
A megtisztított, megmosott gyümölcs húsát törjük össze villával. Öntsünk rá egy pohárka eperlikőrt. Tegyünk hozzá illatos, sűrű, borostyánszínű erdei mézet, egy leheletnyi fahéjat, csöpp szerecsendiót reszelve, facsarjuk rá egy fél lime vagy illatos citrom levét. Turmixgéppel törjük össze ezt a masszát egészen krémesre. Tegyük be a mélyhűtőbe, és félóránként keverjük át, hogy mindenhol egyenletesen szilárduljon.
Aztán amikor már nem tudunk neki ellenállni, akkor tegyünk néhány kanállal szép poharakba az illatos, fűszeres, hűvös gyümölcssörbetből, rádobálhatunk nagyobb darabra vágott friss, egész gyümölcsöket, és öntözzük meg bőven száraz pezsgővel.
Készíthetjük puha húsú, omlós-ragacsos barackból is. Én ősziből is szeretem, és sárgabarackból is finom. A sárgadinnyét is felhasználhatjuk, de csak akkor, ha mézédes, illatos, tömény. A barackhoz baracklikőrt, de még inkább illatos barackpálinkát, a dinnyéhez dinnyés vodkát használjunk.