Óvodai továbbképző program a cukorbeteg gyerekekért

Fotó: freedigitalphotos.net

Cukorbeteg gyerekek óvodai gondozására felkészítő ingyenes továbbképzőprogramot indít óvodapedagógusok számára az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Az oktatási napon diabetológus szakorvos, dietetikus és diabetológiai szakasszisztensek ismertetik egy cukorbeteg mintanapját, mintaétrendjét, emellett többek között szituációs gyakorlat, vészhelyzetek elhárítása, a használati eszközök megismertetése is szerepel a tanítási programban. Az oktatóanyag az alapítvány online felületein is elérhető lesz.

A Belevalók című továbbképzőprogram első állomása október 17-én Kecskemét, ahol az Egy Csepp Figyelem Alapítvány partnere a Kaméleon Olvasóklub. Az olvasást népszerűsítő programról a diabétesz továbbképzést megelőzően szakemberek tartanak előadást – közölte az alapítvány.

Fotó: freedigitalphotos.net
Fotó: freedigitalphotos.net

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, akik egész életükben inzulinadásra szorulnak. A napi többszöri vércukormérés, inzulinbeadás, megfelelő étrend, kötött napirend betartása nehézséget okoz számukra.

Az alapítványhoz érkezett visszajelzések szerint több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor. 2014 szeptemberétől azonban életbe lép az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves – köztük a cukorbeteg – gyerekek felvétele az óvodába.

Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Forrás: MTI

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFejlesztések a szombathelyi Markusovszky Kórház csecsemőosztályán
Következő cikkTízből kilenc magyar D-vitamin hiányos

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..