokat tart fenn. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ha a tartalékok nincsenek pótolva, akkor egy idő után kimerülnek a raktárak, és olyan hiánybetegségek jelentkeznek, melyek rányomják bélyegüket a test szervrendszereinek működésére. Így elcsúszhat a hormonháztartás, IR (inzulinrezisztenica), PCOS (policisztás ovárium szindróma), fertőzések, más betegségek jelentkezhetnek, melyek mind hátráltatják, vagy ellehetetlenítik a várandósság létrejöttét.

Várandósvitamin – értelmetlen pénzkidobás vagy valós segítség?

Babavárás fizikailag

Igen, a baba érkezése a fizikai környezetünket is megváltoztatja. Nem kell azonban kétségbe esni, hiszen sok helyen megtalálható az a kisebb csomag, ami egy érkező baba számára elengedhetetlen. A kisruhák, kiságy, illetve a kismama számára hasznos kellékek – mint a mellszívó – bizony helyet igényelnek, így a tervezési, illetve az első trimeszter alatt érdemes gondolatban kialakítani a baba helyét, majd a második – harmadik fejlődési szakasz alatt meg is alkotni azt.

Ötlet kavalkád a babaszoba kialakításához

Szerencsére a nők ösztönei igen fejlettek, így a legtöbb esetben maguktól is érzik, mire van szükség, mit kellene beszerezni, ám félnek hallgatni erre a belső kis hangra. Pedig jellemzően nem hazudik, így mindenképpen figyeljünk rá, és ha valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor kérdezzünk a szakembertől, bútor és ruha kérdésében pedig kisgyerekes barátoktól, szülőktől, hiszen nagyon sokat tudnak segíteni, már csak azzal is, ha megerősítik elgondolásunkat!

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzex a terhesség alatt
Következő cikkCsaládi napok programsorozat a Magyar Színházban

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..