Terhesség hétről hétre: 8. hét

terhességi hetek - 8.hét

8 hetes magzat

Az embrió méretei: a 8. héten a baba 14-20 mm, súlya pedig a másfél g. Kb. akkora, mint egy málna.

Az embrió fejlődése: 8 hetes korra az agyféltekék növekedése aránytalanul felgyorsul az agy többi részéhez képest. Kezdetleges agyhullámok már 8 hetes és 2 napos korban kimutathatók. Az embrió spontán és reflexszerű mozdulatokat végez, erre az izmok és idegek fejlődéséhez van szükség. Kezd kialakulni a külső fül formája.

Kifejlődik a rekeszizom. Már zajlik a vérsejtképzés a májban, és megindul a csontképződés a kulcscsonttal és az állkapocscsontokkal. A 8 és feledik hétre a könyökök már elkülönültek, megkezdődik az ujjak szétválása, és kézmozgás látható.

8 hetes baba 4D ultrahang felvétele (igazi különlegesség, mert ebben a korban még nem szoktak 4D felvételt készíteni):

Terhesség hétről hétre: 8. hét

Az első nőgyógyászati vizsgálat

Ideje elmenni a nőgyógyászhoz az első vizsgálatra. Ennek során az orvos felveszi a kórtörténetet, majd elvégzi a megfelelő vizsgálatokat:

  • bimanualis vizsgálat: az orvos egyik kezével belső vizsgálatot végez, miközben kívülről is kitapintja a méhet
  • colposcopos (a hüvely és a méhnyak vizsgálatára szolgáló optikai eszköz) vizsgálat
  • hüvelykenet vétele rákszűréshez
  • az emlő vizsgálata
  • ultrahangos vizsgálat: hüvelyi érzékelővel végzik. Vizsgálják, hogy ép-e a terhesség, többes terhességről (ikrekről) van-e szó, hogy a terhesség a méhen belül vagy kívül található-e, és a magzat nagysága megfelel-e a vérzéskimaradás idejének. Ha az első ultrahang alkalmával nem a vélt terhességi kornak megfelelő eredményt kapjuk, nem kell megijedni, könnyen lehet, hogy a baba később fogant. Ilyenkor az orvosok rendszerint újabb ultrahangot rendelnek el, néhány napon vagy néhány héten belül.

Vér- és vizelet vizsgálatok a terhesség alatt

A nőgyógyászod bizonyára előírja az első vér- és vizeletvizsgálatot is. Erre trimeszterenként egy alkalommal kerül sor, azaz összesen háromszor. Az első alkalommal az általános vérkép mellett meghatározzák a vércsoportodat és azt is, hogy Rh negatív vagy pozitív vagy-e. Minden alkalommal vizeletvizsgálatot is végeznek, hogy nincs-e benne fehérje, cukor, aceton vagy genny. (Érdemes a mintát otthonról vinned magaddal, a kórházban vagy rendelőintézetben igen kényelmetlenek lehetnek a körülmények a „mintaadáshoz”.)

Tudástár: A szülés várható időpontja

Az első vizsgálaton ezt is kiszámolja az orvosod. A szülés várható időpontja 28 napos ciklus esetén az utolsó rendes menstruációtól számított 280. nap. A szülés várható időpontja sok szülésből számított átlagot jelent. Annak valószínűsége, hogy valóban ezen a napon fogsz megszülni mindössze 5%. Ellenben annak a valószínűsége, hogy a számított időpont előtt ill. után 2 héttel fogsz szülni, már 85%.

Terhességi és szülési kalkulátor

A terhesgondozás során az ultrahang vizsgálat a legfontosabb és leggyakrabban használt eljárás. Hogyan működik az ultrahang, milyen kötelező vizsgálatok vannak, és mit jelentenek az ultrahang leleten szereplő rövidítések. Tovább>>

Ultrahang vizsgálatok és rövidítések

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről hétre: 9. hét
Következő cikkTerhesség hétről hétre: 7. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..