
A halfogyasztás valamiért hazánkban nem felkapott dolog, pedig 5 nyomós egészségügyi indok is szól amellett, hogy gyakrabban kerüljön halétel tányérunkra. Az alábbiakban Áman Attila séf receptjét olvashatod, amely alapján Te is könnyen elkészítheted a sült pisztrángot és a hozzá illő salátát.
Egészben sült pisztráng bébiparaj-salátával
Hozzávalók:
- 4 db 40 dkg körüli tisztított pisztráng
- 50 dkg bébiparaj
- 20 dkg koktélparadicsom
- 1 db fehérhagyma
- 4-5 szál petrezselyem
- 4-5 szál kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 db citrom
- só
Elkészítés:
A pikkelyezett, zsigerelt, átmosott, papírtörlővel leszárított egész halakat beirdaljuk, fejüktől a farkukig hosszában 2-3 mm mélyen, majd keresztbe a háttól a bordákig szintén 2-3 mm mélyen, négyszer.
A halakat kívül és a hasüregükben enyhén megsózzuk, hasüregükbe halanként egy gerezd szeletelt fokhagymát, egy szál kakukkfüvet és egy szál petrezselymet töltünk. A halakat vékonyan megkenjük olajjal, majd sütőpapírral bélelt sütő lemezre tesszük, 220 fokos sütőben 12-16 perc alatt készre sütjük. Amíg a halak sülnek, elkészítjük a salátát. A megmosott, leszárított spenóthoz hozzáadjuk a felezett koktélparadicsomot, a szeletelt fehérhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, a citrom facsart levével, sózzuk, brossozzuk, összekeverjük.
A pirosra sült halakat a friss salátával tálaljuk.
A Halászati Operatív Program (HOP) – amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul – kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogások és elkészítési praktikákért látogasson a www.kapjra.hu oldalra.