Szülésfelkészítéstől a babamasszírozásig – 2. rész

babamasszírozás

Miskolcziné Tolvaj Ildikó dúla, szülésfelkészítő és babamasszázs-oktató igazán sokoldalú ember, bár minden oldalról ugyanaz tükröződik: a gyerekek, a család, a harmónia szeretete, és a tenni akarás, hogy segítsen az embereknek boldog családban élni.

– Kiknek ajánlott a babamasszázsra eljönni, mekkora korú gyereket érdemes már elhozni, és kik szoktak eljönni, kiket vársz?

Újszülött kortól egy éves korig szokták elhozni a kicsiket. 2-6 hónapos korig a legkönnyebben elsajátítható a szülők a gyermekükkel való foglalkozást. Kb. 10 hónapos kortól kicsit több odafigyelést kívánnak a mozgáskészségüktől „mámoros” babák, no de ezért vagyunk, hogy figyeljünk rájuk, és megfelelő mozdulatokkal nyúljunk hozzájuk.

– Hogyan kell elképzelni a foglalkozások menetét?

Kényelmes testhelyzetet biztosítunk a szülőknek és a babáknak, hogy masszázs közben megfelelő kapcsolatot tudjanak tartani a babájukkal. Első alkalommal némi elméleti háttér információt osztok meg a szülőkkel, amit okvetlenül fontos, a babák mellett is, hogy meghallgassanak. Ez után zene mellett relaxálunk, lelassulunk a babákhoz, hogy szeretetet tudunk átadni nekik a masszázson keresztül és teljes figyelmünket tudjuk feléjük fordítani. A babákkal a szülők foglalkoznak, én egy modell-babán mutatom, mit és hogyan kell csinálni. Több modell-babám van, hogy ha a csecsemők elaludtak, ne kelljen felkelteni őket, hanem az édesanya tovább tudjon gyakorolni. A várandós anyukák is ezeken a modell-babákon gyakorolnak.babamasszázs

A tanfolyam hat alkalomból áll, az első alkalommal érintős relaxációs technikákat mutatok be, pl. a megnyugtatást, az ún. indiai hintáztatást. Elsőként „csupán” a baba lábát masszírozzuk végig. Aztán a második alkalomtól szép sorban következnek a testrészek a lábtól, hasa, és így tovább. Mindig egy újabb testrész, a hatodik alkalommal már az egész babát masszírozzuk. A legutolsó alkalommal már mozgáskoordinációs gyakorlatokat is játszunk, ami egyedülálló módon fejleszti a gyerekeket. Egy foglalkozás egy órás, ezt igyekszünk tartani, a gyerekek türelme ugyanis nem tart tovább.

Úgy látom, rendszeresen kialakul egy társaság, a szülők a tanfolyam alatt és után is szokták tartani a kapcsolatot, barátságokat kötnek. Hasonló élethelyzetben, hasonló korú gyerekekkel könnyen találnak közös témát, így egy klub-szerű hangulatban zajlanak a foglalkozások. Később pedig az általam létrehozott levelezőlistán is tarthatják egymással a kapcsolatot, információkat és tapasztalatokat cserélhetnek.

Szerintem természetes, de sokan meglepődnek, hogy szoptatni, ételt melegíteni is lehet, és természetesen pelenkázó is van.

– Vannak különleges szükségletű kisbabák is: koraszülött, fogyatékkal született vagy mozgásában korlátozott, tónustalan kisbabák, az ő esetükben talán nehézségek lehetnek a szülő-gyermek kapcsolatban és több testi problémával néznek szembe. Nekik mit adhat a babamasszázs?

Igen, akadnak ilyen csecsemők is a hozzánk jelentkezők között. Ilyen esetekben mindig egyéni mérlegelést igényel, hogy milyen szinten sérült a gyerek, mi a baja, mit lehet tenni vele és mit nem. Általában ezekkel a kicsinyekkel járnak korai fejlesztésre is a szülők, ahol egyéb szakemberek (gyógytornász, neonatológus, fejlesztő pedagógus) foglalkozik velük. A babamasszázs az ő esetükben is erősíti a kötődést, javítja mozgásukat, érzékelésüket, testi funkcióikat és a korai fejlesztés mellett kiegészítésként alkalmazzák.

– Anyukákat mondtál, de úgy tudom, nemcsak édesanyák jöhetnek el ilyen kötődést fejlesztő foglalkozásra…

Természetesen az apák is foglalkozhatnak a babával. Pótolhatatlan szerepet játszhat a masszírozás az örökbe fogadott babáknál is, az örökbefogadó szülő-gyerek kapcsolatban alakítja ki a biológiailag – eddig – ki nem alakulhatott „szálakat”.

– A testi érintést természetesen nemcsak baba-masszírozással lehet hatásosan kifejezni, hanem például  a baba-hordozókendő használatával is. Úgy tudom, Ildikó, Te ennek a használatát is javaslod, sőt, mi több, megtanítod a kezdetben nem is olyan egyszerű praktikákra a szülőket.

Igen, én is tervezem, hogy megosztom a szülőkkel a hordozókendő-oktatói tanfolyamon szerzett ismereteimet. Úgy tervezem, hogy 2008 tavasztól már oktatni fogom. Már csak azért is érdemes ezeket a technikákat megtanulni, mert még tovább erősíthető a baba és a szülők közötti szeretet és akár több éves korig lehet a gyerekeket „hordozni”, hátfájás és egyéb extrém nehézség nélkül. A magyarországi gyártóktól való kendők – pl. a Nandu hordozókendők, amiket én is szoktam ajánlani -, megfizethető áron megvásárolhatók.

A kendőkkel felköthető úgy a baba, hogy súlypontja az anyával egy pontban van, ez a teljes nyugalmat adja a kicsinek, és a mozgásszabadságot az hordozókendős felnőttnek. Ahogy nő a baba, úgy váltogathatók a kötés-technikák- ezt oktatom majd én – és így oldható meg, hogy akár néhány éves korig, és akár hosszabb ideig tartó „viselés” mellett sem okoz különösebb megterhelést.

Szülésfelkészítéstől a babamasszírozásig – 1. rész

Szólj hozzá Te is!