A kormány elfogadta az intézeten kívüli szülésről szóló rendeletet

A Kormány a mai napon elfogadta az Egészségügyért Felelős Államtitkárság tervezetét az otthonszülés legalizálására vonatkozóan. A szabályozás alternatívát kínálhat a várandós nők részére a biztonságos szülés helyének megválasztásakor. Biztosítja a szülő nők Alkotmányból is levezethető jogait, ugyanakkor az anya és az újszülött védelme érdekében szabályozza az otthonszülés feltételeit.

A tervezet hatálybalépése 2011 április 1, de rendelkezéseit a május 1-je után bekövetkező szülészeti eseményekre lehet alkalmazni, az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó engedélyezési eljárás lefolytatása ugyanis 30 napot igényel.

Folyamatos szakmai egyeztetések és elfogadható észrevételek beépítésével született meg a ma elfogadott kormányrendelet, amely nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, hanem lehetőséget ad úgynevezett születésházak létrehozására is – áll az Államtitkárság közleményében -, de szigorúan előírja a tárgyi és higiénés követelményeket, pontosan meghatározza a kizáró okokat, a váratlan helyzetekben szükséges intézkedéseket, továbbá az ezzel összefüggő személyi felelősséget.

Az ellátást erre a tevékenységre vonatkozó működési engedéllyel és érvényes felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthatja. Minimális személyi feltétel a felelős személy, vagyis szülész-nőgyógyász szakorvos, vagy diplomás, legalább két éves szülőszobai gyakorlattal, ennek hiányában kétéves szakmai gyakorlattal és igazoltan legalább ötven szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznő jelenléte. Az ellátás helyszínén egyszerre két egészségügyi dolgozónak kell jelen lennie, s legkésőbb 24 órán belül gyermekgyógyásznak kell megvizsgálni az újszülöttet.

Otthonszülésre, más néven intézeten kívüli szülésre akkor kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség a 37. és 41. hét közötti időszakban van, a magzat fekvése koponyavégű, illetve az édesanya az intézeten kívüli szülésről történő döntése időpontjában betöltötte a 18. életévét, de még nem múlt el 40 éves. Az édesanya legkésőbb a terhessége 36. hetéig dönthet úgy, hogy intézeten kívül szül, a terhesgondozásnak azonban a jelenleg működő rendszerben kell történnie.

Az intézeten kívüli szülést kizárja – többek között – az, ha az anya korábban császármetszéssel szült, a magzat válla elakadt, az anya lázas, beteg, vagy a magzat beteg, valamint felmerül az iker-, vagy többes terhesség gyanúja.

Nagyon fontos a háttérkórház szerepe, hiszen ez az intézmény teremti meg azt a biztonságot, amely bármilyen váratlan helyzetben segíteni tud. A háttérkórháznak olyan szülészeti-, és újszülött ellátást nyújtó, az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott fekvőbeteg-gyógyintézetnek kell lennie, ahova az ellátást igénybe vevő nő és gyermeke a helyszínről húsz percen belül beszállítható.

Az ellátás nem TB támogatott, akkor sem, ha egyébként az édesanya az egészségbiztosítás keretében jogosult egészségügyi ellátásra, azonban a házi gyermekorvosi,  a védőnői, továbbá a háttérkórház  által biztosított egészségügyi szolgáltatás, a mentés és a laboratóriumi vizsgálatok ez esetben is finanszírozottak.

Minden várandós anyának alkotmányos joga van ahhoz, hogy eldöntse otthoni körülmények között, vagy kórházban szeretné-e világra hozni gyermekét. A Kormány ezt a jogot maximálisan tiszteletben tartja, azzal, hogy az édesanya döntése nem veszélyeztetheti saját, vagy a születendő gyermeke életét, egészségét. Ebben az esetben ugyanis a születés helyének szabad megválasztásához való jogot felülírja az élethez, egészséghez való alkotmányos alapjog. – áll a közleményben.

Kapcsolódó jogszabály:

A nemzeti erőforrás miniszter 8/2011. (III. 21.) NEFMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeleteknek az intézeten kívüli szülésről szóló szabályozással összefüggő módosításáról. Magyar Közlöny 2011. évi 29. szám 2011. március 21. (pdf)>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz étellel jutalmazott gyerekek kövér felnőttek lesznek
Következő cikkSzemléletváltozásra lenne szükség a szülészeteken

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Engem az előzetes császár érint, és fáj is nagyon, főleg úgy, hogy nyáron intézményen kvül hoztam világra második gyermekünket, természetes úton…

  • ÓÓÓ, abszolút megértem! Most vagyok túl a második császáron, kis híján “megajándékoztak” egy szülés közbeni méhrepedéssel az István kórház hozzáértő (???) szakemberei… Az egész csak addig működött szépen és jól, amíg be nem mentünk a kórházba. 🙁

 2. Nagyon gáz!
  Kizáró ok a korábbi vállelakadás? Talán fix, hogy mind az lesz??
  Meg ha az anya elmúlt negyven? Na jó, de hányadik gyereknél???
  Ehhhhhhh, tudom én, hogy ez ez egész az akadályozásról (is) akart szólni, de azért ez gáz. 🙁

 3. Élethez, egészséghez való jog.
  Micsoda kamu!
  Talán inkább a gazdagodáshoz való jog?
  Miért támogatja a kormány az évi több tízezer magzat abortálását sok millió forinttal. Élethez való jog??
  Miért támogatja a fogamzásgátlást? Évi több milliárd forinttal forgalom. Élethez való jog??
  Miért támogatja az intézményes szülést? Hatalmas üzlet lesz ebből. Akinek sok pénze van, az majd szülhet “intézményen kívül.” Élethez és egészséghez való jog.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..