Pontosabban jósolható meg a második lombikkísérlet eredménye

lombikbébi

Egy új módszer segítségével remény van arra, hogy a nők megtudják, második lombikkísérletük már sikeres lesz-e vagy sem. Az új módszer, melyet a Stanford Egyetem kutatói fejlesztettek ki, ezerszer pontosabban jósolja meg a második lombikprogram sikerét, mint az eddig használatos, életkorra építő előrejelzések, melyek gyakran megtévesztő eredményt adnak.

Az eredmények 1676 IVF kezelés (mesterséges megtermékenyítés) eredményének elemzéséből születtek, melyeket a Stanford Egyetem kórházában végeztek 2003 és 2006 között. 52 olyan tényezőt vettek figyelembe, többek között a hormonszinteket, a petesejtek minőségét, amelyek befolyásolták a második kísérlet sikerét. Ezek elemzésére egy számítógépes programot írtak, melynek segítségével megjósolták 600 kezelés sikerét 2007 és 2008 között. Így körülbelül 60 százalékkal pontosabb eredményre jutottak, mint az életkoron alapuló előrejelzések.

„Sok pár, annak ellenére, hogy a kezelés költségeit a biztosító fizeti, felhagy a további próbálkozásokkal, vagy azért, mert nincsenek tisztában esélyeikkel, vagy azért, mert a procedúra lelkileg túlságosan megviseli őket” – nyilakozta Dr. Lynn Westphal docens, aki a cikk társszerzője.

„Néhányaknak, akiknek az első beültetése nem járt sikerrel, de jó eredményeket hozott a számítógépes program, volt alapjuk arra, hogy sikeres kisérletre készüljenek. Viszont azok, akiknek eredményeik nem voltak jók, lehetőségük más megoldásokat is megfontolni, például az örökbefogadást.” – írták a szerzők.

Dr. Laurel Stadtmauer szerint ez egy nagyon kifinomult megközelítés, hogy a második lombikprogram sikere nemcsak az életkor függvénye, hanem számos egyéb tényezőtől is függ. Az eredményeket számokra vagy fokozatokra fordítva nagy segítség a páciensek számára, állítja a Norfolkban működő Asszisztált Reprodukciós Intézet szülész-nőgyógyász docense.

A közlemény a Proceedings of the National Academy of Sciences július 19.-i számában jelent meg.

Medipress

fotó: freepik.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkJátszótéri balesetek megelőzése
Következő cikkMiért ne etessük a kóbor macskákat?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..