Parkba magyar!

Parkba magyar!

Ha azt mondom Magyarország, te már sorolod is: Hortobágy, Duna, Tisza, Balaton, Alföld, délibábos puszta, szürke szarvasmarha, rackajuh, magyar hidegvérű, gémeskút, gulyás, hagyma, paprika, kolbász, bikavér, aszú, pálinka. Az asszociációs játék során leggyakrabban eszünkbe jutó hungaricumaink bizonyítják, sokkal inkább vagyunk vidéki, természetjáró és –élvező, a régi hagyományaink iránt elkötelezett nemzet gyermekei, mint nagyvárosi kozmopoliták. Kincsekben gazdag országunk 10 nemzeti parkkal, 36 tájvédelmi körzettel és 152 országos jelentőségű természetvédelmi területtel várja a szabadba vágyókat, és azokat, akik érdeklődnek az ősi, sok helyen szinte érintetlen növény – és állatvilág iránt, fel akarják fedezni a puszták, lápok, mocsarak, árterek, legelők, erdők és gyepek változatos ökoszisztémáját.

Bármilyen tökéletesnek is tűnik a mesterségesen teremtett és digitálisan vezérelt környezet, ami körülvesz bennünket, időről időre feltör testünk legközépsőbb pontjából az ösztönös vágy a természet, illetve a csak a természetben megtapasztalható és átélhető szabadság, nyugalom, szépség és harmónia iránt.

Séta a hortobágyi csillagos égbolt alatt

Magyarország első nemzeti parkja kora tavasztól késő őszig számos, a puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató, az egykori pásztorélet rég feledésbe merült szokásait és hagyományait felelevenítő kiállítást, vásárt, foglalkozást kínál. A Hortobágyi Kézművesudvar, Természetrajzi Kiállítás, Pásztormúzeum, Pusztai Állatpark és Vadaspark látogatásán túl a megszokottnál különlegesebb módon is közel kerülhetünk a legnagyobb magyar puszta növény- és állatvilágához.

A hortobágyi csárdák történetét, hajdani konyhájukat, híres vendégeiket, a letűnt alföldi betyárvilágot és a pusztai közlekedést a Debrecen és Pest közötti egykori kereskedelmi útvonalat, „a történelem országútját” végigjárva ismerhetjük meg. A tematikus csárdaútvonalon multimédiás kiállítások, viseletpróbák és fotópontok segítenek eligazodni a hortobágyi csárdák rejtélyes, izgalmas világában.A nemrég felújított és személyszállításra alkalmassá tett Hortobágyi-halastavi kisvasút egyedülálló módon biztosít lehetőséget arra, hogy a turisták kényelmesen elérjék a 2000 hektáros halastórendszert, melyet az ott fészkelő, illetve azon átvonuló közel 300 madárfaj Közép-Európa legismertebb madár élőhelyévé tett.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Zselici Tájvédelmi Körzet után a Hortobágyon is megnyílt a Csillagoségbolt park, ahol az előadással és madármegfigyeléssel egybekötött „csillagséta” során az emberiség kulturális örökségévé nyilvánított csillagos égboltban gyönyörködhetnek a látogatók. Az IDA és az UNESCO kezdeményezésére indított éjszakai természetvédelmi program célja az élővilágot egyre fokozódó mértékben zavaró mesterséges fénykibocsátás és fényszennyezés csökkentése, az égbolt csodáinak megőrzése, az éjszakai természetes tájkép védelme.

Tanösvény: földrajz- és biológiaóra a természetben

Egyre több nemzeti park biztosít testközeli, interaktív, játszva-tanulós lehetőséget arra, hogy találkozzunk lakóival. Az egyik leggazdagabb élővilággal rendelkező, a fővárosra és környékére kiterjedő Duna-Ipoly Nemzeti Park 16 tanösvényét – ha igényeljük – terepi szakvezetéssel járhatjuk végig. A Sas-hegy tanösvény különlegessége – túl azon, hogy kerekesszékkel is járható – „Az alkalmazkodás mesterei” című kisállat bemutató, melynek során természetes környezetükben ismerkedhetünk meg a városokba, parkokba is beköltözött kisragadozókkal, megfigyelhetjük a nyest, a görény és a borz viselkedését, mozgását, táplálkozását, külső jellegzetességeit.

A Madárdal tanösvényen találkozhatunk a nádasok ritka, féltett madarával, a csilingelő hangú barkóscinegével, de az egykori lápos, szikes, mocsaras területeken láthatunk nádi énekesmadarakat, gázlómadarakat, réceféléket és őshonos háziállatokat is. A Kőpark tanösvény bányákból fejtett, hazánk földjét alkotó kőzetei, 440 millió éven átívelő földtani képződményei és a földtörténeti események nyomán ránk maradt, kor szerint csoportosított kőzettömbjei a laikusok számára is felemelő esztétikai élményt kínálnak.

A Velence tó gazdag élővilágába nyújt bepillantást a 4 km hosszú, túrakenukkal másfél-két óra alatt végigevezhető Csillárka vízi tanösvény. A Nádas-tó Környezetvédő Csoport egyedülálló kezdeményezése nyílt vízen, nád- és iszapszigetek között, illetve szűk, vadregényes nádi ereken, ösvényeken kalauzol el az izgalmas vízi világba, melynek során a résztvevők elsajátíthatják a vízi túrázás alapjait is.

Mert lovas nemzet a miénk

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében, geológiai, botanikai és népi építészeti emlékek között található a Salföld-Major, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat, rackajuhot, szürke marhát, bivalyt, baromfit, lovakat és pásztorkutyákat ismerhetünk meg. Lehetőség nyílik lovasbemutató megtekintésére, póni lovaglásra, tereplovaglásra és lovas kocsi túrára. Innen indulva lóháton, gyalogosan, vagy kerékpárral egyaránt be lehet járni a Káli-medence természeti értékeit, a kőtengereket, a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet, valamint a Sasföld községtől délre fekvő, az erdő mélyén megbúvó páli kolostorromot.

Az Aggteleki Nemzeti Park lovas turisztikai szolgáltatásai Magyarország legnagyobb hucul törzstenyészetére épülnek. A hucul egy, a Kárpátokban kialakult, az ősi vadlovakhoz és a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közel álló, kisméretű, strapabíró lófajta, melyet megbízhatósága és könnyű kezelhetősége alkalmassá tesz a lovas túrákra a hegyvidéki, dombos-völgyes területeken éppúgy, mint az Aggteleki-karszt köves útjain. A Jósvafői hucul ménes tavaszi, nyári és őszi lovastáborainak résztvevői betekinthetnek a ménes életébe, megtanulhatják a ló ápolás-tenyésztés mikéntjét.

Ökoturizmus: az okos turista jelszava

Bármilyen ösztönös erő is vonz a természetbe, fontos, hogy tudatosan adjuk át magunkat neki, vállaljunk felelősséget értékekben és kincsekben felsorolhatatlanul gazdag országunk nemzeti parkjaiért, természetvédelmi területeiért, tartsuk tiszteletben növény- és állatvilágának háborítatlanságát. Óvjuk meg az emberi megismerés és beavatkozás káros hatásaitól, hogy a jövő nemzedékei is hasonló gazdagságban találjanak rá.

Gáncsos Kármen

fotók: Farkas Boglárka

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..