Súlyos sérüléseket okozhatnak a lenyelt gombelemek

lenyelt gombelem

Súlyosan károsíthatják a kisgyermekek nyelőcsövét a véletlenül lenyelt gombelemek, derült ki egy nemrég közzétett elemzésből. Ez azért aggasztó, mert a gombelemek gyakran kisebbek, mint egy pénzérme és a háztartásban rendkívül sok elektromos eszközben megtalálhatók.

Stanley J. Kimball, az ohiói Mount Carmel Egészségügyi Központ kutatója 10 fiú- és lánygyermeket tanulmányozott, akik 1998 és 2008 között gombelemet nyeltek, a legfiatalabb életkora 10 hónap volt.

Valamennyi esetben endoszkóp segítségével távolították el a lenyelt gombelemet mellkasröntgen- és CT-vizsgálatot követően. A lenyeléstől a kezelés megkezdéséig eltelt idő 6 óra és 30 nap között volt, a kis betegek felénél látták, ahogyan lenyeli a gombelemet, illetve köhögéssel kerültek be, ketten elmondták, mi történt velük és fájós torokra panaszkodtak. A három fennmaradó kis páciens más okok miatt került kórházba, a diagnózisra véletlenül derült fény.

A gombelemek lenyelést követően elakadnak a nyelőcsőben és a testnedvek hatására létrejövő elektromos kisülés súlyos égést és szövetkárosodást okozhat. A vizsgált gyermekek esetében azoknál tapasztalták a legsúlyosabb károsodást, akiknél a leghosszabb idő telt el a gombelem lenyelése és a diagnózis között, két esetben észleltek nyelőcsőperforációt, egy esetben pedig a légcső is károsodott.

1998-ban 2 ezer ilyen baleset történt az Egyesült Államokban, ez a szám a következő nyolc évben 80 százalékkal emelkedett. Az érintettek száma azonban még így is igen alacsony, sokkal több gyermek esik áldozatul autóbalesetnek, eséseknek, fulladásnak vagy égésnek.

„Bár a gombelem lenyelése nem vált gyakoribbá, azonban 1985 és 2009 között közel hétszeresére nőtt a súlyos és végzetes kimenetelű esetek száma” – mondta Dr. Lee Sanders, a Miami Egyetem gyermekgyógyász docense. „Az emelkedés legnagyobb része az elmúlt öt évben következett be, ezért pedig a 20 mm-es lítiumos gombelemek növekvő népszerűsége a felelős.”

A szakértők szerint nem az a megoldás, hogy száműzzük a gombelemeket, hanem intelligensen kell őket használnunk. A legtöbb baleset akkor történik, amikor a gyermekek ki tudják venni az elemet például a garázsajtó távirányítójából, a számológépből, a karórából, a távirányítókból és az elektronikus játékokból. Ezért azt javasolják, hogy minden terméknél csak valamilyen szerszám segítségével lehessen eltávolítani az elemet.

Az elemzés az Archives of Otolaryngology – Head & Neck Surgery folyóirat szeptemberi számában jelent meg.

Medipress

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikk40 felett legjobb a szex
Következő cikkGenetikai háttere lehet a hiperaktivitásnak

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. AZ ÉN KIS FIAM LE NYELT EGY ILYEN GOMB ELEMET ÉS KI MARTA A SAV AMI AZ ELEM BE
    VAN A NYELŐ CSÖVET ÉS SZERETNÉM TUDNI HOGY LESZ E MARAD ANDO KÁROSODÁSA A
    KISFIUNknak köszönöm a vàlaszukat

  2. AZ ÉN KIS FIAM LE NYELT EGY ILYEN GOMB ELEMET ÉS KI MARTA A SAV AMI AZ ELEM BE VAN A NYELŐ CSÖVET ÉS SZERETNÉM TUDNI HOGY LESZ E MARAD ANDO KÁROSODÁSA A KISFIUNAK

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..