Lombikprogram, inszemináció

Lombikprogram, inszemináció

Hasznos tudnivalók a méhen belüli megtermékenyítésről (inszeminációról) és a lombik kezelésről – gyakorlati tapasztalatokkal és jótanácsokkal kiegészítve. Elképzelhető, hogy a meddőségi kivizsgálás olyan eredményeket hoz, mely nem követel komoly beavatkozásokat, hormonális készítményekkel, egyéb gyógyszerekkel is eredményeket tudtok elérni. Az okok feltárása után a talált elváltozásnak megfelelő specifikus kezelés:

Elképzelhető, hogy a meddőségi kivizsgálás olyan eredményeket hoz, mely nem követel komoly beavatkozásokat, hormonális készítményekkel, egyéb gyógyszerekkel is eredményeket tudtok elérni. Az okok feltárása után a talált elváltozásnak megfelelő specifikus kezelés:

 • Elégtelen női nemi hormon termelés esetén a peteérést hormonok adagolásával érik el.
 • Ha az előző mellett a spermiumok száma, ill. mozgása nem megfelelő, a hormonkezelést inszeminációval (IUI) egészítik ki.
 • Átjárhatatlan, ill. hiányzó petevezetők esetén in vitro fertilizáció (lombikkezelés) szükséges.
 • Súlyos férfi meddőség esetén egyetlen spermium bejuttatása a petesejtbe (ICSI).

Intrauterin inszemináció (IUI = a spermiumok bejuttatása a méhbe)

Ezt azoknál a pároknál alkalmazzák sikeresen, ahol elegendő számú és minőségű spermium áll rendelkezésre, valamint a pár női tagjának petevezetői rendben vannak (vagy legalább az egyik), és átjárhatóak. Ezt természetesen az orvos dönti el az elkészült leletek alapján.

Az inszeminációból 6 alkalmat támogat az OEP (kivéve Kaáli és Forgács Intézet). Hat sikertelen inszemináció után, de akár előbb is, dönthet úgy az orvos, hogy lombik programmal folytassa a pár a kezeléseket, de ennek törvényi feltételei is vannak.

Lombik program (IVF = embrió visszaültetéssel végződő kezelés)

A lombik programban többféle kezelést is alkalmaznak, van rövidebb ideig tartó, ún. rövid, illetve hosszú, valamint antagonista protokoll (kezelés).

A rövid, illetve antagonista protokoll esetén általában a stimuláció a menstruáció 2. napján kezdődik, és 11-14 napig tart, majd ezt követi a petesejtek leszívása. Ezután 2-3-5 nap múlva az embriók méhbe való visszahelyezése, az embriótranszfer következik.

A hosszú protokoll a menstruáció 21. napján kezdődik és nagyjából három hétig tart, majd ezután jön a punkció, és a transzfer.

Ezek az adagolt hormonok típusában, illetve az adagolási idő hosszában különböznek. Hogy kinek mi a legmegfelelőbb, azt az orvos dönti el.

A petefészkek normál esetben havonta egy petesejtet termelnek, de a hormonkezelések hatására a női szervezet sokkal többet is képes termelni.

Az IVF kezelés menete

1. Stimuláció: A petefészkek működésének hormonális serkentése. Ezzel elérhető, hogy egyszerre több petesejt érjen meg (hormon injekciókkal történik).

2. A stimuláció során a tüszők érését ismételt ultrahangvizsgálatok mellett szükség esetén a vérből végzett hormon-meghatározásokkal is nyomon követik. Amint a tüszők érettsége megfelelő az esti órákban kell beadni a hCG injekciót. A petesejtnyerés (punkció) a hCG injekció beadását követő 34-36 órában történik.

3. Punkció (petesejtnyerés, megtermékenyítés)
A petesejtek leszívása többnyire altatásban, a hüvelyen keresztül, ultrahang segítségével történik. A punkciós tűvel átszúrják a hüvely, majd a tüsző falát és a tüszőfolyadékot steril kémcsőbe szívják le, amit a biológus megvizsgál. A petesejteket speciális tápoldatot tartalmazó tenyésztő edényben, inkubátorban tárolják.

4. A spermát laboratóriumi körülmények között előkészítik. A megtermékenyítést a biológus 4-5 órával a punkciót követően végzi. A következő reggelen mikroszkóp alatt ellenőrzik a megtermékenyülést. A punkciót követő reggelen telefonon érdeklődhetünk arról, hogy hány petesejt termékenyült meg.

