Szüless szépen, magzatom!

Szülés szépen

Mély lélegzetvételek, andalító zene, pihentető fekvés, ringatás, emlékek, gondolatok kavalkádja…, és egyszer csak valaki kézen fog, és végigvezet. Végigvezet az úton. Szüleink, saját babakorunk és saját kisbabánk is felbukkan a meditáció közben, és a végén a légzés és pihenés meg is erősít.

Erősek és derűsek lehetünk, bizakodóak és nyugodtak. Jöhet bármi. Akár szülni is mehetünk. A meditáció segítője Velez Viki, aki ott van velünk végig, megnyugatóan.

– A Te tanfolyamod, csoportod, szakmád kulcseleme a “transzperszonális pszichológia” fogalom. Kérlek, magyarázd meg, mit is jelent ez?

Az elnevezés Stanislaw Grof cseh pszichiáter nevéhez fűződik, a transzperszonális azt jelenti „személyen túli”. Ez a pszichológiának az az ága, ami az embert nem csak a fizikai testtel azonosítja, hanem a lélekkel, szellemmel is. A transzperszonális pszichológia szerint létezik egy ősvalóság, ahonnan a lelkünk fakad. Meditációban – ami a transzperszonális pszichológia egyik módszere – vissza tudunk „emlékezni” akár a magzati létig is. Szakember vezetésével erre mindenki képes. Zenét, különleges légzésterápiát használunk a meditáció során a módosult tudatállapot eléréséhez.

A kifejezést – transzperszonális- Jung használta először, annak megjelölésére, hogy mindennapi világunkon túli emberi tapasztalatok is gazdagítják életünket. Ide tartoznak kiemelkedő szellemi, spirituális élményeink, meditációs tapasztalataink, a különleges csúcsélmények, az élet sokszor fájdalmas, szenvedésteli, máskor örömteli pillanatai. Ilyen lehet például a vajúdás, a szülés is.

– Hogyan jelenik meg a transzperszonális pszichológia a várandósokat segítő csoporttal való foglalkozásban? Miként kezeli ez a tudományág a várandósságot, a szülést, születést, magzatot – miért más, mint pl. a hagyományos orvoslásban a terhesgondozás lelki oldala?

A transzperszonális pszichológia döntően másképp áll hozzá a kismamasághoz, nem csupán egy biológiai tényként kezeli, hanem spirituális megközelítésben. Vagyis hogy ez a földi élet nekünk, pl. az e sorokat olvasónak is(!) tudatos döntésünk volt, anno mi magunk is  megkerestük a szüleinket, mikor ide jöttünk. Magunkkal hozott megoldandó problémával-feladattal érkezünk, ezt mások karmának nevezik. A szüleinket kiválasztjuk, az ő segítségükkel tudunk tovább fejlődni, a családunk által. Tehát ha egy kismama jön hozzám, azzal a tudással fogadom: az ő családja befogadta a babát, aki hozzájuk készül.

A baba nem véletlenül választ minket, a várandósságunk alatt is fejlődünk. Önmagunk megismerésével könnyebben megoldhatjuk életvezetési problémáinkat, emberi konfliktusainkat, megtanulunk jobban szeretni és hatékonyabban dolgozni. Ebben is segítenek a transzperszonális pszichológia meditációs gyakorlatai.

A várandóság alatt megismerhetjük a feltétel nélküli szeretetet, és én segítek kialakítani egy olyan kapcsolatot a magzattal, ahol nincsenek elvárásaink a másikkal szemben, úgy szeretjük, ahogy van. Ha fiú, akkor úgy, ha lány, akkor úgy. A pocaklakó megtapasztalhatja az ún. ősbiztonság érzését, feltétel nélküli szeretetet, ezt tudatosítom én is a csoportmunkában.

– Két gyönyörű gyermek anyukája vagy, 6 és 9 évesek,  most pedig várandósoknak segítesz “feszültségmentesen, boldogan” készülni a szülésre. Te mikor és hogyan találkoztál a transzperszonális pszichológiával, mi ragadott meg benne, és hol szerezted meg a tudásodat?

