Pajzsmirigy-problémák a transzperszonális pszichológia szemszögéből

pajzsmirigy

Tapasztalataim és tanulmányaim alapján írtam ezt az összefoglalót, hogy milyen lelki folyamatok állnak a golyva, valamint a túl- és az alulműködés hátterében. Első terhességem után pajzsmirigy-túlműködést diagnosztizáltak nálam. Gyógyszert szedtem rá fél évig, és rendbe jött.

A kisfiammal két évvel később lettem várandós, és már az elején problémák voltak a pajzsmirigyemmel, de gyógyszert nem kellett szednem. A szoptatásnál viszont már rosszabb lett a helyzet. Sajnos egyáltalán nem reagáltam a gyógyszerre, így műtétet vagy izotóp kezelést ajánlottak.

Az izotóp kezelésnek az a kockázata, hogy többet nem lehet gyerekünk, mert roncsolhatja a petesejtek genetikai állományát. Itt jött el nálam az a pont, amikor azt mondtam, hogy ennek nézzük meg a lelki hátterét, és nem szeretnék ilyen drasztikus megoldásokat. Homeopátiával és egyéb problémafeltáró módszerekkel sikerült elérnem, hogy fél év múlva már nem kellett gyógyszert szednem.

A pajzsmirigy

A pajzsmirigy a Bika asztrológiai jegy szerve. Feladata, hogy olyan hormonokat termeljen, amelyek felelősek:

 • az anyagcseréért,
 • a szívritmus és vérnyomás szabályozásáért,
 • a légzés és bélfunkció irányításáért,
 • és szerepet játszik a növekedési folyamatokban.

A pajzsmirigy leggyakoribb betegségei

 1. golyva (a pajzsmirigy megnagyobbodása)
 2. túlműködés
 3. alulműködés

A golyva

Kialakulásának három formája van:

 • túlműködés,
 • alulműködés,
 • a mirigyműködés normális értékei melletti megnagyobbodás.

A mirigyműködés normális értékei melletti megnagyobbodás jódhiányos tájakon fordul elő, a jódozott sónak köszönhetően ma már egyre ritkábban.

A kifelé növő golyva hátterében az önbizalom hiánya áll. Nem bízunk másokban, ezért szeretnénk hatalmon lenni, mert akkor nem árthat nekünk senki. A megduzzadt nyak a javak és értékek felhalmozását szimbolizálja. Nem a szellemi és lelki értékek a fontosak, hanem inkább a „kézzelfoghatóak”. A biztonság és védettség érzését nem magunkban keressük, hanem külsőségekkel pótoljuk, és mindezt „kitesszük az ablakba” (látszik a nyakon a duzzanat), hogy mindenki lássa.

A rejtett, befelé növő golyvát nem veszik észre kívülről, de a befelé irányuló nyomás annál nagyobb és veszélyesebb. A nyak a szorongás otthona. Megragadásra és felhalmozásra van igényünk, de ezt elrejtjük mások elől. A befelé növő golyva nehezíti a légzést, a beszédet, a nyelést. A légzés az adás és az elfogadás szimbóluma. Az adás alatt a fizikai (anyagi, tárgyi) és lelki (szeretet, törődés, odafigyelés, stb.) javak önzetlen továbbadását értjük. Az elfogadásnál meg képesek vagyunk a másoktól „érkező” javakat, értékeket befogadni. Ha a golyva a gégét is nyomja, rekedté válik a hangunk, nehezünkre esik a beszéd. A problémánk belénk fojtja a szót, ezzel rákényszerítve, hogy befelé figyeljünk, meghalljuk a belső hangunkat. Ha a belső hangunkra hallgatunk, akkor tudni fogjuk mindig, hogy mi a jó „út” a számunkra. A nyelés nehezítettsége jelzi, hogy milyen nehéz a problémáinkat lenyelni.

Pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis)

Forró csomók alakulnak ki a pajzsmirigyben, és a nyak megvastagszik, mert a pajzsmirigy mirigyállománya megnő. Szűknek érezzük a nyakunkat, és klausztrofóbiás érzésünk lesz. Minden korlátozó helyzetet szorongva kerülünk, állandó igényünk van a „növekedésre”, elismerésre. A testünk olyan, mintha riadókészültségben élne, és állandó stressznek lenne kitéve. A szívünk hevesebben ver, testhőmérsékletünk és a vérnyomásunk emelkedik, verejtékezünk, rossz a hő tűrő képességünk, remeg a kezünk. Nagyon félünk a jövőtől, negatív tartalmakkal „öltöztetjük fel”. A félelmeink hasmenés formájában is jelentkeznek.

Állandóan túlerőltetjük magunkat, de aludni meg nem nagyon tudunk. Azt éljük meg, mintha a túlélésért küzdenénk. Mindenképpen szeretnénk továbbjutni, haladni az életünkben, de ezt túl nagy intenzitással, becsvággyal tesszük. Viszont egy magabiztos, tekintélyt parancsoló ember közelében elveszthetjük az önbizalmunkat. A túlműködés kialakulásában szerepet játszhat a halállal való korai találkozás, amelyet nem tudtunk feldolgozni. A pajzsmirigy a várandósság alatt enyhén megnagyobbodik, hogy aktivizálja bennünk a fokozott védelmi reakciónkat a babucink felé. Ha pajzsmirigy-túlműködésünk van, akkor nagyon vágyhatunk gyermekre, mert így életet teremthetünk, és átmenetileg elfeledhetjük a halál létezését.

Nézzünk szembe félelmeinkkel, ismerjük fel, hogy melyik az az élethelyzet, amely ijedtséget, pánikot kelt bennünk. Az életünknek melyik területe az, amelyiktől félünk, szorongást vált ki, és nem érezzük biztonságosnak.

Elégtelen pajzsmirigyműködés (hypothyreosis)

Lecsökken az alapanyagcsere, energiahiány lép fel. Ez fáradtságot, kimerültséget okoz, és a testsúly növekszik, az étvágytalanság ellenére. A vérnyomás és a vércukorszint alacsony, anémia alakul ki. Székrekedéssel, a haj kiszáradásával jár. Rossz a bőr vérellátása, ezért hideg és hajlamos a megkeményedésre. Kedvetlenség és rossz hangulat jelentkezik.

Mivel félünk a külvilágtól, – a bőr a külvilággal való kapcsolat szimbóluma – ezért megvastagítjuk a bőrünket, hogy megfelelő legyen a védelmünk. A félelem az élettől megjelenik a hideg kezekben és lábakban. Közömbösen viselkedünk az élettel szemben, mintha nem is lenne közünk hozzá. Az alacsony vércukorszint rávilágít arra, hogy hiányzik az életünkből az édesség, más „néven” a szeretet. Ha nem szeretjük igazán az életet, mert félünk „gyökeret verni” itt a földön, akkor nem tudjuk magunkat, és ez által másokat sem szeretni. Gyökerek nélkül megfagy az életünk (alacsony testhőmérséklet), hiszen nem jutunk a földből energiához, nem tud megfelelően táplálni.

A halál témája mindhárom betegségben központi probléma. A halál nem csak a fizikai szint megsemmisülését jelenti, hanem pl. egy adott problémát megértünk, feldolgozunk, és hagyjuk elmenni-meghalni, nincs rá többet szükségünk. A betegség rákényszerít minket a mozdulatlanságra. Rá kell jönnünk, hogy mi az, ami miatt félünk élni. Mi az a terület az életünkben, amely rákényszerít a minimális aktivitásra, és elvárja, hogy ne irányítsuk, hanem engedjük megtörténni a dolgokat.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

 1. Ez egy szuperjó írás, pont jókor olvastam. Neked köszönhetően sok mindent megértettem arról a lányról, aki kb. pokollá próbálta tenni az életem az utóbbi egy évben. Remélem, meg tudja oldani a problémáit, mert azt hiszem, igaziból nem velem van a baja….

Comments are closed.