Őszi szilva receptek

Frissen vagy aszalva, nyersen, édességként vagy sült húsok mellé tálalva egyaránt finom csemege a szilva. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban. Cukortartalma is magas, ezért fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott. Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek.

Mézes szilvakrém leves

Hozzávalók: 70 dkg szilva, fahéj, őrölt szegfűszeg, méz, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl főzőtejszín

Néhány szem szilvát félreteszünk.  A többit egy fazékba tesszük, rácsorgatunk 3-4 evőkanál mézet, és annyi vízzel felöntjük, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészet  felforraljuk. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd krémesre turmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Megkóstoljuk, és adunk még hozzá mézet, ha szükséges. Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.

Aszalt szilvával töltött csirkemell diós bundában

Hozzávalók: 4 db csirkemell csont nélkül, 20 dkg mag nélküli aszalt szilva, só, bors, tojás, liszt, darált dió, zsemlemorzsa

A csirkemelleket éles késsel hosszában felszúrjuk, a nyílást aszalt szilvával megtöltjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. A megtöltött húsokat sóval, borssal bedörzsöljük. Azután lisztbe, felvert tojásba, majd dióval kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, és szerecsendióval megszórt burgonyapürével tálaljuk.

Pikáns szilvamártás

Hozzávalók: 50 dkg szilva, 5 dkg barna cukor, 3ek olivaolaj, 1dl konyak, 5-6 levél citromfű, gyömbér, szegfűszeg, garam masala, só, fehérbors

A szilvának leszedjük a héját, kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Az olajat beleöntjük egy lábasba a darabolt szilvával együtt, hozzárakjuk a cukrot és a fűszereket, és lassú tüzön fedő alatt elkezdjük főzni. Mikor a szilva elkezd szétmenni, hozzáöntjük a konyakot és addíg főzzük, amíg a szilva szét nem fő. A legvégén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Garam masala nélkül is finom. Sült hús mellé kiváló, a hús szaftját is hozzá lehet keverni a mártáshoz.

Angol szilvatorta

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt, 12 dkg  sütőmargarin, 1 evőkanál cukor , 1/2 teáskanál fahéj, só Hozzávalók a tetejére:                  75 dkg szilva, az öntethez 1 db tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1 dl tejszín vagy tejföl

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk, és egy 26 cm-es kerek formát kibélelünk vele úgy, hogy körben legyen egy kis pereme. A kimagozott, negyedekre vágott szilvával sűrűn körberakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon elkezdjük sütni. Közben az öntethez valókat összekeverjük. A sütési idő 30. percénél a tortát kivesszük, a keveréket ráöntjük, majd visszatoljuk, és további  15 percig sütjük.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhességi tünetek: visszerek, lábdagadás
Következő cikkA cég, amely távmunkát kínál

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..