Frissen vagy aszalva, nyersen, édességként vagy sült húsok mellé tálalva egyaránt finom csemege a szilva. Kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban. Cukortartalma is magas, ezért fogyókúrázóknak csak mértékkel ajánlott. Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek.
Mézes szilvakrém leves
Hozzávalók: 70 dkg szilva, fahéj, őrölt szegfűszeg, méz, 2 csomag vaníliás cukor, 2 dl főzőtejszín
Néhány szem szilvát félreteszünk. A többit egy fazékba tesszük, rácsorgatunk 3-4 evőkanál mézet, és annyi vízzel felöntjük, ami épp ellepi. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, és az egészet felforraljuk. Megvárjuk, amíg kissé lehűl, majd krémesre turmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és visszaöntjük az egészet a lábasba. Megint felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Megkóstoljuk, és adunk még hozzá mézet, ha szükséges. Tálalásig a hűtőben tároljuk, majd felvert tejszínhabbal és néhány szem szilvával tálaljuk.
Aszalt szilvával töltött csirkemell diós bundában
Hozzávalók: 4 db csirkemell csont nélkül, 20 dkg mag nélküli aszalt szilva, só, bors, tojás, liszt, darált dió, zsemlemorzsa
A csirkemelleket éles késsel hosszában felszúrjuk, a nyílást aszalt szilvával megtöltjük, és hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük. A megtöltött húsokat sóval, borssal bedörzsöljük. Azután lisztbe, felvert tojásba, majd dióval kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban aranybarnára sütjük, és szerecsendióval megszórt burgonyapürével tálaljuk.
Pikáns szilvamártás
Hozzávalók: 50 dkg szilva, 5 dkg barna cukor, 3ek olivaolaj, 1dl konyak, 5-6 levél citromfű, gyömbér, szegfűszeg, garam masala, só, fehérbors
A szilvának leszedjük a héját, kimagozzuk, majd apró darabokra vágjuk. Az olajat beleöntjük egy lábasba a darabolt szilvával együtt, hozzárakjuk a cukrot és a fűszereket, és lassú tüzön fedő alatt elkezdjük főzni. Mikor a szilva elkezd szétmenni, hozzáöntjük a konyakot és addíg főzzük, amíg a szilva szét nem fő. A legvégén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Garam masala nélkül is finom. Sült hús mellé kiváló, a hús szaftját is hozzá lehet keverni a mártáshoz.
Angol szilvatorta
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 12 dkg sütőmargarin,
- 1 evőkanál cukor ,
- 1/2 teáskanál fahéj, só
Hozzávalók a tetejére:
- 75 dkg szilva,
- Az öntethez 1 db tojássárgája, 1 evőkanál cukor, 1/2 teáskanál fahéj, 1 dl tejszín vagy tejföl
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát kinyújtjuk, és egy 26 cm-es kerek formát kibélelünk vele úgy, hogy körben legyen egy kis pereme. A kimagozott, negyedekre vágott szilvával sűrűn körberakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon elkezdjük sütni. Közben az öntethez valókat összekeverjük. A sütési idő 30. percénél a tortát kivesszük, a keveréket ráöntjük, majd visszatoljuk, és további 15 percig sütjük.
Nagyon fínom!