Takarékoskodjunk a fűtéssel, de okosan!

ID-1008790-300x200.jpg

Mennyit fogyaszt az őrláng? Pazarolja a készüléked a méregdrága gázt? Miért ártalmas a kazánban a korom? Sok gázt takaríthatunk meg fás vagy vegyes tüzelésű kazánokkal, de mire figyeljünk, hogy ne legyenek veszélyesek?

Őrláng = gázpazarlás

A régebbi kazánok, vízmelegítők és bojlerek őrlánggal működnek. Ez naponta kb. 1 m3 gáz elpazarlását jelenti – ez a gáz ugyanis elég és a meleg a kéményen keresztül távozik, tehát nem hasznosul! Nyáron egy átlagos háztartás főzéssel, melegvíz készítéssel együtt kb. 50 m3 gázt fogyaszt, ebből 30 m3 az őrláng, ami nem melegít! Ezért, ha cserére kerül a sor, érdemes őrláng nélküli készüléket vásárolni.

Tisztaság fél takarékosság

Nagyon sok hő megy veszendőbe telente, mert nem tiszták a kazánbelsők, vízmelegítők. Egy gyertya könnyen megégeti a kezünket, de ha előzőleg jól bekormoljuk azt, akkor a korom jó szigetelő rétegként megvéd minket a hőtől. A konvektoroknál, kazánoknál hasonló mechanizmus szerint megy el a meleg a kéménybe a lakás helyett. Ezért fontos az évenkénti tisztítás.

Kazánbiztosítás nélkül fűteni tilos!

Sokakat foglalkoztat ma a fás kazánok, vegyes tüzelésű kazánok beépítésének gondolata, mivel ezekkel sok gázt meg lehet takarítani, különösen, ahol sok száraz fa kapható jó áron. Ám ha nem megfelelő szakemberekre bízzák a beépítést, az veszélyt jelenthet. Akár fel is robbanhat a kazán.

A gázkazánok többségénél már a kazánon belül megoldják a gyártók a kazán biztosítást, biztonsági szelepekkel, termosztátokkal és egyebekkel. A vegyes tüzelésű kazánoknál azonban ez sokszor hiányzik!

A legegyszerűbb megoldás a nyitott rendszereknél a biztonsági és tágulási vezetékek kiépítése volt. Egyre kevesebb azonban a nyitott rendszer. A másik megoldás a puffer tárolók beépítése, ami sokszor feleslegesen drágítja meg a rendszert és bonyolutabbá teszi az üzemeltetést is!

Zárt rendszer esetén kötelező a biztonsági szelep és nagyon ajánlott a biztonsági “vízvisszahűtő” hőcserélő is. A korszerűbb kazánokba már a gyárban ezt beépítik a kazántesten belülre. Ez azonban önmagában még nem elegendő, mert szükséges még egy szelep, ami az ivóvíz hálózatra van rászerelve. Ez 90 fok körül kinyit és addig engedi be a vizet a kazánba, amíg az le nem hűl. Ez azért jó, mert ezzel megvédjük a kazánt és a rendszert is.

A másik fontos dolog, hogy bárki is szerelte a kazánt, érdemes egy mérnökkel megnézetni, hogy a bajt megelőzzük! Ez kb. 15 000 Ft ba kerül, de aki látott már kazánrobbanás után házat, tudja, hogy ott a kár sokkal, de sokkal nagyobb! A legfontosabbról, az ember életről nem is beszélve!

Takarékoskodni kell, de okosan tegyük.

Boros András épületgépész mérnök, http://www.navigreen.hu| Kérdezd szakértőnket>>

fotó: freedigitalphotos.net

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgy időmilliomos anyuka titkai 4.: Tervezés és szervezés
Következő cikkKismama jóga – a babának és a mamának is segít

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..