Saját készítésű vagy üveges bébiétel?

üveges bébiételek

A WHO és az UNICEF ajánlása alapján a csecsemő 6 hónapos korától el lehet kezdeni az anyatejes táplálás mellett a vegyes táplálást. Ilyenkor minden anyukában felmerül a kérdés, hogy saját készítésű vagy üveges bébiételt adjon-e gyermekének. Mindkettőnek rengeteg az előnye és hátránya. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

Bolti bébiételek előnyei / hátrányai

 • az alapanyagok ellenőrzött gazdálkodásból származnak: A 35/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet értelmében a csecsemők számára készült bébiétel semmilyen anyagot nem tartalmazhat olyan mennyiségben, hogy az veszélyeztesse a csecsemő egészségét. A bébiételhez az előállítás során kizárólag a rendeletben felsorolt és megengedett mennyiségű vitaminokat (Pl. B1, B2, B6, B12, C, K, E vitamin), aminosavakat, ásványi anyagokat és nyomelemeket (pl calcium, magnézium, vas) szabad hozzáadni.
 • megfelelő az összetétel, a bébiételek pont olyan arányban tartalmazzák a különböző tápanyagokat, ahogy arra a babának szüksége van.
 • rendszeresen ellenőrzik őket, hogy valóban nem tartalmaznak-e vegyszer maradványt: A NÉBIH laboratóriumaiba évente százas nagyságrendű minta kerül.
 • fix, hogy egy-egy bébiételbe mit raknak a gyártók, emiatt viszont jobban oda kell figyelned a címkékre, hogy biztosan nincs-e benne olyan, amit a gyermeked még nem ehet.
 • időt nyersz a használatukkal: mivel nem kell a nyersanyagokat mosnod, pucolnod, főznöd, végül mosogatnod. A megspórolt időt a gyermekeddel töltheted vagy magadra is felhasználhatod.
 • hosszú ideig elállnak a vákuumzárásnak köszönhetően: nagyobb tételben is betárolhatsz belőlük, így mindig lesz mihez nyúlnod. Elég szobahőmérsékleten tárolni őket, kivéve felbontás után, mert akkor hűtőbe kell rakni.
 • bármikor megvásárolhatóak: hasznos lehet, ha valamilyen idénygyümölcs vagy zöldség nem kapható.
 • ideális vésztartaléknak: ha nincs időd főzni, vagy üres a hűtő, ha épp elfogyott a főzött étel, ha nem lennél kész még az ebéddel, ha elutaztok, kiránduláshoz, rokonlátogatáshoz, stb.
 • ugyan különböző árkategóriájúak az üveges bébiételek, de ha rendszeresen készételt veszel, akkor alaposan a pénztárcádba kell nyúlnod.
 • előfordulhat, hogy ha a babád rendszeresen üveges bébiételt eszik, akkor később nehezebben fogadja el a főztöd, lassabban ismerkedik meg a gyümölcsök, zöldségek valódi formájával

babát etetnek pürével

Saját készítésű bébiételek előnyei / hátrányai

 • hacsak nem a saját kertedben termesztesz mindent, nem lehetsz biztos a boltban vagy a piacon vásárolt alapanyag eredetében, nem tudhatod, hogy mivel permetezték, nincs-e benne valamilyen vegyszer maradvány. Ha te magad főzöl, csak olyan alapanyagot vásárolj, aminek a beszerzési forrása ellenőrizhető. Bio alapanyagokat nem mindenhol tudsz beszerezni, alaposabban utána kell járnod a lelőhelyeknek.
 • friss, idény alapanyagokból készítheted a bébiételt, kivéve, ha télen kezded a hozzátáplálást, mert akkor kevesebb gyümölcshöz, zöldséghez juthatsz hozzá.
 • te döntheted el, hogy miből készíted, ezáltal többféle hozzávalót belerakhatsz, változatosabb ételeket készíthetsz.
 • oda kell figyelned a higiéniára: eleinte külön edényt használj a gyermeknek, a húst is külön deszkán vágd, mint amin előtte a zöldséget szeletelted. Sűrűn cseréld és mosd a konyharuhát, mosogatószivacsot, törlőkendőt. Nem megfelelő higiéniás feltételek esetében a baba könnyen kaphat hasmenést.
 • egy csecsemő, de különösen ikrek mellett nem egyszerű megoldani a főzést.
 • időt jelent elkészíteni a bébiételeket, különösen egy passzírozott zöldborsót, kukoricakrémet. Bár vannak, akik szerint, nem olyan macera főzni egy babának, mert ha eleve főzöl magadnak, akkor elég kivenned az ő adagját, mielőtt fűszereznéd az ételt. Ráadásul később már a család ételeiből is adhatsz a kicsinek.
 • a saját készítésű bébiételeket elkészítés illetve evés után is hűtőben kell tárolnod, viszont egyszerre nagyobb adagokat is készíthetsz, amiket le tudsz fagyasztani. Így ha éppen nem lesz időd főzni, akkor lesz mihez nyúlnod. A lefagyasztott bébiételeket maximum 6 hónapig tárold.
 • az otthon főzött ételek olcsóbbak, mint a boltban vásároltak, főleg ha még jó ideig szoptatod a babád.
 • később a családnak főzött ételeket szívesebben fogja fogadni a gyermek.

Mind az üveges, mind a saját készítésű bébiételekkel biztosítható az egészséges táplálkozás. Ártani egyik táplálási móddal sem fogsz babádnak.

Mindenkinek más az élete, a mindennapjai, a teherbírása. Van, aki imád sütni-főzni, van, akinek elég a háztartás és gyermeknevelés. Neked kell érezned, hogy te milyen vagy. A lényeg, hogy csak olyat csinálj, amiben jól érzed magad és nincs lelkiismeret furdalásod. Nem vagyunk egyformák. Ettől nem lesz senki jobb vagy rosszabb anya. Arany középút, mint mindenben és ne ítélkezzünk egymás felett!

kislány almát eszik

fotók: pixabay.com, thekrazycouponlady.com
hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .