Szeretem az anyukámat – gondoskodom róla

ilovemom-300x273.jpg

Számos családban problémát jelent az idősebbekről, a szülőkről való gondoskodás. A közelgő anyák napja alkalmából a Szeretem az anyukámat internetes közösség felmérést készített olvasói körében, melyben azt vizsgálta, hogyan bánunk mi magyarok a szüleinkkel? Azokat az édesanya korú (18-40) közti nőket kérdezték, akiknek még élnek a szülei.A Szeretem az anyukámat oldal a legnagyobb és legnépszerűbb magyar rajongói facebook oldalak toplistáján szerepel. Az elmúlt évek során a hozzászólások és a felmerült kérdések alapján felfigyeltek arra, hogy mekkora problémát jelent számos családban az idős szülőkről való gondoskodás.

ilovemom– Szüleinket, sőt tovább megyek: idős hozzátartozóinkat, és általában az idősebbeket gondozni mindannyiunk kötelessége – mondja Marozsák Szabolcs a Szeretem az anyukámat oldal gazdája. – Bár a társadalmi normák szerint ez klasszikusan anyai, női szerep, így a probléma a mi oldalunkon domborodott ki, mégis azt szeretnénk, ha ez a fontos feladat egy családi összefogás eredménye lehetne. Ezért fontos, hogy a rajongói táborunknak segítve, velük összefogva a figyelmet erre a nehéz, lelkileg és fizikailag, anyagilag és egészségügyileg is kiélezett kérdésre irányítsuk.

Mennyire vagyunk elégedettek önmagunkkal? Milyen fontossági sorrendet állítunk fel, ha az idős szülőkről való gondoskodás a téma?

A lélek igen fontos!

A kutatásból kiderült, hogy a legfontosabbnak a lelki és személyes gondoskodást tartják. A válaszadók közel 90%-a szerint ez a terület a legfontosabb. A megkérdezettek közel 30%-a elsősorban érzelmileg támogatja idős szüleit, ezt tartja fontosnak. Kicsit több, mint 20% a fizikai támogatást, a dologi törődést, bevásárlást, ügyek intézését tartja fontosnak és adja idős felmenőinek, míg 12 százalékban az anyagi erőforrások biztosítását emelik ki a fontossági listán. 11% emeli ki, hogy egészségügyi szempontból kell a legtöbbet törődnie szüleivel.

Érdekes, hogy a válaszadók 3%-a szerint az új kor vívmányainak való megfelelés – (telefonos és netes ügyintézés) a legfontosabb feladatuk.

Nem vagyunk elégedettek magunkkal!

A legtöbb válaszadó (40%) a lehetőségeihez képest mindössze hármasra, közepesre értékeli önmagát, ha arról kell dönteni, mennyire elégedett magával, szüleinek való segítésben, ám 17% úgy gondolja, hogy nagyon jól helyt tud állni ebben a fontos feladatban.

A legkevésbé az anyagiak terén nyújtott segítségükkel elégedettek a hozzátartozók, nagyon sokan úgy értékelik, hogy túl messzire élnek a szüleiktől, és túl kevés időt tudnak velük tölteni.

Az egészségüggyel majdnem mindenki elégedetlen

A válaszadók 94% gondolja azt, hogy költséges orvosi kezelésre is szüksége van szeretteinek, melyet az alap ellátó rendszer nem tud biztosítani, ám a családik többsége (40% felett) havonta kevesebb, mint 5000 Ft-ot vagy semmit nem tud erre a célra biztosítani, pedig 53%-uk azt mondja, hogy biztonságosabb érzés lenne számukra, ha szeretteik egészségéről még jobban gondoskodhatnának.

Marozsák Szabolcs elmondta, hogy a kutatásban mindössze néhány nap alatt több ezer válasz született, a fenti eredményeket az első 1500 válasz alapján értékelték ki. Az eredmények alapján még fontosabbnak tartja, hogy erre a fontos kérdésre még több figyelem irányuljon. Ezért olyan szakértőket, neves és népszerű embereket hív meg az oldalra, akik segítségével ezt a kényes és nehéz témát könnyebb lehet körbejárni.

A szakértők írásait folyamatosan követni itt lehet>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzekeres Nóra felajánlásával indult el a Játéksziget jótékonysági játékgyűjtő kampánya
Következő cikkBotsporttal az egészségünkért, a környezetünkért és a közösségekért!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..