Suhanó mentőautók, elvarázsolt kórház – ilyen a gyermekközpontú orvoslás

Hogyan lehet ötvözni a modern technika vívmányait a humánusabb megközelítésből származó előnyökkel?  Miért fontos a test gyógyítása mellett a lélekre is figyelni? Mennyire tudnak élni a gyermekek és a családok a törvény adta jogaikkal az egészségügyi ellátások igénybe vételénél?

A szeptember végén Budapesten megrendezésre került Nem fog fájni? – Humánus orvoslás a csecsemő- és gyermekgyógyászatban – című konferencia előadói a gyermekközpontú orvoslás modelljének működését mutatták be, hangsúlyozva a jelenlegi magyar viszonyok közötti megvalósíthatóságot.

Mentőautók „suhanó” üzemmódban

ID-100141619A Peter Cerny Alapítvány (PCA) közel 25 éve indította el első koraszülött mentőautóját, az elmúlt évtizedek során pedig az ország területének mintegy felét lefedő rendszert épített ki. A koraszülöttek szállítása során az alapítvány munkatársai a „Békét az inkubátorban!” elvet igyekeznek érvényesíteni – mondta el Dr. Somogyvári Zsolt, a PCA szakmai vezetője a konferencián. Ennek lényege a tartós intenzív osztályos ápolás során elszenvedett krónikus stressz elkerülése, az igény szerinti, személyre és a családra szabott ápolás feltételeinek megteremtése a Neonatális Intenzív Centrumokban.

„A szállítási traumák minimalizálása létfontosságú, mert az életfunkciók értékeinek romlása nagyon súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, visszafordíthatatlan következményekkel járhat. A kisbabákat eleve stresszként éri, hogy a stabil környezetükből kiszakítják őket, a szállítás alatti fizikai és pszichés stresszingerek pedig összeadódnak, hatványozódnak” – mondta Mikulecz Ágnes, diplomás ápolónő.

 A Cerny munkatársai mindent megtesznek azért, hogy ezeket az ingereket csökkentsék. „Az oxigénhiányos állapot elkerülésének érdekében csökkenteni kell az orvosi-nővéri beavatkozásokat, a vibrációt és a zajt” – magyarázta Szabó Elvira, kivonuló neonatológiai szakasszisztens. –„ Fontos a mentőgépkocsi típusának megválasztása, a megfelelő felszereltség és belső hangszigetelés. Hosszú tengelytávú járműveket használunk, melyekben a rázkódás csökkentése érdekében az inkubátorokat középen helyezik el, a tengelytől távol. A szirénákat a motortérbe építették be, így az utakon kiválóan hallhatóak, de a betegtérben kevésbé hallatszanak. Az autó alapfelszereltségéhez tartozik a hidraulikus ágy, amely ringó, bölcsőszerű mozgást végez, ezzel is csökkentve a rázkódást, az inkubátorok pedig gumibakokkal és légrugókkal vannak felszerelve. A sofőrök évente gépkocsi vezetői tréningen vesznek részt, nagyon fontos, hogy megfelelő sebességgel és a legoptimálisabb útvonalon közlekedjenek. A hőmérsékleti változásokat is minimalizálni kell, ezért télen a mentőkben állófűtést használunk. Bizonyos speciális ellátások során, mint például az oxigén-hiányos állapot csökkentésére használt kontrollált hűtésnél tízpercenként ellenőrizzük a babák testhőmérsékletét. Igen kissúlyú koraszülöttek szülőszobai ellátása során a hőveszteség elkerülése érdekében nejlon zacskót használunk, míg a szállítás alatti esetleges mechanikus sérüléseket már 25 éve bébi vákuum matrac alkalmazásával igyekszünk kivédeni. Minden beavatkozás és szállítás során fontosnak tartjuk gyengéd ápolást. ”

uj_mento„Megszületés után az újszülött az édesanya arcára fókuszál, felismeri hangját, illatát, képes az arc és az érzelmi kifejezés utánzására.  A korai kontaktus elősegíti a szoptatást, az anyák könnyebben találják meg a szinkront újszülöttjeikkel, és olajozottabban veszi kezdetét az anya-gyermek interakciók sorozata. A „medikalizált” első ellátás – mely során a szülés után elszakítják az anyától az újszülötteket, és sok idő telik el a következő találkozásig -, a legerősebb pszichés stresszor. Szerencsére a születések közel 90%-ában az újszülött időre született, jól lélegzik és megfelelő az izomtónusa, rutin ellátást igényel (ún. háromigenes rutinellátás), és azonnal bőr-bőrkontaktusba kerülhet az anyával. Egyetlen nemleges válasz esetén viszont a köldökzsinór elvágását követően rögtön meg kell kezdeni az újszülött újraélesztési protokoll végrehajtását, a pszichológiai szempontok háttérbe szorí­tásával” – mondta el Juhász Erika, diplomás ápoló és szoptatási tanácsadó a születés utáni pszichés tényezőkről.

