Ovuláció hiánya cukorbetegség miatt

peteérés

Akár teherbe szeretne valaki esni, akár nem, fontos, hogy ha a normálistól eltérő a ciklusod, mindenképp vizsgáltasd ki magadat, ugyanis akár súlyos betegséget is jelezhet! Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondása szerint meglehet, hogy cukorbetegség áll a hátterében.

Amikor nincs peteérés

Amennyiben valaki családot szeretnél alapítani, fontos, hogy megfelelő legyen a peteérésed, ugyanis ennek hiányában nincs megtermékenyítésre váró petesejt. Az ovuláció általában a ciklus közepén, a 14. napon történik, ám bizonyos problémák esetén meglehet, hogy a tüszőérés zavart szenved, és nem történik meg a tüszőrepedés. Ennek jele a legtöbb esetben a kimaradt menstruáció, illetve a túl rövid vagy túl hosszú ciklus, ám előfordulhat, hogy semmi jel nem mutat az anovulációra, csupán a terhesség elmaradása. Viszont fontos tudni, hogy megbízható tájékoztatást csak a peteérés ultrahangos nyomon követése adhat! Amennyiben a tüsző nem tud megrepedni, úgy az folyadékkal teli cisztává alakulhat, így PCOS (policisztás ovárium szindróma) léphet fel.

Erről ismered fel a PCOS-t

Cukorbetegség is okozhatja

Anovuláció egészséges nőknél is előfordulhat (pl. stressz hatására), ám jellemzően valamilyen betegség okozza a problémát. Ez jellemzően valamilyen hormonális zavar, és az esetek nagy részében kiderül, hogy a szénhidrát-háztartás zavara húzódik a hátterében, pl. valamilyen prediabetes-es állapot (pl. IR, IGT, IFG) vagy cukorbetegség. Mivel ezen állapotok gyakran semmilyen tünettel, panasszal nem járnak, ezért sokáig rejtve marad a beteg előtt, és csak vérvétel után szembesül a problémával.
A szénhidrát-háztartás zavarai ugyanis fokozzák a PCOS kialakulásának kockázatát, ráadásul felborítják az LH/FSH (női ciklust szabályozó hormonok) egyensúlyát is, valamint megnövelik a tesztoszteron szintjét is. Fontos tudni, hogy a kóros állapotok nem csupán anovulációt, de vetélést, koraszülést is okozhatnak, ezért jobb, ha mielőbb fény derül a problémára – figyelmeztet dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Peteérést és gyereket akarok!

Mikor gyanakodjak prediabetes-re, illetve cukorbetegségre?

  • anovuláció, meddőség
  • PCOS
  • gyakori fertőzések
  • gyulladások
  • túlsúly
  • zsíros, pattanásos bőr
  • fokozott szomjúság és gyakori vizelési inger
  • szájszárazság
  • hajhullás

Nincs peteérésed? Derítsd ki az okát!

Hogy bebizonyosodj, hogy a peteérés hiányát prediabetes vagy cukorbetegség okozza, ahhoz terheléses vércukor mérésen kell részt venned (OGTT), melynek során a glükóz értékek mellett az inzulin szintjét is figyelembe veszik. Ha valóban fennáll a szénhidrát-háztartás zavara, úgy az eredményektől függően életmód-terápiára vagy/és gyógyszeres, illetve inzulinos kezelésre van szükség a vércukorszintek normalizálásához. Amennyiben ez helyreáll, úgy visszatér a normál ciklus, megfelelő tüszőéréssel és -repedéssel.

Forrás: Cukorbetegközpont
fotó:  Freepik

Erről a témáról még a Gyermekre várva! rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMikortól hall engem a babám?
Következő cikkGondolatok a napirendről