Terhesség hétről hétre: 9. hét

terhességi hetek - 9.hét

A 9 hetes embrió9 hetes magzat

Az embrió méretei: Az embrió ülőmagassága (CRL) 22-30 mm. Kb. akkora, mint olajbogyó.


Az embrió fejlődése:
9 hetes korban az embrió már szokott csuklani. A négykamrás szív szinte teljesen kifejlődött, és átlagosan 167-et ver percenként. (Szívhanghallgatók ›››) A lány magzatokban kialakulnak a petefészkek. A végtagokon az ujjak szétválnak. Megjelennek a térdizületek. Lábmozgás látható és ijedtségreflex figyelhető meg. 9 és fél hetes korban már jól látható a szem, és a szemhéjak gyors növekedésnek indulnak.

9 hetes ultrahang:

Terhesség hétről hétre: 9. hét

Terhességi tünetek

Egyre inkább szorít a nadrág, ennek azonban még nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Többedik terhességnél ez akár 2-3 héttel korábban is bekövetkezhet. Ideje áttérni a laza ruhaneműkre, gumis derekú, bővebb fazonú nadrágokra, szoknyákra, bővebb pólókra.

Előfordulhat, hogy rendszeresen bedugul az orrod vagy elered az orrod vére ezekben a hetekben. Ennek oka az orrnyálkahártya kiszáradása, párologtató és/vagy tengervizes orrspray használatával tudod enyhíteni a tüneteket.

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››
Bio olajok ›››

Terhesség és stressz

A baba érkezésének bizonyára örülsz, azonban a küszöbönálló változások aggodalommal tölthetnek el. Mi lesz az eddigi munkáddal, hogyan barátkoztok meg az anyagi helyzetetek változásával, hogyan hat a párkapcsolatodra a baba érkezése? A hormonális változások és a fáradékonyság fokozhatják ezt a stresszt, ezért fontos, hogy találd meg a kikapcsolódás számodra legmegfelelőbb módját, legyen az légző gyakorlat, egy kellemes fürdő, zenehallgatás, egy finom tea vagy egy jó beszélgetés a barátnőddel vagy a pároddal. Szánj időt rendszeresen a lazításra, feltöltődésre.

Meditációs zenék:

Terhesség hétről hétre: 10. hét

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről hétre: 10. hét
Következő cikkTerhesség hétről hétre: 8. hét