Már gyerekkoromban is megéreztem mások érzéseit, szinte a gondolatait is, a spiritualitás már évek óta foglalkoztatott. Mindig is segítő foglalkozásúnak készültem, ápolónő és fogorvosi asszisztens is lettem, dolgoztam is betegek közelében.

2003-ban találkoztam a transzperszonális pszichológiával, egy ismerősöm járt a Transzperszonális Pszichológiai és Légzés Intézetbe. Ez az irányzat nem túl régi Magyarországon, még gyerekcipőben jár. Én egy négyéves kurzust végeztem el. Ez az első két év után légzéstréneri végzettséget ad, majd a tanulmányokat folytatva, a negyedik év végén transzperszonális terapeuta végzettséget. A várandósság és a szülés témakörében írom most a szakdolgozatomat. Védés után végzett teraputa leszek én is.

– Egy újabb fogalom: a transzlégzés. Elmagyaráznád ez mit jelent, és hogyan használjátok a gyakorlatok során?

A kismamáknál az ú.n. rebirthing légzést alkalmazom. Ez egy lazító légzésforma, aminek segítségével visszaemlékezhetünk a múltunkban megtörtént eseményekre (pl.: saját pocaklakó életünk, születésünk) és tudósíthatjuk, megoldhatjuk elfojtott problémáinkat.

Trénerként a relaxációs állapot elérésében segédkezem, irányítom a  a meditációs gyakorlat folyamatát, átsegítem a kismamát azokon a pontokon, ahol elakad. Végül pedig segítek a gyakorlat során megélt, felmerült emlékek, problémák, élmények elfogadásában és értelmezésében.

– Miből áll  a szülésfelkészítés, amit Te vezetsz, mi történik egy-egy alkalommal?

A leggyakrabban csoportos foglalkozásokat tartok, de van egyéni terápia is. Jó, ha minél korábbi terhességgel jön a kismama, hogy legyen ideje végigjárni a kurzust. Most pl. van 9 hetes, de 32 hetes kismama is nálunk. Általában interaktív a csoport, vagyis jelzik az igényeiket, mindent megbeszélünk. Nem szigorúan a tematikát követjük, inkább azzal foglalkozunk, ami mindenkit foglalkoztat. Idén a Bach-virágterápiát is kitanultam, így ezzel is segítem a kismamák felkészülését.

A hat alkalomra szóló tematikát úgy állítottam össze, hogy a kismama választ kaphasson az őt legjobban foglalkoztató, néha gyötrő kérdésekre: miért pont hozzánk születik ez a baba, milyen, akár tudattalan elvárásaink is vannak vele szemben. „Bemutatkozhat” az apa és a leendő anyuka is a babának.  Beszélünk a szülésről, itt ki lehet, és ki is kell mondani a félelmeket, és meg lehet ismerkedni az ismeretlennel. Az utolsó alkalmon, a szülés előtti hetekben a kismamával kettesben találkozunk, négyszemközt készülünk fel a szülésre, a baba elengedésére.  Minden mama ajándékba kap egy személyes eszenciával kiegészített Bach-virágterápiás elsősegély-cseppet is, amely a szülés során segítségükre lehet.

Párnák a térd alatt, a csípő alatt, kellemes meditációs zene, és beszélgetünk arról, mit érzünk. A dolog működik.

Az interjút készítette: Fülöp Hajnalka, fotók: Fogarasi Zoltán, smink: Schwerteczky Adrienn

Velez Viktória terapeuta tanácsadó rovata | Bemutatkozás>> | Kérdezz-felelek>>

A "kisgyerekes időszak után is" tudok tanácsot adni, hogy hogyan írjunk ütős önéletrajzot, motivációs levelet, átnézem és javaslatot teszek CV-tek beadása előtt, vannak tippjeim, hogyan használjátok a közösségi médiát a munkaerőpiacra való visszatérés érdekében, ill. hogyan készüljünk a babázás-gyerekezés mellett a munka világára? "
Előző cikkSzárnyaszegett gólyák
Következő cikkBach-virágterápia

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..