5. Az embriótranszfer (ET) a punkciót követő 2-5. napon történik. Annak érdekében, hogy a teherbeesés valószínűsége nagyobb legyen több embriót ültetnek vissza. Az embriótranszfer csak néhány percet vesz igénybe, altatás nem szükséges hozzá. Az embriókat műanyag katéter segítségével helyezik a méh üregébe. Rövid pihenő után a páciens hazamehet. A sikeresség érdekében tanácsos néhány napig a túlzott megerőltetéstől tartózkodni. Sikeres kezelés esetén a terhességet az embriók visszaültetését követően kb. 11-14 nap múlva lehet kimutatni.

Árak

A lombik program sajnos nem olcsó sajnos, jelenleg 5 alkalmat támogat az OEP, ebbe nem kell beleszámolni a fagyasztott embriókkal történő transzfert, amennyiben a pár vállalja a fagyasztás költségét. A támogatás azt jelenti, hogy a beavatkozásokért (a kezelés megtervezése, a stimuláció során a tüszők fejlődésének nyomon követése, punkció, megtermékenyítés, embriók visszahelyezése – tehát az orvosok, biológusok, egyéb személyzet munkája) nem kell fizetni, valamint egyes gyógyszerek 50 %-os áron vásárolhatók meg. Bizonyos gyógyszereket teljes áron kell megvásárolni. A gyógyszerek támogatása az 5. alkalom után is azonos az előzőekkel.

Egy-egy kezelés (függően attól, kinek mennyi hormonra van szüksége) akár 80.000 – 300.000 Ft-ba is kerülhet. Inszemináció esetén ez természetesen kevesebb, mert ott kisebb stimulációt alkalmaznak.

Vannak alapítványok (Magzatburok, Magora), melyek segíthetik a rászoruló párokat, és költségeiket visszatéríthetik.

Sokan érdeklődtetek, hogy időben ez mivel jár:

 • a kezelések alatt sokszor kell ultrahangra menni, ahol várni kell (intézmény függő), van vérvétel, ahol a hormonszintet ellenőrzik: tehát ezt vagy szabadságból, betegszabadságból, egyéb módon tudod megoldani.
 • a punkciót altatásban végzik általában, így egy napot kórházban kell lenned,
 • a beültetést (transzfert) követően ajánlatos kímélő életet folytatni, így sokan otthon maradnak 2 hetet általában.

Mikor lehet lombik eljárásban részt venni?

Ezt pontosan jogszabály határozza meg!

 • olyan párok akik már átestek 6 inszemináción és mégsem áll fenn terhesség,
 • a párok egyike el van kötve, így nem kivitelezhető az inszemináció,
 • petevezetékek egyike sem járható át,
 • petevezetékek hiánya esetén,
 • olyan esetekben, amikor a férfinak nincs megfelelő minőségű és mennyiségű spermája, andrológus véleménye alapján
Forrás: lombikbaba.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMeddőségi vizsgálatok
Következő cikkBabaúszás: gyakori kérdések – videóval

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Május végén lesz 1 éve hogy próbálkozunk a babával! Férjem eredménye nem lett jó, andrológus megállapította hogy kevés sperma szám, és alig mozognak!
  Össz sperma szám 25 millió
  5 ml spermat adott le, 5millio/ ml jött ki
  10÷ ami mozog, 5÷ ami gyorsan mozog
  (Sajnos ez a legnagyobb gond..) kapott beutalót vérvételre, ahol kiderült h alacsony a tesztoszteron szintje (8.64tol 29.ig jó az értéke) nekünk csak 7.52
  FSH értéke magas (1.5tol-12.40ig jó) neki 13.60
  Urológiai vizsgálat még hátra van. Profertilt kapott a sperma javítására (ezt javasolta az orvos)
  Ő iszik folandrolt, e vitamin (400mg) szelén, Maca kapszula (és ugye a profertil ami kötelező!)
  Nálam a nőgyógyász mindent rendbe talál. Természetes úton lehet e babánk? Létezik h javul annyit az eredmény? Ez az eredmény inszeminaciohoz elég vagy lombikra lenne esélyünk? Férjem 33 éves lesz októberben, én 24 múltam februárban. (Első babánk lenne mindkettőnk számára)

 2. ketö inszeminácion veten rész de sajnos nem sikerült egyik petevezetékem elvan zárodva mikor tudom igénybe veni a lombik programot

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..