Egy lombikbaba ára

katalóguson egy számológép

Aki mesterséges megtermékenyítésre adja fejét, annak nem csak a hosszú várakozás nehézségeivel, hanem fájdalmas vizsgálatokkal, kellemetlen kezelésekkel is szembe kell néznie. És ha nem akar éveket eltölteni az állami egészségügyben, akkor magánintézetet választ, és bizony mélyen a zsebébe is kell nyúlnia.

 Állami vagy magánintézet?

Ha az ember lánya még fiatal, épp hogy csak elmúlt 30 éves, és valami oknál fogva több éves próbálkozás után sem jön a baba, elgondolkodhat azon, hogy állami egészségügyi intézményekben jár utána annak, miért nem érkezik a gólya. Itt minden vizsgálat ingyenes, de hosszú, akár hónapokig tartó várólisták vannak az egyes vizsgálatokra, konzultációkra.

Aki viszont úgy érzi, hogy sürgeti az idő – és melyik nő nem érzi ezt 30 felett, amikor minden egyes hónapot elvesztegetett időnek tart –, az magánintézetben, magánrendelőben jár utána a problémának, és kicsengeti a tízezreket az egyes vizsgálatokért és kezelésekért. És bizony a legtöbb helyen már itt is várólista van. Ennek az az oka, hogy az OEP támogatja a magánintézetekben végzett lombikprogramokat, de korlátozott számban. Ez azt jelenti, hogy a lombikkezelés itt is ingyenes, csak a gyógyszerek árát kell kifizetni, de bizony akár hónapokig, vagy egy évig is várni kell az annyira áhított beültetésre. Természetesen ha nem akarunk várni, akkor ki is fizethetjük a teljes programot, aminek az ára 450-500 ezer körül mozog.

A vizsgálatok

A magánintézettel való ismerkedés egy első konzultációval kezdődik. Ennek ára 15.000 Ft.

A férfi vizsgálata:

  • Spermavizsgálat: 10-15. 000 Ft
  • Ha szükséges, férfi hormonvizsgálat: 14. 000 Ft

A nő vizsgálata:

  • Nőgyógyászati vizsgálat ultrahanggal – kukkantásonként 15.000 Ft
  • Női hormonvizsgálati panel (FSH, LH, E2, Prolaktin): 14. 000 Ft
  • A legtöbb intézet ma már rutinszerűen küldi el a nőket inzulinrezisztencia vizsgálatra: 10-15. 000 Ft
  • Petevezeték átjárhatósági vizsgálat: 35. 000 Ft-tól indul, attól függően, hogy milyen eljárással történik a vizsgálat.
  • A legtöbb nőt elküldik AMH-vizsgálatra, ami arról ad tájékoztatást, mennyi petesejt van még raktáron: 5.500 Ft.
  • A pár mindkét tagjánál végeznek AIDS vizsgálatot: fejenként 2.500 Ft-ért, illetve Hepatitis szűrést, fejenként 3.500 Ft-ért.

Ha mindezt összegezzük, egy pár számára az alapkivizsgálások alsó hangon 140.000 Ft-ba kerülnek. Ha kiderül valamiféle probléma, amire azért van esély, akkor ehhez még hozzá kell számolni a további vizsgálatok díját, a betegség kezelési költségét. Ha csak azt nézzük, hogy endometriózis áll a baba útjában, akkor egy laparoszkópiás műtét 300.000 Ft-nál kezdődik.

Inszemináció

Az inszeminációra is van általában egy-két hónapos várólista. Ezt az OEP nem támogatja, ennek ára intézetenként változik: 50-60. 000 forint körül. Ha egy pár nagyon szerencsés, akkor az első beavatkozás sikerül. A kevésbé szerencsések három-négy ilyen eljárást is végigcsinálnak. Ennek ára: 200.000 Ft. Ha van esély arra, hogy inszeminációval is sikerül a teherbeesés, ebből általában legalább négyet végigcsináltatnak a párral, és csak utána javasolják a lombikprogramot.

Lombikprogram (IVF)

Ahogy korábban említettem, ez magánintézetben is OEP által támogatott eljárás, ami azt jelenti, hogy az állam kifizeti helyettünk a kezelés összes költségét, cserébe viszont ki kell várni, hogy ránk kerüljön a sor. Persze ettől még ez így is sokba fog kerülni, mert a stimulációhoz szükséges gyógyszerek még úgy is méregdrágák, hogy ezeket is támogatja az állam. Egy lombikkezelés gyógyszerköltsége 80-100.000 Ft. Ha nem vagyunk szerencsések, több lombikkezelést is végig kell csinálnunk.

Annyit vigasztalásként, hogy a költségek jócskán eloszlanak azok alatt az évek alatt, amit egy pár a „lombikgyárban” eltölt.

Fotó: pexels.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkPárnacsücsök, plüssmackó
Következő cikkA szülők válogathatják össze a meséket a legújabb applikációban!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..