Szoptatási nehézségek: befelé forduló mellbimbó

sebes mellbimbó kezelése

Ebben a cikkben szoptatási nehézségekkel foglalkozunk, azon belül is a befelé forduló mellbimbó problémájával. Beküldött kérdéseitekre Gitidiszné Gyetván Kriszta védőnő, IBCLC szoptatási tanácsadó szakértőnk válaszolt. Ide most összegyűjtöttünk nektek három olyan kérdést, amely úgy gondoljuk minden szoptató édesanyának hasznos lehet.

Kérdés:
22 hetes kismama vagyok. Olvastam, hogy a behúzódó, befelé forduló mellbimbó problémát okozhat a kicsinél szoptatásnál. Nos, nekem ilyen van. Láttam könyvben olyan műanyag mellett tartó “kosarat vagy eszközt”, mely elősegíti a behúzódott bimbó kiemelkedését, és ezt már akár a terhesség alatt is viselheti a kismama, hozzászoktatni a mellet. 
A melleim elég mirigyesek (nőgyógyász mondta), főleg a jobb. Ezért – már terhesség előtt is – olykor-olykor éreztem hirtelen előforduló nyilallásokat. Most (éppen ma) szintén éreztem a jobb mellemben, viszont ezek most erősebbek voltak, mélyről jövő, hirtelen fájó nyilallások. Mit lehet tenni? Ezt tényleg a mirigyesség, hormonális váltások okozzák, vagy esetleg gondolhatok vmi rosszabbra is?

Válasz:
Gratulálok is először a várandósságához. Egyáltalán nem biztos, hogy bármi problémát okoz majd a befelé forduló mellbimbó. Előfordul, hogy a várandósság végére magától kifordul, illetve lehet, hogy csak álbefele forduló, ami a szoptatás alatt magától rendeződik. Amilyen eszközökről ír, tényleg léteznek, de csak a várandósság utolsó hetében alkalmazhatók, hisz a mell ingerlése megindíthatja a szülést. Erősen megoszlik a vélemény a használatukkal kapcsolatban. Sokkal fontosabb egy helyes mellre helyezés megtanítása a szülés után a mamának. Várandóság alatt a mell már a szoptatásra készül, így mirigy állomány természetesen változik, aminek hátterében hormonális okok állnak. Ne gondoljon semmi rosszra élvezze a várandóságát!


Kérdés:
Nekem az a problémám, hogy befelé forduló a mellbimbóm. Most vagyok 31 hetes terhes a kisfiammal. Természetesen szeretném szoptatni, azt szeretném tudni, hogy mit tegyek a mellbimbóimmal vagy hogy egyáltalán problémát fog-e okozni a szoptatásnál?

Válasz:
A befelé forduló bimbó alkati kérdés, önmagában nem akadálya a szoptatásnak, bár elképzelhető, hogy kezdetben nehézséggel kerülhetsz szembe. A gyerek legtöbbször megoldja a problémát: ha jó technikával szopik, akkor ő maga kiemeli a bimbót. Szülés után próbáld minél előbb megszoptatni. Hasznos lehet, ha szoptatás előtt mellszívóval kifelé fordítod, hogy jobban be tudja kapni. Segíthet, ha megpróbálod a bimbóudvart szendvicsszerűen megfogni, így a baba szájába adni. Ha lehet, ne használj bimbóvédőt, mert ez később csak megnehezíti a dolgodat, és nehéz róla leszoktatni a babát.


 

A sikeres szoptatás 7 alapelve

Kérdés:
Mindkét mellbimbóm befelé forduló, de szopizás közben a jobb oldalit egészen ügyesen “kiszívja” a baba, a bal oldali viszont szilvamag alakú lesz és a közepén fehér. Ezt a bimbót nem tudja tökéletesen kiszívni, mert egy részén még mindig le vannak tapadva a szövetek. A berepedés a bimbó hegyén, annak az alsó felén van, függőlegesen. Úgy látom, hogy nem nyitja elég nagyra a száját és sokszor érzem az alsó ínyét. Igyekszem nagyra tátott szájába tenni a mellemet, néha sikerül is, de van úgy, hogy ő utánaigazít és újra kisebbre nyitott szájjal szopik tovább. Szakítsam mindig meg a szoptatást, ha rossz a technika?

Válasz:
Javaslom, amikor csak lehet, próbáld újra és újra helyesen mellre helyezni. Így lehet hatékonnyá tenni a szoptatást, és akkor megszűnik a berepedés. Nem tudom, hogy használsz -e bimbókiemelőt? A bimbókiemelő egy könnyű műanyag kagyló, amelyet a melltartóban kell hordani. A belső gyűrű gyakorolja a nyomást a bimbóudvarra, s a rajta lévő nyíláson át a bimbót kiemeli. A külső, kagyló alakú borító, amelyen szellőzőnyílások is lehetnek, védi a bimbót attól, hogy a melltartó kidörzsölje.
Mellbimbó kiemelésére a Hoffmann-technikát használjuk. Helyezd mindkét hüvelykujjadat a mellbimbód tövéhez (pontosan oda, ne a bimbóudvar széléhez), majd nyomd be őket kissé a melledbe, ezzel egyidőben húzd szét őket! Ezzel a gyakorlattal fellazíthatók a letapadások, a bimbó könnyebben ki fog emelkedni. Naponta négyszer-ötször ismételd! Ha nem fogadná el csak az egyik mellet, akkor jó, ha tudod, hogy egy mellből is lehet szoptatni, a tejtermelődés képes alkalmazkodni a megváltozott igényekhez.

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkSzoptatási nehézségek: sebes mellbimbó
Következő cikkSzoptatás terhesség alatt

1 KÉRDÉS

Comments are closed.