Paleolit diéta – mi benne a fekete leves?

paleolit diéta

A paleolit diéta az egyik legnépszerűbb diéták egyike és mondhatni joggal az. De…!

Mi is az a paleolit?

A lényege abban rejlik, hogy olyan ételeket lehet csak fogyasztani a fogyás és diéta alatt, amit a Paleolitikum korszakban ettek az emberek, vagyis egyszerűbben fogalmazva az őskorban. Ott nem tudtál munka után beugrani egy gyorsétterembe, tehát nem volt mitől elhíznod.

Abban az időben a legtöbb ételnek, ami a természetben megtalálható volt maximum 150-170 kalóriája volt, ami leginkább a zsíros húsokra volt igaz. Két kivétel volt a méz, aminek 320 a kalóriája és a tiszta zsír, ami 900 kalóriával rendelkezik. Hatalmas űr volt tehát a szénhidrát dús ételek terén. Ha nincs mitől elhízni, akkor ez egy jó módszer?

Paleolit diéta hátránya

Aki a paleolit diéta híve, az túl nagyot nem hibázik, amikor ezzel akar lefogyni. Azonban amikor a paleolit diéta jut eszembe, mindig arra gondolok: felesleges. Miért felesleg? Az alapja jó, hisz a magas kalóriatartalmú ételeket iktatja ki az étrendből. A paleolit diéta viszont feleslegesen zár ki olyan ételeket, amiket régen ugyebár nem ettek, de ma sem lehet tőlük hízni. Amennyiben tudod mikor mennyit ehetsz belőle, akkor teljes nyugalommal lehetne fogyasztani, és mellette még fogyni is tudsz. Ilyen például a fehér liszt. Igen a fehér liszt, aki azt mondja, hogy a fehér liszttel csak hízni lehet, az azért mondja ezt, mert nem tudja, hogyan lehet vele fogyni, és hogy mennyit lehet enni belőle. Azonban a sütemények, kekszek és hasonlók már tilosak, de a tésztafélék, főzelékek, levesek, amikben van liszt még teljesen jók. Miért állítom ezt? Az én diétámban is volt liszt, és így fogytam 25 kilót. Azonban, ha mégis liszt nélküli szeretnéd megpróbálni, akkor nyugodtan megteheted, bajod nem lesz belőle – mondja Teremy Alex, testsúlycsökkentő tanácsadó, a Diet Maker blog írója.

A visszahízás kockázata

Amint megtanulod a helyes táplálkozás alapjait, azonnal egyik pillanatról a másikra szinte lehetetlen lesz a hízás számodra. Nyilván, ha visszatérsz a saját régi szokásaidhoz, máris jönni fognak a kilók vissza.

paleolit diéta

A paleolit diéta nagyon sok ételt zár ki feleslegesen, amit fogyás után se lenne szabad enned, mert ehhez az étrendhez szokott a szervezeted, és ezt tanultad meg fejben, ehhez alkalmazkodtál. Mivel fogalmad se lesz, hogy a fogyásod után a fehér lisztes ételekből mennyit ehetsz meg biztonságosan, így beindulhat a jojó effektus vagyis lassan, de biztosan elkezdenek visszajönni a leadott kilóid.

Összefoglalva:

  • A Paleolit diétával lehet fogyni, de nincs garancia, hogy tartós is lesz
  • Azonban sok ételt feleslegesen zár ki az étrendedből
  • Mivel nem tudod (nem tanulod meg), hogy a jelenleg elérhető ételek közül melyik az, amelyik igazán hizlal és melyiket lehet „büntetlenül” fogyasztani, így nagy lesz a visszahízás esélye, a diéta végeztével

Ha nagyon szeretnéd kipróbálhatod, mert ez azok közé tartozik, amivel legalább kárt nem tehetsz magadban, de ha komolyan gondolod a fogyásod, akkor érdemes egy szakembertől tanácsot kérni, hogy az új alakodat meg is tud őrizni.

Fotók: pixabay.com

 

Valaha én is túlsúlyos voltam… Betelt a pohár és fogyni akartam. Elkezdtem edzeni, mert mint sokan mások én is azt hittem, hogy az lesz a megoldás és a diéta vagy étel megvonás nem nekem való volt – gondoltam én, akkor hibásan. Rátaláltam arra a diétára, amit imádtam csinálni. A diéta, diéta szülés után, fogyás, fogyókúra témakörében várom kérdéseiteket.
Előző cikkMackófesztivál az Állatkertben
Következő cikkTeherbe esési nehézségeket okozhat a magas prolaktinszint