Pozitív szülésprogram – meditációs gyakorlat

Szülés meditáció

Feküdjetek le, csukjátok be a szemeteket, 1-2 percig ismét figyeljetek a légzésetekre, lazítsátok el az izmaitokat. Most már eldöntöttétek, hogy hol fogtok szülni, és képzeljétek el ezt a helyszínt. Vegyetek fel egy olyan testhelyzetet (továbbra is csukva van a szemetek), amellyel rá tudtok hangolódni a szülésre.

Képzeljétek el, hogy beindulnak az összehúzódások, és kérjétek meg a babát, hogy segítsen nektek ebben a folyamatban. Ti is figyeltek rá, és ő is segít.

Figyeljetek a légzésetekre, lazítsátok el a szátokat, állatokat, nyakatokat. A nyak a méhszájjal kapcsolatban van, ha ez a területünk feszes, akkor a méhszáj és a hüvely is görcsös.

Érezzétek, hogy eggyé váltok ezzel a folyamattal, nem akarjátok irányítani, mert minden jól, megfelelően zajlik, hiszen tudatos kapcsolatban vagytok önmagatokkal és a babával. Érezzétek, hogy minden egyes összehúzódással a méhszáj egyre jobban nyílik, minden egyes lélegzettel egyre jobban ellazul az alsó testrészetek. Ha bármilyen félelemérzésetek lenne, engedjétek, hogy eltávozzon a testetekből, és ismét érezzétek, hogy a szülés folyamatában a babával ti egy egységet alkottok, és mindig segítitek egymást a folyamat előrehaladásában. Bízzatok magatokban és a babában.

Gondoljatok arra, hogy elsimult a méhszájatok, csukott szemmel vegyetek fel egy olyan testhelyzetet (pl. szétterpesztett lábbal guggolva), ahogy a kitolási szakaszt elképzelitek. Mondjátok el a babának, hogy most egy csatornát fognak látni, amin induljon el. A végén egy fehér fényt lát, ahol ti már végtelen nagy szeretettel és büszkeséggel vártok rá. Amíg a csatornában halad, ti azonos ritmusban összedolgoztok vele és elősegítitek, hogy végighaladjon rajta. Érezzétek, hogy minden egyes tolófájással egyre előrébb halad, lazítsátok el a szátokat, az állatokat, a nyakatokat, a hüvelyeteket és a gát tájékát. A has felső részét feszítsétek meg, és lefelé nyomjatok (nagyon finoman végezzétek, erőteljesen ezt csak a tényleges szüléskor alkalmazzátok). A baba a csatorna végére érkezett, és megjelenik a külvilág kapujában. Biztosítsátok, hogy nem csak ti várjátok, hanem a földön mindenki, mert ő egy újabb kis földlakó, aki tovább szépíti ezt a helyet.

Velez Viktória terapeuta 

Szólj hozzá Te is!