Terhesség hétről-hétre: 33. hét

terhességi hetek - 33.hét

A 33 hetes magzat

A magzat méretei: a 33. hétre a magzat hossza 41 cm, súlya kb. 2 kg, heti 25 dkg-al gyarapszik. A 29-32 hét között a mérete kb. egy sárgadinnye méretének felel meg.

A magzat fejlődése: A 33. hétre már teljesen kifejlődik a baba, már csak híznia kell, és felkészülnie a szülésre. Mozgását a mama legalább 10-szer kell, hogy érezze egy nap.

Az érett magzat kevésbé intenzíven mozog, mivel a feje a medencebemenetbe nyomul, így kisebb lesz a mozgástere. Inkább finom, helyezkedő mocorgás észlelhető, mint erősebb ütések, rúgások. A terhesség 32. -34. hete után a magzat általában már ugyanabban a pozícióban marad, így a szülésig az anya hasának azonos felületein érzi a mozgásokat: a magzat hátát, popsiját hasának egyik, végtagjait a másik oldalán.

33. hetes ultrahang

Terhesség hétről-hétre: 33. hét

Apás szülés

Apás szülésre kb. 15 éve van lehetőség Magyarországon, és ma már szinte minden kórházban jelen lehet az apa a szülőszobán. Ha eddig nem beszéltetek még a pároddal arról, hogy jelen lesz-e a szülésnél, vagy sem, ideje átgondolni a témát.

Az eredeti elképzelés szerint az apa jelenléte azért fontos, mert érzelmi és gyakorlati támogatást tud nyújtani a szülés során. Ehhez azonban szükséges, hogy őszintén beszéljetek a szüléssel kapcsolatos érzéseitekről, félelmeitekről és tisztázzátok, mit vársz el a párodtól a szülőszobán. Elsősorban természetesen azt, hogy bent lesz-e a szülésnél vagy sem – ennek közös döntésnek kell lennie.

Ha úgy döntöttetek, hogy bent lesz a párod is a szülésnél, sokat tehettek azért, hogy minél többet tudjon majd segíteni:

Vegyetek részt pároknak szóló szülésfelkészítő tanfolyamon. Itt a leendő apa egyrészt sokat megtudhat arról, mire számíthat a szülésnél, és megtanulja azt is, hogyan támogathat téged a legjobban.

Beszéljétek meg őszintén, hogy mi az amit elvállal az apa, és mi az, amit nem. Lehet, hogy nem szeretné elvágni a köldökzsinórt, vagy nem akar videózni.

Ha van fogadott orvosod és szülésznőd, tisztázzátok velük, hogy a párod szeretne bent lenni a szülésnél. Bizonyára tőlük is kap hasznos tanácsokat. A nőgyógyászati vizsgálatok során bátorítsd, hogy tegye fel ő is a kérdéseit a szüléssel kapcsolatban.

Ne felejtsetek el az apának is összepakolni egy kis csomagot a szülőszobára. Legyen nála papucs, kényelmes ruha, innivaló, szendvics, aprópénz a kávéautomatához. Bepakolhatjátok neki a fényképezőgépet vagy videókamerát, a telefont a fontos telefonszámokkal, egy órát, amivel mérni tudja a fájások sűrűségét.

Készüljetek fel rá, hogy a vajúdás hosszú órákig elhúzódhat, és  ilyenkor nem sok más teendő van, mint várni. A szülés legalább annyira érzelmi, mint fizikai történés, és az apák gyakran úgy érzik, nem tudnak segíteni, hiszen sokszor nincs más teendőjük, mint jelen lenni.

Beszélj vele arról, hogy hogyan szeretnél szülni, kérsz-e fájdalomcsillapítást, mi a véleményed a beavatkozásokról, szeretnél-e gátvédelmet. Elkészíthetitek együtt a szülési terved. Ha tudja, mik az elképzeléseid, mit szeretnél, akkor tud támogatni ezek megvalósításában.

Fogadjatok dúlát vagy más képzett szülés körüli segítőt, aki leveszi a vállatokról a gyakorlati teendők terhét, és segít, hogy egymásra és a szülésre koncentráljatok.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről-hétre: 34. hét
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: 32. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..