Miért van szükség autósülésre?

Az autóban mindenkinek be kell kötnie magát, nemcsak azért, hogy saját magát védje, hanem azért is, hogy másokat megvédjen magától. Egy bekötetlen, ütközésnél elszabaduló test öngyilkos és gyilkos is lehet egyidejűleg. Egy 50 km/h-s frontális ütközésnél, egy gyermek kb. egy bébi elefánt súlyának megfelelő erővel repül ki az autóból.

A gyermekek nem a felnőttek kicsinyített másai, ezért speciálisan a számukra tervezett biztonsági eszközöket kell használnunk. Ha a gyermeket ölben tartjuk vagy az autó saját biztonsági övével rögzítjük, semmi sem változik biztonsági szempontból ütközés esetén. A biztonsági öv ráadásul – mivel felnőttekre tervezték – komoly sérüléseket, fulladást okozhat a gyermeknek egy ütközés, vagy akár egy vészfékezés során is.

Kényelem
Az autó üléseit felnőttek részére tervezték, ezért a gyermekek számára kifejezetten kényelmetlenek is lehetnek.

Törvényi előírás
A törvény 2002. január 1-jétől előírja – védve ezzel a gyermek élethez való alkotmányos jogát -, hogy a személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni. Kivéve, ha

 • ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
 • ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető;
 • ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
 • ha a rendvédelmi szervek gépkocaijában vagy a mentő gépkocai betegellátó terében utazik;
 • a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
 • a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
 • ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;
 • ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

A gépkocsi első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be – a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban – ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.

Ha a szabályok előírják a biztonsági felszerelést és a vezető mégsem tesz eleget az előírásoknak, közlekedési szabálysértést követ el és törvényileg felelősségre vonható.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

 1. Tavaly, az osztálytalálkozón volt egy érdekes esetben részem. Az egyik osztálytársam elhozta a kisfiát, öt-hat év körüli, aranyos kissrácot, vonattal jöttek. Hazafelé megkért, hogy elvinném-e őket Pestre. Nemet mondtam, mert nincs gyerekülés kocsimban, de borzasztó rosszul éreztem magam a válaszom miatt.

  Végülis megoldódott, hazajutottak valaki mással, de a mai napig bosszankodom, ha eszembe jut, mármint, a keltett lelkiismeretfurdalás miatt. Nem vállaltam fel annak az ódiumát, hogy esetleg történik valami az úton, még ha ennek csekély is lett volna a lehetősége. Vagy, ha megbüntet a rendőr, fizettessem ki vele a büntetést? Ti mit csináltatok volna?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..