„Minden újszülöttről, akit elszállítunk az édesanya mellől, fényképet készítünk. Néha ez az egyetlen egy kapocs anya és gyermeke között. Nagyon sok hálás levelet kapunk ezért, a szülők megköszönik a fényképeket, és megírják, hogy mennyit jelentett a kép nekik. Abban az esetben is készítünk fotót, ha látjuk, hogy a baba állapota sajnos az élettel nem összeegyeztethető. A gyászmunkában egy fotó is sokat segíthet –mondta Mótyvainé Jakab Ildikó, diplomás ápoló és perinatális szaktanácsadó, és hozzátette, hogy a Cerny internetes oldalán található egy fényképgyűjtemény, melyben koraszülött babaként világra jött gyerekek születési és későbbi fotói láthatóak. A fényképek segítenek az újonnan érintetett családoknak is erőt meríteni, és pozitívan tekinteni a jövőbe.

Az elvarázsolt kórház

Meseországszerűen kifestett, mozgó játékokkal felszerelt falak, színes halakkal teli akvárium, bekötözött fejű és kezű plüssállatok, tündérek a lányszobában, léghajó a fiúknál. Dr. Kassai Tamás főorvos, a Péterfy Sándor utcai kórház gyermek-traumatológiai osztályának vezetője fotókkal és videókkal illusztrálva mutatta be, hogyan lehet egy kórházi osztályt játszóházzá alakítani, ahol jól érzik magukat a gyerekek, lehetőségük nyílik az aktivitásra, és az idő is gyorsabban telik. A termek között közlekedő, a falra épített kisvonat a „baleseti expressz”, ami menetrend szerint 30 percenként jár, segít a gyerekeknek az idő mérésében. A vízcsapok a hőfoktól függően piros, zöld és kék fénnyel világítanak, ez is a baleset megelőzést szolgálja.

„Persze ez nem működhet gyermek szakápolók, és hozzáértő emberek nélkül. Nagyon hálás vagyok annak a mintegy húsz nővérnek, aki velünk tölti mindennapjait. Természetesen a szülők is nagyon fontosak, minden gyerek mellett éjjel-nappal ott lehet az anyukája vagy az apukája” – mondta Dr. Kassai Tamás.

A gyógyítás gyakorlati részéről szólva, a főorvos elmagyarázta, hogy a cél a beavatkozások, a kockázatok, a kórházi tartózkodás és a kényelmetlenségek minimalizálása a stabilitás, biztonság és a fájdalommentesség lehető legnagyobb mértékű biztosítása mellett.

„Időnként vért kell venni, meg kell szúrni a gyereket, ilyenkor helyi hatású érzéstelenítő kenőcsöt használunk. A kis beteg az anya ölében ül, és mindenkinek elmagyarázzuk, hogy mi történik. A fejsérült gyerekeket ct-vel vizsgáljuk, ezt már altatás nélkül is meg tudjuk oldani, egy board rendszer és egy anyuka segítségével. Ha kötözni kell egy sebet, fontos, hogy ne csípjen a fertőtlenítő szer és ne ragadjon a kötés. A nyitott sebeknél, amennyiben lehetséges, felületi bőrragasztást alkalmazunk. Ha varrni kell, akkor olyan varratokat használunk, amiket nem kell kiszedni, három hét után kiesnek maguktól. Ha rögzíteni kell, használhatunk műanyag, vízálló rögzítéseket. Nagyon szeretjük azokat a korszerű kötszereket, amik átlátszóak, nem szükséges levenni őket a seb ellenőrzéséhez, emellett általában víz- és kakaó biztosak is – mesélte Dr. Kassai Tamás és hozzátette, hogy a végtagsérüléseknél  tizenkét éve használnak titán elasztikus szegelést, ami lehetővé teszi a gipszelés mellőzését, mivel a speciális fémötvözetek a csonton belül rögzítenek. A sérülteknek így nem kell hetekig kórházban feküdni, járhatnak iskolába. A combcsonttörést szenvedett gyerekeknél járókeret helyett gyakran használnak kismotort mobilizációs eszközként.

Fiúk kórtermeA főorvos kiemelte az időben elvégzett fájdalomcsillapítás fontosságát, és ismertette a legújabb módszert, melynél a fájdalomcsillapítót apró cseppek formájában juttatják be az orrba, ez kicsit lassabban hat, mint a vénás változat, ám nincs negatív hatás a légzésre.

Fontos tudnivaló, hogy a baleseti osztály minden kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap ad akut felvételi ügyeletet. Aki személyes vagy szakmai érdeklődésből szeretné megnézni az elvarázsolt kórházat, előzetes időpont egyeztetés után (kassai.tamas@baleseti.hu) szívesen látják.

A konferenciáról további előadások a http://nemfogfajni.eu/videok.html oldalon találhatóak.

Wilcsek Médea

Fotók: www.cerny.hu, Dr. Kassai Tamás, freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..