Meddőségi vizsgálatok

Meddőségi vizsgálatok

Amikor már nagyon vágytok egy kisbabára, de a baba mégsem érkezik meg, az idő múlásával egyre nehezebb türelmesnek lenni. Felmerül mindenkiben a kérdés, hogy meddig érdemes várni a babára, és mikor kell orvoshoz fordulni.

A szakemberek véleménye szerint, ha már eltelt 1-2 év, és még mindig nem ad hírt magáról a baba, és amennyiben nőgyógyászod is úgy gondolja, akkor érdemes speciális szakemberhez fordulni. A meddőségi centrumok előzetes bejelentés alapján fogadnak benneteket, és szakemberek segítenek felmerülő problémáitokon.

Bejelentkezés, konzultáció

Ebben a fejezetben próbáltuk azokat az információkat összegyűjteni, melyek a lombik programot elkezdő párokat segíthetik. Többnyire a kórházak, meddőségi központok más és más dolgokat kérhetnek, illetve a kezelések menete sem teljesen egységes, de reméljük, hogy információink mindenki számára hasznosak lesznek.

Az első lépések

 • Telefonos egyeztetés a meddőségi központtal, melyben megállapodtok az első személyes találkozás időpontjában.
 • Fontos, hogy a legtöbb helyen kérnek beutalót a nőgyógyásztól!
 • Az első konzultáció alkalmával a pár és az orvos megismerkedik egymással, és a felvázolt tények alapján megbeszélik a kivizsgálás és eljárás menetét. Mióta késik a gyermekáldás? Menstruációs ciklus hossza, szabályos-e, fájdalom vagy egyéb tünet kíséri-e? Volt-e korábban terhesség, vetélés? Korábbi betegségek, műtétek? Állandó gyógyszerszedés? Egyéb fennálló betegség van-e?

Milyen vizsgálatok várnak a párokra?

A párok kivizsgálása vagy helyben zajlik, így az adott intézményben lesz lehetőséged az elvégzésükre, vagy pedig a már kész leleteket kell visszavinned az intézetedbe.

Vizsgálatok nők esetében:

 • Teljes vérkép és vizelet vizsgálat, különféle fertőzések kiszűrése a vérből (HIV, TORCH, hepatitis-B)
 • EKG
 • Ciklikus hormon vizsgálat
 • Nőgyógyászati vizsgálat (citológia, fertőzések kiszűrése-így HPV, chlamydia stb)
 • Amennyiben indokolt petevezető átjárhatósági vizsgálat (HSG, Hyscosy)
 • Ultrahang vizsgálat
 • Bizonyos esetekben laparoszkópia, hiszteroszkópia, postcoitalis teszt (PCT), immunológiai vizsgálat(spermium ellenes ellenanyagok kimutatása).

Vizsgálatok férfiak esetében:

 • Teljes vérkép és vizelet vizsgálat, különféle fertőzések kiszűrése a vérből (HIV, TORCH, hepatitisz)
 • EKG
 • Spermavizsgálat: ondó vizsgálata legalább két alkalommal: spermiumszám, alak, mozgékonyság (előtte általában 4 napos önmegtartóztatás ajánlott) az ondót bakteriólógiai szempontból is megvizsgálják, fertőzések kizárására
 • Urológiai, andrológiai vizsgálat
 • Szükség esetén: immunológiai vizsgálat (spermium ellenes ellenanyagok kimutatása), valamint postcoitalis teszt (PCT).

Fontos, hogy mielőtt a nőnél komolyabb beavatkozással járó vizsgálatot végeznének, történjen meg a sperma vizsgálata!

Amikor megvannak az eredmények ismét jöhet egy konzultáció, ahol az orvosod elmondja a véleményét a leletek alapján, és amikor nektek is alkalmas, elkezdődik a kezelés. Ezek a kivizsgálások általában egy hónapot vesznek igénybe.

A vizsgálatokat általában szabadság alatt tudod megoldani, vagy úgy kell intézni a napodat (ha tudod), hogy beleférjenek vizsgálatok. Sajnos vannak olyan vizsgálatok, melyek időigényesek, és ki szeretnénk emelni, hogy a vizsgálatok menete, és milyensége intézmény függő.

Forrás: lombikbaba.com
fotó: pexels.com
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkPozitív szülésprogram – meditációs gyakorlat
Következő cikkLombikprogram, inszemináció

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..